Bulvár
Bulvár

A kínai AI takarítórobot az élővizekből gyűjti a szemetet

A kínai AI takarítórobot az élővizekből gyűjti a szemetet

Agrofórum Online

A környezetszennyezés világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. A folyókba, tavakba, tengerekbe és óceánokba került szennyeződések nem csak a vízben élő élővilágra, de az emberekre és a teljes ökoszisztémára nézve is rendkívül károsak és veszélyesek.

A környezetszennyezés világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. A folyókba, tavakba, tengerekbe és óceánokba került szennyeződések nem csak a vízben élő élővilágra, de az emberekre és a teljes ökoszisztémára nézve is rendkívül károsak és veszélyesek.

A kínaiak a probléma megoldása érdekében egy új, AI által vezérelt takarítórobotot fejlesztettek ki, amely önállóan úszik a vízen és – akárcsak egy elkötelezett természetvédő – begyűjt minden oda nem illő szemetet. A robot, bár pici, futószalagon szippantja fel a vízen úszó szemetet, amit érzékelők segítségével azonosít. Bár a tárolója nem túl nagy, az első felvételek szerint igen hatékonyan tisztítja meg a vízfelszínt.

Takarítórobotok jelentik a megoldást a környezetszennyezésre?

A TikTok algoritmusa és a hozzászólók egyaránt üdvözlik a kis takarítórobot munkáját, így megdöbbentő módon kizárólag pozitív vélemények gyűlnek a videó alatt – az emberek arra ösztönözve saját országaik kormányát, hogy ezresével vásároljanak ilyen robotokat annak érdekében, hogy a hazai vizeik mihamarabb megtisztuljanak.

A kínai gyártó nevét sajnos nem fedik fel (pontosabban csak kínaiul), de vélhetően csak idő kérdése, hogy az ilyen és ehhez hasonló AI vezérlésű folyótakarító gépek ellepjék a világot és valóban elkezdjék megtisztítani a szennyezett tavakat, folyókat. És aztán egyszer majd vélhetően feltalálnak majd olyan robotokat is, amelyek képesek kiszűrni az óceánokban a kontinensnyi mennyiségű mikroműanyagot és egyéb szennyeződéseket is.

A folyótakarító robotról szóló videó itt tekinthető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

15. századi kincs rejtőzött a sárgarépa alatt

2024. május 21. 12:10

Egy fémdetektorral dolgozó férfinak kétszer is sikerült egy skót gazda földjén pénzérméket találnia. A türelem kincset (és sárgarépát) terem!

A brokkolifrizura az új trend

2024. május 18. 12:10

A „brokkolifrizura” egy furcsa hajviselet, amely mára komoly trenddé vált. De hogy néz ki és hogyan készítik a fodrászok?

A NASA űrhajósaival üvegházat juttatnának a Hold-felszínre

2024. május 16. 11:10

A következő Holdra szállás során az üvegházban azt vizsgálnák, hogy viseli a „földöntúli” stresszt a növények.

Függőleges erdő épült Milánóban

2024. május 15. 10:10

Egyre több helyen terveznek úgynevezett függőleges erdőket toronyházakra. A milánói zöld építészeti csodáról magyar nyelvű videó is elérhető.

Mezőgazdaság 5.0 a következő lépés!

2018. december 13. 14:19

A gépautomatizálási törekvések jelenleg a permetezés, a betakarítás és a vetés területén figyelhetők meg. A következő öt évben további automatizálási koncepciók és rendszerek várhatók az adatfeldolgozás és a szenzorfejlesztés területén, amelynek eredményeként teljesen automatizált eszközök és rendszerek jönnek létre.

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

2019. augusztus 13. 05:37

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

A CLAAS belépett a robottraktor-klubba

2021. május 27. 08:36

A CLAAS közös vállalkozást indított a holland AgXeed B.V. start-up céggel és egyúttal kisebbségi részvényesévé vált, annak érdekében, hogy belépjen az autonóm mezőgazdasági gépek fejlesztésébe és forgalmazásába.

Már majdnem a Csillagok háborúja: lézeres gyomirtás robotokkal

2024. január 29. 13:40

A legendás trilógia az elmúlt évtizedekben szövevényes történetek nehezen kiismerhető hálózatává nőtte ki magát, azonban a robotok és/vagy lézerek visszatérő elemei a sorozatoknak. Mindkét elem megjelenik a WeLASER kutatási projektben is, azonban lényegesen kevésbé földöntúli környezetben: a robotok a gyomokat irtják az új módszerrel.