21℃ 13℃
augusztus 23. Bence, Róza, Szidónia
Életmód, gasztronómia

Hét halfaj tilalmi ideje ér véget május végén

NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatja a horgászokat, hogy 2019. május 31-én, azaz pénteken éjfélkor véget ér számos halfaj ez évi fajlagos tilalmi ideje. Ennek értelmében szombat hajnaltól ismét ki lehet fogni a pontyot, gardát, domolykót, jászkeszeget, valamint a szilvaorrú keszeget, a paducot és a márnát.

Az említett halfajok fogási tilalmának feloldását követően, június 1-jétől már csak három halfaj egyedeit védi a fajlagos tilalmi idő. A kősüllő 2019-ben már június 28-án éjfélt követően (tehát június 29-től) fogható, tekintettel arra, hogy a fajlagos tilalmi idejének vége hétvégére esik. A compó június 14-én éjfélig nem fogható ki, és ugyanaddig tart a harcsa 100 cm-nél kisebb testhosszú egyedeire vonatkozó tilalom is.

Talán sokak számára nem ismert, hogy a halgazdálkodási jogszabályok értelmezésében a hal kifogása azt jelenti, hogy a halat a kifogója meg is tartja a megfogás után. A hal megfogását követheti a hal kíméletes szabadon bocsájtása is, ez azonban nem számít kifogásnak.

A jogkövető halfogás mellett vizeink halállományai is fejlődhetnek, biztosítva az egészséges környezetet és az élményeket a vízpartokon. Amennyiben a halállományt veszélyeztető viselkedést vagy jogosulatlan halfogást tapasztalnak, keressék bejelentéseikkel a Nébih Állami Halőri Szolgálatát (ÁHSZ) az allamihalor@nebih.gov.hu elektronikus levélcímen.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Nem ette meg a ponty az áfá-t!

2018. szeptember 26. 09:41

Hiába csökkent az év elején a fogyasztási célú hal adókulcsa 5 százalékra, mindez nem érzékelhető a fogyasztók számára. Vagy mégis? Lévai Ferenccel, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjével a hal piaci pozícióján túl a támogatásokról, illetve vízkészletjárulékról is beszélgettünk.

Átalakulóban a hazai halgazdálkodás

2018. március 21. 09:58

Eltolódtak a hangsúlyok a hazai halgazdálkodásban, ehhez kell az érintetteknek alkalmazkodni – derült ki a rövid és a hosszú távú feladatokról, célokról a MAHAL halak napi szakmai rendezvényén.

Hogyan lehet víz nélkül halat termelni?!

2024. október 7. 08:10

A hazai halgazdálkodás helyzetéről, az ágazat nehézségeiről és lehetőségeiről beszélgettünk Lévai Ferenccel, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójával.