Életmód, gasztronómia

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

Agrofórum Online

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie. Az első eredmények már megjelentek az USA-ban. Németországban az allgäui Hochland tejüzem is érintett, de mit jelent ez a német tejtermelők számára?

Új trend indult el az USA-ban: tehéntej a laboratóriumból, méghozzá tehén nélkül. A tőgy helyett egy rozsdamentes tartályból folyik ki az „úgynevezett” tej. Az első sejttejfehérjékből készült termékek már megjelentek az amerikai piacon. A gyártók nagy reményeket fűznek ehhez a termékhez, amelyet mesterséges tejnek lehet nevezni.

A laboratóriumból származó tejtermékeknek nemcsak az igazi tehéntej-termékek ízét kell felidéznie, hanem környezetbarátabbnak és hamarosan olcsóbbnak is kell lennie, mint a gazdaságokból származó tejtermékeknek. A mesterséges tej valódi versenyképes termékké válhat a tejtermelők számára a jövőben.

A mesterséges tehéntej előállításának technológiáját precíziós fermentációnak nevezik. „Itt pontosan egyetlen terméket gyártunk. Például tejfehérje, tejsavófehérje vagy kazein” – mondja Grzegorz Kubik a német agrarheute mezőgazdasági szakportálnak. A tejfehérjék laboratóriumi előállításához mikroorganizmusokra van szükség. Ilyenek például az élesztőgombák vagy baktériumok. „Az a szép, hogy a mikroorganizmusok maguktól szaporodnak” – tette hozzá Grzegorz Kubik. Csak néhány élesztősejtre vagy baktériumra van szükség ahhoz, hogy sok tejfehérjét hozzon létre. „Technológiailag annyira fejlettek vagyunk, hogy a tehén tejfehérjéket kódoló génjeit laboratóriumban szintetikusan elő tudjuk állítani.”

A mikroorganizmusok szaporodása érdekében cukorral, vitaminokkal, vízzel és sóval látják el őket. A folyamat nagy acél üstökben zajlik. „Fontos, hogy a mikroorganizmusok jól érezzék magukat, ami 30-40 °C-on gyakran előfordul” – hangoztatta. „Néhány nap elteltével a tejfehérje begyűjthető, megtisztítható és porrá szárítható.”

A szárítás a fehérjék tárolási stabilitását és szállítását is megkönnyíti. „A szárított tejfehérjéket fel lehet dolgozni – például tejet, joghurtot és sajtot készítenek belőle. A laboratóriumi tej előnye az alacsony vízfogyasztás. „Az első becslések azt feltételezik, hogy a mikroorganizmusok akár 90 százalék vizet takaríthatnak meg a hagyományos tejtermeléshez képest.”

Kialakulóban van a mesterséges tejtermékek piaca (fotó: instagram.com/perfectdayfoods)

A mesterséges tejtermékek piaca még csak most alakul ki. Az USA-ban azonban már forgalomba kerültek az első, laboratóriumból származó fehérjét tartalmazó tejtermékek. A kaliforniai Berkeleyből induló Perfect Day több mint 5000 amerikai szupermarketben árul fagylaltot, tejet, krémsajtot, csokoládét és sejttejfehérjéket tartalmazó fehérjeturmixokat.

A Mars tavaly nyáron dobta piacra a Perfect Day első tejfehérje-csokoládéját, „CO2CAO” néven. A Nestlé Cowabunga márkájú tejitalokat árul San Franciscóban, Perfect Day fehérjékkel. A General Mills pedig 2023 januárjában piacra dobta a Remilk sejttejfehérjéket tartalmazó krémsajtcsaládját. A start-up jelenleg a világ legnagyobb precíziós fermentációs üzemét építi mintegy 70 000 négyzetméteren a dániai Kalundborgban.

Az allgäui Hochland tejüzem is laboratóriumi tejbe fektet be. „A Hochland korai szakaszban ismeri meg ennek a technológiának az élelmiszerfejlesztési lehetőségeit” – mondja Hubert Staub, a cég vezérigazgatója. „Ezzel az új alapanyaggal egy külön termékcsalád érdekes kiegészítője lehet klasszikus sajtkínálatunknak a jövőben.”

„Becsléseink szerint 2025 előtt nem lesznek piacképes termékek Németországban” – mondta Hubert Staub. A tejtermelőknek figyelniük kell, ugyanis a laboratóriumi tej valós versenytárs termékké válhat a szakértők szerint.

A precíziós erjesztés sem jelenti azt, hogy Németországban ne legyen többé mezőgazdaság. „Valójában a technológia új lehetőségeket kínál számunkra, hogy hatékonyabban dolgozhassunk a rendelkezésünkre álló termőfölddel” – mutatott rá Kubik, aki biotechnológus. A precíziós erjesztéshez cukorra van szükség, a cukor pedig kukorica- és cukornádnövényekből származik.

A Hochland azt feltételezi, hogy a valódi tej és tejtermékek iránti kereslet a jövőben is nagy lesz.

Kiemelt kép: instagram.com/perfectdayfoods

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.

Húslevessel és más házi módszerekkel leküzdhető-e a megfázás?

2025. január 15. 14:10

Narancslé, húsleves vagy fokhagyma – bevált receptnek számítanak a betegség ellen. De van-e tudományos bizonyíték arra, hogy működnek?

A jó ukrán kukoricatermés az USA pozícióit is befolyásolja

2022. január 6. 07:37

A világ vezető kukoricaszállítójának számító Egyesült Államokból származó kukoricaexport várhatóan enyhül a 2020-as rekordhoz képest, de még mindig elérheti a történelem második legmagasabb szintjét. A Kínába irányuló hatalmas amerikai eladások létfontosságúak ezekben az előrejelzésekben, de a magas globális árak és a versenytársak sikerei megkérdőjelezhetik az amerikai erőfeszítéseket.

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

Nem győzik felvenni a dolgozókat a boltok Amerikában

2020. április 21. 16:17

A Walmart még március közepén jelentette be, hogy több mint 150 ezer dolgozót keres az Egyesült Államokban, mivel a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megnőtt a vásárlók száma és az átlagos kosárméret is.

Az Egyesült Államokban a húsmarha-állomány 52 éves mélypontra zuhant

2023. július 25. 10:40

Július 1-jén 29,4 millió húsmarha volt az Egyesült Államokban, ami 2,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.