Életmód

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

Agrofórum Online

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki.

„Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – nyilatkozta Pach Gábor, a Balaton Open párlatverseny főszervezője.

És hogy melyek ezek mostohán kezelt fajták? A cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – mondta Zólyomi Zsolt parfümőr, és ezt neki nyugodtan el is hihetjük. Az ismert szakember ezzel indokolta a döntést, amely szerint a verseny egyik újítása, hogy kizárólag nők bírálnak, az értékelés két napon keresztül tart, de nem mehet a napi mintaszám ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíra kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz.

És hogy hogyan bírálnak a nők, azt Borbáth Gabriella, Szöllősi Edit, Badics Kata és Dubai Éva mutatta be a vendégeknek. Hozzáértésüket igazolja, hogy a vakon kóstolt párlatról azonnal megmondták, hogy honnan származik és miből készült.

További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

„A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor fog megtörténni. „Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet, vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni” – mondta Pach Gábor.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. És hogy miért éppen a Balatonon, azt Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke így indokolta: „A Balatonról a legtöbb embernek a fesztiválok, a lángos, a nyár és a strand jut eszébe, mi azonban szívesen szakítanánk ezekkel a sztereotípiákkal, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton minden évszakban szép, és a környék ízei varázslatosak.”

A környék ízeit a jövőben a díjnyertes párlatok is gazdagítani fogják, a szervezők ugyanis vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők, magánfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.

A nevezési határidő: 2018. április 5.

Jelentkezési lap a balatonopen18@gmail.com címen igényelhető.

A verseny kiírása megtalálható a https://www.facebook.com/BalatonOpen/ oldalon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

2023. szeptember 25. 04:37

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

Alma: megindult a varasodásfertőzés

2024. március 28. 12:40

Ha a márciusi időjárás átlagos lesz, már akár március 20-30. között számítanunk kell a varasodásfertőzés megindulására. Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az áttelelő gombatestek, melyekben kialakulnak a tavaszi fertőzést elindító ivaros spórák.

Miyen permetszereket használjunk a házikertben?

2020. május 7. 08:57

Abban kérek segítséget, hogy a cseresznye, barack, szilva, alma, birsalma fákhoz és a szőlőhöz milyen permetszer ajánlott kukacosság, gomba, kártevők ellen? Előre is köszönöm!

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8. 05:37

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.