Életmód, gasztronómia

Gond lehet az A2 tejjel, talán mégsem egészségesebb

Agrofórum Online

A tanulmány az A1 és A2 tej, valamint a β-kazomorfin-7 (BCM-7) peptid immunrendszerre, pontosabban bizonyos immunsejtek sejtburjánzására gyakorolt hatását vizsgálta, ami a gyulladást okozza.

Bár az A2 tejet egyre inkább a hagyományos tej egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák, az eredmények arra utalnak, hogy a gyulladáscsökkentő hatás tekintetében nincs mérhető előnye.

Az A1 és A2 tej közötti különbségek

A tejfehérje főként kazeinekből áll, a kazeineken belül megkülönböztetünk alfa (α), béta (β), gamma (γ) és kappa (κ) kazeineket. Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. Ez egyetlen aminosav-különbséget jelent.

Azt feltételezik, hogy az A2 forma volt az „eredeti”, és egy genetikai mutáció révén jött létre az A1 típus. Manapság mindkét típus előfordul, így az a tej azonosítható és értékesíthető A2-ként, amelyben több, mint 99 százalék az A2 ß-kazein aránya. A2 tejet termelnek az ázsiai és afrikai szarvasmarhák, valamint a juhok, a kecskék és a bivalyok is, sőt az anyatej is A2-es típusú.

Azért vált felkapottá az A2 típusú tej, mert a feltételezések szerint másképp emészthető. Például a BCM-7 peptid, amelyet a múltban különféle intoleranciákkal hoztak összefüggésbe, az A1-es tej emésztése során keletkezik. Az A2 tejből nem szabadul fel ez a peptid, ezért egyes piacokon úgy reklámozzák, hogy jobban tolerálható.

Megvizsgálták, hogyan hat az immunsejtekre a kétféle tej

A kutatók a perifériás vér mononukleáris sejtjeire (PBMC) összpontosítottak, az immunsejtek egy olyan csoportjára, amely a fertőzések ellen harcol és segíti az immunrendszert. Laboratóriumi körülmények között A1 és A2 tejmintákat mesterségesen „emésztettek”, hogy szimulálják a BCM-7 peptid felszabadulását az A1 tejben.

Ezt követően mind az emésztetlen, mind az emésztett, „kezelt” tejmintákat PBMC-kkel etették, hogy megfigyeljék a sejtproliferációra (a sejtproliferáció az a folyamat, amelynek során a sejtek reprodukálják önmagukat, növekednek, majd kettéosztódnak két egyenlő példányra) gyakorolt hatásukat.

Eredmények

Mind az A1, mind az A2 tej a β-kazein változatától függetlenül gátolta a PBMC-k sejtproliferációját, tehát az immunsejtek szaporodását. Ez azt jelzi, hogy a tej általában gyulladáscsökkentő hatású. Az emésztést szimulálva azonban sem az A1, sem az A2 tej, sem a felszabadult BCM-7 nem volt mérhető hatással az immunsejtek proliferációjára. Ez arra utal, hogy a tej gyulladáscsökkentő hatása az emésztés után már nem érvényesül.

Nincs bizonyíték a BCM-7 okozta gyulladásos folyamatokra

Az eredmények alapján a BCM-7 peptid nem hozható kapcsolatba a korábban feltételezett emésztőrendszeri gyulladásos folyamatokkal. Az emésztés után a BCM-7 nem volt hatással a PBMC-k sejtproliferációjára, ami alátámasztja azt a hipotézist, hogy a peptid nem vált ki gyulladáskeltő hatást a szervezet immunrendszerére.

Összességében a vizsgálat azt mutatja, hogy az A1 és A2 tej közötti különbségeknek az emésztést követően a BCM-7 felszabadulása tekintetében nincsenek döntő immunológiai hatásai. Az A2 tej korábban feltételezett gyulladáscsökkentő hatását nem sikerült bizonyítani.

További kutatásokra van szükség ezen eredmények hosszú távú klinikai következményeinek részletesebb vizsgálatához és az A2 tej lehetséges egészségügyi előnyeinek egyértelmű értékeléséhez.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Kutyáink és macskáink tiltólistája – ezek ne szerepeljenek az étrendjükben!

2022. március 15. 08:36

Sok háztartásban napi szinten előfordul, hogy az ebédből, a vacsorából vagy a főzésből megmaradt ételmaradék vagy „potyadék” válogatás nélkül a macska vagy kutya táljában landol. Ez alapvetően nem probléma, hiszen ezeknek az élelmeknek a jelentős része alkalmas kedvenceink táplálására, de nem szabad mindent és minden mennyiségben eléjük tennünk! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az UHT tej és a tejföl a sikertermék a járvány idején

2021. február 26. 09:38

A leginkább megdöbbentő változás a járványhelyzet kapcsán a kirívó keresleti hullámzás volt a tejtermékek piacán.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3. 08:39

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.