A kávékapszulák után rengeteg szemét marad – de egyes szakértők szerint már azzal, hogy éppen a megfelelő mennyiségű kávét tartalmazzák, csökken a szén-dioxid-kibocsátás.
Ha Ön annak a kétmilliárd embernek az egyike, akik mindennap fogyasztanak kávét, akkor biztos hallott róla, látott, netán használ is kávékapszulát. Hiszen kényelmes, egyszerű és tiszta: egy gombnyomással jó ízű kávéhoz juthat, még méricskélni sem kell hozzá.
Van rosszabb a kapszulásnál
Egy nemrég napvilágot látott elemzésben azt állítják, hogy a kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező, mint a filteres kávé, emelte ki a Washington Post és a BBC is nemrég, pedig sokak szerint a kávékapszulák éppen hogy hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.
Ám az említett kutatás számításai alapján a kávé termesztése során szabadul fel a legtöbb üvegházhatású gáz, így ha kevesebb kávét fogyasztunk – mindegy, milyen formában –, azzal tesszük a legtöbbet a bolygónkért.
A Quebeci Egyetem kutatói készítették az ominózus tanulmányt, amelyben négyféle kávékészítési mód – a french press (dugattyús kávéfőző), az instant, a filteres és a kapszulás kávé – üvegházhatásúgáz-kibocsátását elemezték.
Az eredmény mindenkit meglepett, ugyanis bizonyos esetekben a filteres kávé másfélszer annyi kibocsátásért felelős, mint a kapszulás kávé, pedig a kapszulák okozta terhelést is hozzáadták.
A kapszulákkal ugyanis elkerülhető a túlzott víz- és kávéhasználat: biztosan nem mérünk ki a kelleténél több alapanyagot. Ez számokban kifejezve plusz 20% kávét és dupla mennyiségű vizet jelent csészénként, illetve átszámolva több mint dupla mennyiségű szén-dioxid kibocsátását a filteres esetében. Az eredmény jobban érthető, ha emlékeztetjük magunkat, hogy még mindig a mezőgazdaság számít a legkörnyezetszennyezőbb iparágnak.
Kotyogós, a környezetbarát választás
Tegyük gyorsan hozzá, létezik a filteres és a kapszulás kávénál környezetbarátabb alternatíva – mégpedig a jó öreg kotyogós. Ez a legtöbb magyar háztartásban, az idősebbeknél pedig majdnem mindig megtalálható, és szerencsére sokan manapság is nagy becsben tartják és szívesen használják.
De még az instant kávé is jobb választás a filteresnél vagy a kapszulásnál. És azt sem árt(ana) figyelembe venni, hogy honnan érkezik a kávé, amit iszunk, hiszen országról országra változik, hogy mekkora a kávétermesztés ökológiai lábnyoma.
A szemét mindenképpen súlyos gond
Globálisan a használt kávékapszulák 576 ezer köbméter szemetet képeznek – tehát lehet, hogy a szén-dioxid-kibocsátást kisebb mértékben növelik, de a hulladék rendkívül sok gondot okoz. Vannak ugyan alumíniumkapszulák is, amelyek elvben számtalan alkalommal újra feldolgozhatók (persze ez is energiafogyasztással jár), de a valóság az, hogy sok kapszula nem erre a sorsra jut, hanem a kukában végzi. Nem csoda, hogy néhány városban, mint például a németországi Hamburgban, a kávékapszulákat teljesen be is tiltották.
Ne feledjük: a fokozódó szén-dioxid-kibocsátás hozzájárul a klímaváltozáshoz, a klímaváltozás következtében pedig csökken a kávétermesztésre alkalmas területek mérete. Ördögi kör ez, aminek nemcsak okozói, de igen hamarosan – a Föld összes élő szervezetével együtt – az elszenvedői is leszünk.
(Fotó: Jayartphoto/Pixabay)