Életmód
Életmód

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

Agrofórum Online

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és diófélékben gazdag növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti az obstruktív alvási apnoe (OSA) kockázatát. Ez a probléma számos súlyos betegséggel, többek között az agyvérzéssel és a szívproblémákkal hozható összefüggésbe. Az életmódváltás hozzáférhetőbb és költséghatékonyabb megközelítést kínál a hagyományos gyógykezelésekhez képest.

A kutatás több mint 14 000 résztvevő adatait elemezte. A készítői megállapították, hogy az egészséges növényi alapú étrendet követők 19%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek OSA-ban, ami rávilágít az étrend minőségének döntő szerepére. Az egészségtelen növényi alapú étrend azonban megnövelte a kockázatot, ami bizonyította az étrend fontosságát az egészségi állapot alakulása szempontjából.

Mi az alvási apnoé?

Az alvási apnoé egyfajta alvászavart jelöl, melynek során az alvó ember légvételi problémákkal küzdhet. Ebbe beletartoznak olyan hosszabb légzési szünetek is, amelyek károsíthatják az egészséget és sztrókhoz, infarktushoz, szívbetegségekhez vezethetnek. Az okok általában a légutakban keresendők, amelyek összeszűkülhetnek, elzáródhatnak, egyes elméletek szerint a környező izmok megfeszülése miatt. Az alvási apnoénak fokozatai különíthetők el.

Van, aki csak horkol alvás közben, de van, aki nem tud mélyen aludni és másnap indokolatlanul fáradtnak érzi magát – miközben ez a jelenség áll a háttérben. Másoknak vérnyomásproblémákat okozhat a nem kielégítő alvásminőség, hosszabb távon pedig mindez károsíthatja a szív és az agy egészségét. Legggyakrabban légzőkészülékkel, sporttal, meditációval, ásványi anyagokkal, illetve gyógyszerekkel segítik az alvási apnoéban szenvedő embereket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9609383/plant-based-diets-linked-to-lower-risk-of-sleep-apnea/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szabad-e naptej nélkül a napon tartózkodni?

2024. június 28. 14:40

Még a szakemberei ajánlásai is eltérnek ebben a kérdésben. Az biztos, hogy a többórás napozás naptej nélkül kifejezetten ártalmas.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Sérült madarat vagy fiókát találtam. Hogyan tovább?

2024. június 24. 07:10

Sokunkkal megesett már, hogy magatehetetlennek, segítségre szorulónak tűnő fiókát vagy sérült madarat találunk a földön. Mihez kezdjünk vele?

Támadnak a molyok? Van megoldás ellenük

2024. június 22. 10:10

Kikelésük után a lárvák felemésztik a gyapjút maguk körül, és a jellegzetes kis lyukakat hagyják maguk után.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Változtassunk étkezési szokásainkon! - A Föld jövője múlhat rajta

2018. október 28. 03:37

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?