Életmód

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

Agrofórum Online

A tyúkhúr egy közismert, nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj, amely Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is megtalálható. A neve valójában nem csak egy adott növényre vonatkozik.

Két faj is létezik e név alatt: a Stellaria media és a Cerastium fontanum. Az előbbit a valódi tyúkhúr, míg az utóbbit inkább madárhúrnak nevezik. A két növény alig különböztethető meg egymástól; mindkettőnek karcsú, szőrösen felálló szára van, tojásdad alakú levelekkel és finom, fehér, csillag alakú virágokat honakz. Ezek a növények általában réteken és napos, nyitottabb területeken fordulnak elő.

Szószokat is készíthetünk belőle

Bár az európaiak a tyúkhúrra elsősorban gyomnövényként tekintenek, más kultúrák másként gondolkodnak róla. Ázsiában például a tyúkhúr értékes és fontos tápláléknak számít. Éppen ezért rengeteg olyan receptet is találhatunk a neten, amely tyúkhúrt használ alapanyagként, így a pestóktól a különféle szószokon át a tyúkhúrral ízesített pitékig sok mindent kipróbálhatunk.

Egészséges és finom

  • A tyúkhúr A-, B1-, B2- és C-vitamin-forrás, emellett rostokban és fehérjékben is bővelkedik.
  • Tápanyagtartalmának és számos gyógyhatásának köszönhetően ezt a szerény gyógynövényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.
  • A tyúkhúr sokféle egészségügyi probléma kezelésére alkalmas, így hatékonyan segít például székrekedés, bélproblémák, vashiányos vérszegénység, asztma, hörghurut, ízületi fájdalmak és vérképzési panaszok esetén.
  • Elősegíti a fogyást, mivel hosszabb ideig teltségérzetet biztosít és csökkenti az influenzás panaszokat.
  • A gyógynövényt közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk rovarcsípések, kiütések, zúzódások, kelések, fekélyek és pikkelysömör esetén. Ehhez mindössze össze kell morzsolni a növény leveleit, vagy forró vízben kiáztatni a szárait, majd borogatást készíteni az így kapott léből az érintett felületre.

A termesztése pofonegyszerű

Ahelyett, hogy kigyomlálnánk, a kertünk részévé tehetjük a tyúkhúrt, hiszen ez a növény remek vitaminforrás, ráadásul sokféleképpen felhasználható a konyhában. Akár gyönyörű talajtakaróként is szolgálhat, amely egész évben buja látványával teszi szebbé a kertünket. Emellett a foszfor felszabadításával termékenyebbé teszi a földet, mangánt és káliumot juttat a talajba, tavasszal pedig apró fehér virágai mágnesként vonzzák a beporzókat és a madarakat a kertbe.

A tyúkhúr rendkívül könnyen termeszthető. Szinte minden talajban megél, bár a termékeny, kellőképpen nedves talajt kedveli, és a napsütést. Termékeny talajon ez a növény talajtakaróként is csodálatosan fest. Terméketlen talajon is szépen fejlődik, de ha a föld silány minőségű, tavasszal kevésbé dús megjelenésre és kevesebb virágra számíthatunk.

Fontos!

A tyúkhúr mértékkel biztonságosan fogyasztható. Vegye azonban figyelembe, hogy a Stellaria media levelei szaponinokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek az emberi szervezetre. Aggodalomra azonban semmi ok, a szaponinok ugyanis rosszul szívódnak fel az emberi szervezetben, így kis dózisban nem okoznak kárt. A szaponinok ráadásul a főzés során lebomlanak. Terhes és szoptató nőknek nem javasolják a tyúkhúr fogyasztását, aki pedig ki szeretné próbálni ezt a különleges növényt, előtte mindenképp konzultáljon a háziorvosával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Milyen növénnyel érdemes a szőlősorközöket takarni?

2019. március 31. 06:48

S. Soma kérdése: Szeretném a szőlő sorközét gyommentesen tartani, ehhez keresek olyan takarónövényt, amely a talajt is védi. Mit ajánlanak?

Mi károsítja a szőlő sorközét takaró tyúkhúrt?

2019. január 18. 08:15

H. Lajos kérdése: A szőlőmben a sorközök talajának takarását a tyúkhúr meghagyásával próbálom megoldani. Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy a tyúkhúr foltokban elfehéredett, a növények levelei ezeken a területeken elfonnyadtak. Mi okozhatja ezt a jelenséget? Mit tehetek a probléma megoldása érdekében?

Ehető vadnövények, melyek tavasszal szedhetők

2023. március 24. 06:36

Ehető vadnövények sokasága van előttünk tavasszal, melyeket ha ismerünk, akár egy jó salátára valót is összegyűjthetünk.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.