13℃ 6℃
március 23. Emőke, Botond, Ottó, Kartal
Életmód, gasztronómia

Hamarosan luxustermék lehet a sör

Agrofórum Online

A magas energiaárak kihívást jelentenek a sörgyártóknak. Különösen azért, mert az iparág nem olyan régen tért magához a koronavírus-járvány következményeiből. Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb sörárakra.

Április 23-án ünnepelték a sörfőzők a német sör napját. Idén azonban korlátozott volt az ünnepi hangulat. A koronavírus miatti szabályok és a közelgő sörkertszezon kezdete ok lett volna az ünneplésre, a sörfőzdék azonban attól tartanak, hogy az év az áremelkedés miatt lesz emlékezetes.

Iparági megfigyelők szerint a fogyasztóknak a sör kiskereskedelmi áremelkedésére kell számítaniuk. Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

„Sajnos hozzászoktunk a szűk keresztmetszetek szállításához és a költségek növekedéséhez. A koronavírus-válság már eddig is súlyosan érintette a söripart. De ami most történik, az túlmutat minden dimenzión: példátlan mértékű árnövekedést tapasztalunk a nyersanyagok, a csomagolás, az energia és a logisztika terén” – mondja Holger Eichele, a Német Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója. Különösen meredeken emelkedett a sörmaláta és az új üveg felvásárlási ára. Ez vonatkozik a jelenlegi és az új szállítási szerződésekre.

A költséghullámban különösen a kis sörfőzdék küzdenek a túlélésért hosszú távú beszállítói szerződések és árkötelezettségek nélkül. Nem mindig könnyű beszerezni a szükséges alapanyagokat.

A vendéglátóipari korlátozások okozta keresleti válság kínálati és mindenekelőtt költségválsággá fajult. Az elmúlt néhány évtizedben a sörfőzők túlnyomó többsége gázüzemű működésre állt át. Nagy aggodalomra ad okot, hogy a gázellátás leállítása azonnal leállíthatja a sörgyártást, mivel a sörgyárak nem részei a kritikus infrastruktúrának.

Kép: Bitburger Braugruppe

A Német Sörgyártók Szövetsége nem tudja megjósolni, hogy idén mennyi sört adnak el a német sörfőzdék itthon és külföldön. Eichele szerint a sörfőzők és vendéglősök eladásai még mindig messze vannak a járvány előtti szinttől. A csapolt sör üzletág szempontjából fontos vendéglátóiparban viszont ismét látható a vendégszám növekedése – írta a német agrarheute mezőgazdasági híroldal.

Iparági szakértők becslése szerint számos márka ára emelkedik. Ezek csak azok az áremelések, amelyeket a nagy sörgyárak még ősszel jelentettek be. „Ezeket jelenleg a kiskereskedelemben vezetik be, és húsvét után minden bizonnyal a fogyasztók számára is láthatóak lesznek” – mondja Marcus Strobl, a NielsenIQ piackutatója. A nagy pilsner-márkáknál a 20 félliteres palackos sörösláda nagyjából 1 euróval lehet drágább. Ez – legalábbis eddig – mérsékelt, tíz százalék alatti áremelkedést jelent.

Az elmúlt években Oroszország a német sör második legnagyobb külföldi értékesítési piacává vált, a legnagyobb Olaszország. Oroszországot a német söripar egyik legígéretesebb növekedési piacának tartották. A Német Sörgyártó Szövetség adatai szerint tavaly körülbelül 2 millió hektoliter sört, azaz a német sörexport közel 13 százalékát exportálták Oroszországba.

„Azonnal leállítottunk minden befektetést az orosz piacon, amikor elkezdődött az ukrajnai háború. Teljesen leállítottuk áruink Oroszországba irányuló exportját is” – mondta Axel Dahm, a Bitburger sörgyárcsoport vezetőségének szóvivője. A háború kezdete óta az Erdinger Weißbräu, a Krombacher és a Radeberger sörgyárak is leállították az oroszországi exportot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Gazdainfó: uniós intézkedések és halasztott határidők

2020. április 23. 11:13

Az Európai Bizottság legutóbbi ülésén két intézkedést fogadott el az agrár-élelmiszeripar támogatására. A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság magasabb kifizetési előlegeket fogadott el a mezőgazdasági termelők számára.

Lökd ide a sört! - Nőtt a prémium sörök forgalma

2018. november 18. 03:36

Egyre nagyobb az igény a prémium és szuperprémium sörök iránt Magyarországon, csak az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt a kategória forgalma.

Tovább nőtt a minisörgyárak száma Csehországban

2018. február 22. 09:37

Csehországban 2017-ben is gyorsan emelkedett a minisörgyárak száma, amely december végén meghaladta a 400-at. A minisörgyárak cseh-morva szövetségének közlése szerint tavaly 50 új minisörgyárat nyitottak, s néhány további pedig rövid időn belül kezdi meg termelését.

Mire való a kocsma útlevél?

2024. február 21. 13:40

A minőségi, csapolt söröket népszerűsíti az a kiadvány, amely tíz budapesti vendéglátóhelyen kínál ingyenes sörkóstolót a tulajdonosainak.