Életmód
Életmód

A csirkemell volna a baromfi legértéktelenebb része? Meglepő vita zajlik

A csirkemell volna a baromfi legértéktelenebb része? Meglepő vita zajlik

Agrofórum Online

A szárnyashúsok fogyasztása megállíthatatlanul növekszik Magyarországon is. Pedig némely vélemények szerint a rendkívül népszerű csirkemell a baromfi legértéktelenebb része az íztelensége és alacsony zsírtartalma miatt.

A húsfogyasztás mértéke fontos értékmérője egy társadalomnak. A fejlett országokban az utóbbi évtizedekben jelentős csökkenés tapasztalható ezen a téren, Németországban például összesen közel 58 kg sertés-, szárnyas- és marhahúst fogyasztottak fejenként 1997-ben, de 2022-re ez 50,4 kg-ra esett.

A szárnyasok terén mutatkozott csupán némi emelkedés, ami a tudatos fogyasztás terjedésére utal. Magyarországon is hasonló a trend, bár nagyobb mértékben, hiszen egy évtized alatt (2010 és 2020 között) 53 százalékkal emelkedett a baromfihús-fogyasztás. Nem véletlen, hogy a csirkemell filé és más hasonló termékek az árstopos élelmiszerek közé is bekerültek nálunk.

És ha már csirkemell: egyértelműen fénykorát éli ma Magyarországon, hiszen százféle módon elkészíthető, töltve, grillezve, rakottan, levesként, nuggetsként, a szülők nagy örömére, hiszen ezt általában még a legfinnyásabb gyerekek sem utasítják vissza.

Éppen ezért lehet meglepő, hogy a csirkemell ellen nemrég „támadást” indított a külföldi celebvilág. A TastingTable nevű oldal például az utolsó helyre rangsorolta a csirke legértékesebb részeit listázva, és e vélemény mellé olyan hírességek is odaálltak, mint a brit sztárszakács Jamie Oliver, vagy az amerikai tévés személyiség Chrissy Teigen.

Mi is a baj a csirkemellel? Azt a kritizálók is elismerik, hogy kétségkívül a legnépszerűbb része a szárnyasnak, de ugyanakkor – szerintük – ez a legkevésbé ízletes és élvezhető. Azoknak talán megfelelő, akik magas fehérjetartalmú táplálékot keresnek, de egyébként száraz, valamint alacsony zsírtartalmú, így alighanem az állandóan fogyókúrázóknak köszönhető a robbanásszerű népszerűség-növekedése.

Pedig a zsírnak óriási szerepe van abban, hogy egy hústerméket finomnak érzékelünk-e, ugyanis számos illékony vegyület zsírban oldódik. A fajspecifikus zamat a húsban jelen lévő zsír melegítésének hatására főleg foszfolipidekből, alacsonyabb hőmérsékleten pedig a trigliceridekből származik.

(Fotó: Siwon Lee/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Befőzés természetes édesítőszerekkel – plusz recept

2024. június 14. 10:10

Léteznek olyan természetes édesítőszerek, amelyek a befőzéshez a cukor helyett használhatók, így a végeredmény sokkal egészségesebb.

Építsünk kerti tavat, amely úszásra is alkalmas!

2024. június 14. 08:40

A kerttulajdonosok közül sokan vágynak úszómedencére, de közben kerti tóra is. Vajon lehet-e ötvözni egyben e kettőt, és ha igen, hogyan?

Természetes tetoválás – páfránylevéllel

2024. június 9. 16:10

Ha szeretnénk egy átmeneti tetoválást, akár a gyerekek szórakoztatására, próbáljuk ki ezt a természetes módszert. Csak páfránylevél kell hozzá.

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

2024. június 8. 14:10

A pontszámok összesítését követően került ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!