16℃ 8℃
október 6. Brúnó, Renáta, Renátó
Életmód, gasztronómia

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

Agrofórum Online

A hír ezúttal nem a híres mukbang (azaz az élőben közvetített, hatalmas mennyiségű étel elfogyasztását bemutató „művészeti ág”), hanem egy orvostanhallgató tudományos kísérlete kapcsán reppent fel – amit a fiatal férfi magán végzett el.

Mielőtt azonban elborzadnánk, fontos tudni, hogy a 28 éves Nick Norwitz nem valami futóbolond, aki az egészségével játszik. Nick orvostanhallgató, aki jelenleg a Harvardon tanul, de korábban a Dartmouth College-on sejtbiológia és biokémia szakon végzett évfolyamelsőként. Ezt követően Oxfordban a neurometabolizmus területén PhD-t szerzett, majd folytatta orvosi tanulmányait.

Nick legfőbb vágya, hogy a metabolikus egészség fogalmát közérthetővé tegye a lakosság körében, és rávilágítson arra, hogy milyen összefüggés van a táplálkozás és a koleszterinszint között.

Nick Norwitz így saját akaratából a kísérleti nyúl bőrébe bújt, hogy magán tesztelje a ketogén étrendet. Ennek keretében egy hónap alatt 720 tojást (azaz átlagosan napi 24 tojást) fogyasztott el. Ezzel valójában azt a köztudatba – szerinte – hibásan beidegződött teóriát akarta cáfolni, hogy a magas koleszterintartalmú ételek (esetében a tojás) növelik a koleszterinszintet.

Nehéz elképzelni, hogy vajon Nick ténylegesen milyen ritmusban fogyasztotta el a napi 24 tojást, ami óránként egyet jelent. Ő elmondása szerint általában 5-6 kisebb részletben sütötte meg őket rántottaként, ami máris csökkenti az adag abszurditását. Igaz, ő napjában ötször ette meg ezt az adagot.

A kísérlet eredményeit laborvizsgálatokkal dokumentálták. Ebből pedig kiderült, hogy Nick koleszterinbevitele több mint ötszörösére emelkedett, ami havi szinten 133,200 milligramm összkoleszterin-bevitelt jelentett.

A sokkoló tojásmennyiség ellenére azonban Nick LDL (rossz) koleszterinszintje a tesztidőszak első hetében 2%-kal, majd a következő két hétben drámaian, további 18%-kal csökkent. Ezek az adatok megdöntötték a korábbi dietetikusi szakvéleményeket, amelyek szerint a tojásfogyasztás növeli a koleszterinszintet.

A kutatás során Nick ezen túlmenően is többféle pozitív élettani hatás észlelt. Így például azt, hogy a tojásban lévő koleszterin a bél receptoraihoz kapcsolódva serkentette egy speciális hormon kibocsátását. Mivel ez a hormon a májhoz kapcsolódik, meggátolja a test saját koleszterinszintézisét. Ez megmagyarázza, hogy a kísérlet során a laborvizsgálatok miért mutattak koleszterinszint-csökkenést ahelyett, hogy az értékek egyre nőttek volna.

Az orvostanhallgató kísérlete új távlatokat nyithat a táplálkozástudományban, mivel általa világossá vált, hogy a tojásfogyasztás nem negatív, hanem épp ellenkezőleg, pozitív hatással van a koleszterinszint alakulására. Nick korábbi átlagos amerikai étrendje mellett az LDL szintje körülbelül 90 mg/dl volt, ami a ketogén tojásdiétát követően drámaian csökkent. S hogy szükség van-e ilyen mennyiségű tojásra? Valószínűleg nincs, azonban a kísérletek szerint napi 2 tojás nem hoz mérhető változást, így ha valaki változást akar elérni, ennél többet kell elfogyasztania.

Forrás: https://nypost.com/2024/09/25/lifestyle/harvard-medical-student-nick-norwitz-ate-720-eggs-in-a-month-and-cholesterol-levels-dropped/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Megindult a keresletnövekedés a sonka és a tojás iránt

2019. április 1. 09:33

A jövedelmek bővülése az elmúlt évek során a keresletet érzékelhetően eltolta a jobb minőségű, drágább készítmények felé.

Tojófarmot hozna létre egy német befektető Vas megyében

2018. augusztus 9. 06:42

A német tulajdonos beruházása már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, a magyar piacon igencsak szokatlannak mondható óriásfarm létrehozása viszont ágazati szakemberek szerint több szempontból is problémás lehet.

Csak etikusan működő vállalkozásoktól származó tojást fog értékesíteni a Tesco

2019. április 18. 11:11

A Tesco számára fontos, hogy a jó ár-érték ajánlat mellett olyan termékeket tudjon kínálni a vásárlóknak, amelyek fenntartható és etikusan működő vállalkozásoktól származnak, szem előtt tartva a baromfi állatjóléti szempontokat.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.