Életmód, gasztronómia

Arzén a vízben: az egyik magyar térségben küszöbérték fölött

Agrofórum Online

A kifejezetten egészségkárosító, akár daganatos betegségeket okozó arzénvegyületek aránya főleg a Dél-Alföldön haladja meg az Európában elfogadott 0,01 mg/literes küszöbértéket.

Egyes helyeken az érték átlépheti a 0,0384 mg-ot literenként, de ez még mindig nem okoz jelentős egészségkárosodást, bár a nemzetközi adatok szerint hosszabb távon nem is veszélytelen.

Az arzén vízben oldható vegyületei (az elemi arzén nem szívódik fel a szervezetben) jelentős mennyiségben fogyasztva közismerten mérgezést, gyomorpanaszokat, hányást, hasmenést, vérnyomáscsökkenést, akár halált is okozhatnak.

Kisebb mennyiségben, hosszabb ideig a szervezetet terhelve pedig sejtkárosító hatásúak, elősegítve a daganatos megbetegedések, ezek közül leginkább a bőrtünetek, bőr-, tüdő-, hólyag- és veserák, valamint a terhességgel összefüggő problémák kialakulását.

Szerencsére Magyarországon a csapvíz minősége általában kiváló.

Problémát okoz viszont, hogy egyes területeken artézi kutakból nyerik az ivóvizet, amelynek arzéntartalma meghaladja a 0,01 mg/l (10 µ/l) európai küszöbértéket, hiába történnek erőfeszítések az arzéntartalom csökkentésére.

Szerencsére viszonylag kevés települést, sokszor csak település részeket érint a probléma, és a KSH oldalán közzétett adatok is az éves maximális értékeket tüntetik fel, tehát valójában az átlagérték feltételezhetően ennél alacsonyabb. A legnagyobb arányban ezek a területek az ország keleti-délkeleti részein találhatók, ahol artézi kutakból végzik a vízellátást. 

Sajnos hosszú távon a mért 0,0384 mg/l érték a nemzetközi egészségügyi elemzések szerint már okozhat egészségkárosodást. Ám érdemes azt is tudni, hogy egész országok vannak, ahol az ivóvíz átlagos arzéntartalma jelentősen meghaladja a 0,1 mg/litert, tehát az európai határérték tízszeresét.

Ezekben az országokban – Tajvan, Chile, Argentína stb. – stabilan megjelenik az arzén hatása a közegészségügyi adatokban is.

(Fotó: tookapic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Bauer Öntözős Piknik

2023. május 26. 09:37

A Bauer Hungária Kft. 2023. 05. 11-én rendezte meg az Öntözős Pikniknet, melynek keretében bemutatták saját fejlesztéseiket és a velük együttműködő cégek öntözési megoldásait, a tervezéstől, a kivitelezésen, a monitorozáson át a víz minél nagyobb hatékonysággal történő felhasználásáig.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Hazánk édesvizeiben is növekszik a mikroműanyagok jelenléte

2020. március 22. 09:37

A Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa első mérési adatai jól mutatják a globálisan elterjedt szennyezés megjelenését hazánkban is.

MA-HAL: egyszerűbb támogatási rendszerre van szükség a halászati ágazatban

2019. szeptember 22. 10:36

A MA-HAL vezetése eddig is sokat foglalkozott a jövővel, az uniós halászati politika 2020 utáni alakulásával. A jelenleg futó MAHOP-program alapján a 2020 utáni támogatási rendszert szeretnék a mainál egyszerűbbé tenni.