Ahhoz, hogy a vágott virágok tovább frissek és élettel teliek maradjanak, nem kell bonyolult megoldásokhoz folyamodni. A megfelelő házi praktikákkal és odafigyeléssel a virágok napokkal, akár hetekkel tovább gyönyörködtethetnek minket.
Mitől függ az üdeségük hossza?
A vágott virágok élettartama a vázában több tényezőtől is függ: elsősorban attól, hogy a szárak mennyire képesek vizet felvenni, valamint hogy a víz mennyire tiszta és baktériummentes. Ha a szárak végeit rendszeresen frissítjük, az elősegíti a víz felszívódását, míg a víz gyakori cseréje és a megfelelő adalékok használata gátolja a baktériumok elszaporodását, ami különben gyorsítaná a hervadást.
A virágok hervadását az is befolyásolja, hogy milyen hőmérsékleten és fényviszonyok mellett helyezzük el őket. Túlzott hő vagy közvetlen napfény felgyorsíthatja a hervadást.
A vágott virágok hosszabb élettartamának titka tehát néhány egyszerű, otthon is alkalmazható kertészeti trükkben rejlik. Ha figyelmet fordítunk a víz tisztaságára, a szárak megfelelő vágására, akkor már jelentősen növelhetjük a növény szépségének hosszát.
Azonban biztosan sokak számára ismerős lehet, hogy a boltokban vásárolt vágott virágokhoz gyakran mellékelnek egy kis tasakban olyan port, amely tápláló anyagokat és baktériumölő szereket tartalmaz, így segítve a virágok hosszabb élettartamát.
Jó hír, hogy vannak természetes megoldások is, amelyek akár a háztartásunkban is felbukkanhatnak, így a kertünkben levágott növények élettartamát akár az otthonunkban is jelen lévő praktikák segítségével hosszabbíthatjuk meg.
Módszerek az élettartam növelésére
Az egyik egyszerű módszer, ha a vízhez cukrot adunk, mivel a cukor tápanyagot biztosít a virágok számára. Míg az ecet hozzáadásával, amely savassá teszi a vizet, gátolhatjuk a baktériumok elszaporodását.
Ennél a két praktikánál úgy érhetjük el a legnagyobb hatékonyságot, ha a váza méretétől függően egy teáskanál cukrot adunk a vázavízhez, vagy néhány csepp ecetet, ügyelve arra, hogy semmiképp se essünk túlzásba!
Egy másik hatékony módszer a vízben lévő baktériumok csökkentésére, ha a vízhez egy kis mennyiségű citromlevet adunk, amely megelőzi a vízben lévő szennyeződések és baktériumok szaporodását. A citromlé hozzáadásával a víz savasabbá válik, ami szintén kedvező hatással van a virágok élettartamára. Ugyanakkor itt is oda kell figyelni, hogy tartsuk a mértékletességet, különben pont az ellenkezőjét érhetjük el a kívánt hatásnak!
A szárak friss, ferde vágása is kulcsfontosságú, mivel ez növeli a víz felszívódásának hatékonyságát, így célszerű még vázába helyezés előtt erről gondoskodni.
A fentebb említett praktikák mellett jó, ha a legideálisabb időszakban szedjük a virágot, amikor magasabb a nedvességtartalma. Ez az időszak a kora reggeli vagy az esti órákban van, míg napközben a melegre való tekintettel sokkal kisebb a nedvességtartalmuk, így pedig nem tartanak majd olyan sokáig.
Vázába helyezés előtt távolítsa el az alsóbb leveleket, hogy megóvja a vízminőséget. A napok teltével cserélje gyakran a váza vizét, esetleg vágja vissza újból a szárakat, hogy a megfelelő odafigyeléssel minél tovább elhúzza virágai üdeségét és frissességét.