Bár hazánkban még mindig nincs akkora kultusza, mint Amerikában, a mogyoróvaj egyre inkább terjed a magyar háztartásokban és kezdi kiszorítani (legalábbis, az egészségtudatos családok életében) az oly népszerű kenyérre kenhető csokikrémeket.
Ugyan a mogyoróvajról is felröppennek hébe-hóba rossz hírek, de közben a szakemberek állítják: jót tesz az egészségnek, főként, ha cukormentes verziót fogyasztunk belőle. S hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban?
A földimogyoró olyan kitűnő tápanyagok forrása, mint a vas, a magnézium, valamint a B6- és az E-vitamin. A mogyoróvaj egészséges zsírokat tartalmaz. Egy adag (2 evőkanál, 8,29 g) egyszeresen telítetlen zsírokat és 4 g többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. Ezek a zsírok hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez. A földimogyoró és ily módon a natúr mogyoróvaj lehetséges előnyei közé tartozhat a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozása, valamint a szív egészségének támogatása.
Tápanyagtartalom
Két evőkanál mogyoróvaj a következő tápanyagokat tartalmazza:
Energia: 191 kcal
Zsír: 16,4 g
Telített zsírsavak: 3,3 g
Telítetlen zsírsavak: 12,29 g
Nátrium: 136 mg
Szénhidrát: 7,14 g
Rost: 1,6 g
Cukor: 3,36 g
Fehérje: 7,1 g
A mogyoróvaj, ha kismértékben (ez napi 1-2 evőkanálnyit jelent) fogyasztják, akár mindennapos „egészséges nassolni-való” is lehet. Fontos azonban, hogy aki bevezeti az étrendjébe, száz százalékig megbizonyosodjon róla, hogy nincs mogyoróallergiája. Ugyanis a mogyoróvaj életveszélyes anafilaxiás sokkot okozhat!
A mogyoróvaj kockázatai
A mogyoróvaj fogyasztásának számos előnye van, ugyanakkor kockázatokat is rejt magában. A mogyoróvaj ugyanis – igen ritkán – aflatoxint tartalmazhat, egy olyan káros anyagot, amely penészgombából származik. Ha aggályai vannak a boltban vásárolt mogyoróvaj minőségét illetően, a mogyoróvajat otthon, a saját terméséből is egyszerűen elkészítheti egy turmixgép segítségével.
- A mogyoróvaj ritkán, de szalmonellabaktériumot tartalmazhat. Ez súlyos tüneteket okozhat, például hasmenést és a hányást. Fontos, hogy mindig legyen naprakész a bolti termékekre vonatkozó értesítésekkel kapcsolatban, és szabaduljon meg minden olyan terméktől, amelyet minőségi hiba miatt visszahívnak.
- A mogyoróvaj magas kalóriatartalmú, ezért mindenkinek a számára optimális kalóriaszükséglet szerint kell fogyasztania belőle.
- A pálmaolajjal (növényi eredetű olaj) készült mogyoróvaj sok telített zsírsavat tartalmazhat. Az ilyen élelmiszerek fogyasztása megemelheti az LDL („rossz”) koleszterinszintet, ami növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
A mogyoróvaj előnyei
- A mogyoróvaj a tanulmányok szerint csökkenti az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
- Mivel a mogyoróvaj gazdag rost- és fehérjeforrás is , segít csillapítani az éhségérzetet.
- A földimogyoró mind a 20 aminosavat tartalmazza, amelyek a fehérjék alapját képezik. A földimogyoróban és a mogyoróvajban található egyéb tápanyagok: B-vitaminok (pl. B6 és biotin), magnézium, mangán, foszfor, kálium, E- és K-vitamin.
- A mogyoróvaj 7 g fehérjét tartalmaz 2 evőkanálnyi adagonként. A fehérje elősegíti a sejtek termelődését és regenerációját. A fehérje bevitele hasznos az izmok szempontjából is.
- A mogyoróvaj a többszörösen telítetlen zsírok forrása, ami javítja a szív egészségét. Csökkenti a magas vérnyomást, az LDL-koleszterinszintet és a trigliceridszintet, amelyek elősegítik a szívbetegségek kilakulását. Az ómega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni az aritmia (szabálytalan szívritmus) kockázatát.
- Csökkentheti a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.
- Segíthet az optimális testsúly elérésében, amennyiben mértékkel fogyasztják.
- Triptofánt tartalmaz, egy olyan aminosavat, amelyet a szervezet a melatonin előállításához használ. A melatonin szabályozza a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát.
- A mogyoróvajban lévő magnézium szintén nyugtató hatással van a szervezetre, ami segíthet az éjszakai elalvásban.
- Kutatások szerint a földimogyoróban található fitoszterolok gátolhatják a koleszterin felszívódását.