Életmód

Hét halfaj tilalmi ideje ér véget május végén

NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatja a horgászokat, hogy 2019. május 31-én, azaz pénteken éjfélkor véget ér számos halfaj ez évi fajlagos tilalmi ideje. Ennek értelmében szombat hajnaltól ismét ki lehet fogni a pontyot, gardát, domolykót, jászkeszeget, valamint a szilvaorrú keszeget, a paducot és a márnát.

Az említett halfajok fogási tilalmának feloldását követően, június 1-jétől már csak három halfaj egyedeit védi a fajlagos tilalmi idő. A kősüllő 2019-ben már június 28-án éjfélt követően (tehát június 29-től) fogható, tekintettel arra, hogy a fajlagos tilalmi idejének vége hétvégére esik. A compó június 14-én éjfélig nem fogható ki, és ugyanaddig tart a harcsa 100 cm-nél kisebb testhosszú egyedeire vonatkozó tilalom is.

Talán sokak számára nem ismert, hogy a halgazdálkodási jogszabályok értelmezésében a hal kifogása azt jelenti, hogy a halat a kifogója meg is tartja a megfogás után. A hal megfogását követheti a hal kíméletes szabadon bocsájtása is, ez azonban nem számít kifogásnak.

A jogkövető halfogás mellett vizeink halállományai is fejlődhetnek, biztosítva az egészséges környezetet és az élményeket a vízpartokon. Amennyiben a halállományt veszélyeztető viselkedést vagy jogosulatlan halfogást tapasztalnak, keressék bejelentéseikkel a Nébih Állami Halőri Szolgálatát (ÁHSZ) az allamihalor@nebih.gov.hu elektronikus levélcímen.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Nem ette meg a ponty az áfá-t!

2018. szeptember 26. 09:41

Hiába csökkent az év elején a fogyasztási célú hal adókulcsa 5 százalékra, mindez nem érzékelhető a fogyasztók számára. Vagy mégis? Lévai Ferenccel, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjével a hal piaci pozícióján túl a támogatásokról, illetve vízkészletjárulékról is beszélgettünk.

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.

Halpéntek: Újabb program segíti a halfogyasztás népszerűsítését

2020. október 15. 11:58

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a halhúsminőségi kérdésekre, a kitűnő haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is.

Ne csak karácsonykor együnk halat!

2018. december 19. 10:17

A friss magyar hal egész évben rendelkezésre áll, azonban a lakosság halfogyasztása a legtöbbet fogyasztó országokhoz képest alacsony, tizedannyi hal fogy egy évben, az európai fogyasztás mintegy harmada.