Növénytermesztés
Növénytermesztés

5 hatékony aszálykezelési stratégia a szójában

5 hatékony aszálykezelési stratégia a szójában

Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Az amerikai Illinois állam kedvező éghajlata az aszályos időjárási viszonyok miatt hamarosan fordulatot vesz. Hogyan lehet felkészülni a várható kockázatokra, és megvédeni a terméseredményeket? Íme, 5 hatékony aszálykezelési gyakorlat.

Az illinois-i mezőgazdaság az USA gazdaságának egyik legfontosabb pillére. A mezőgazdasági alapanyagok évente több mint 19 milliárd dollárt hoznak, nem számítva az agráriumhoz kapcsolódó ágazatok, például a feldolgozás és a nagyipari tevékenység bevételeit.

A termékeny illinois-i talaj és a kedvező éghajlat tökéletes feltételeket teremt az állam első számú terménye, a szójabab számára. A kedvező éghajlatra, amelyre a gazdálkodók támaszkodnak, az éghajlatváltozás alighanem negatív kihatással lesz.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedik, és a gazdák a vegetációs időszakban több száraz napra számíthatnak. A gazdálkodóknak csökkenő terméshozamokkal kell számolniuk, bár a veszteségek súlyossága mérsékelhető a megfelelő aszálykezelési gyakorlatok alkalmazásával.

1. Új növényfajták bevezetése

A jövőben lehetséges, hogy az éghajlatváltozás okozta kihívások egy részét a növénygenetikában elért fejlesztésekkel enyhíteni lehet. A nemesítés és a biotechnológia lehetőségei az elmúlt négy évtizedben óriási mértékben bővültek, és nehéz pontosan megjósolni, hogy milyen mértékű előrelépés várható az elkövetkező években.

Mivel az éghajlatváltozás továbbra is új kihívások elé állítja a gazdálkodókat, talán nem túlzó, ha új és egyre jobb stressztűrő növényeket prognosztizálunk. Ezek közé tartozhat az a szójabab, amely könnyebben viseli el a hőstresszt, a kártevőket és a túlzott csapadékot.

A vetőmagágazat már most is tapasztalja, hogy a kiszámíthatatlan időjárási és kártevőhelyzeteket kezelni képes növények iránti kereslet megnőtt. Az idő előrehaladtával a vetőmag-előállító cégek bővíteni tudják majd tudásukat arról, hogyan lehet olyan genetikát fejleszteni, amely stresszhelyzetekben is magas terméshozamú növényeket tart fenn.

2. Új öntözési technológiákba való beruházás

Összességében a csapadékmennyiség várhatóan növekedni fog a jövőben, ami azt jelentené, hogy csökken az aszály kockázata, de valójában éppen az ellenkezőjét eredményezi. A csapadékeloszlás ugyanis várhatóan szélsőségesebbé válik, és a heves esőzéseket hosszú száraz napok követik majd. Ez a magasabb hőmérséklet miatt rövid távú, de rendkívül pusztító aszályok kockázatának teszi ki a növényeket.

Ez azt valószínűsíti, hogy az öntözőrendszerek iránti igény növekedni fog. Illinois jellemzően csapadékos, mérsékelt éghajlatú, emiatt a talajnak nagy a nedvességmegtartó képessége, így öntözésre nem igazán volt eddig szükség. Az utóbbi aszályos években Illinois-ban fokozódott az öntözőrendszerek telepítése, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.

Megfontolandó a meglévő öntözőrendszerek javítása is, amibe érdemes lesz befektetni az elkövetkező években a vízmegtakarítás érdekében. A gazdálkodóknak a vízfelhasználás optimalizálása érdekében olyan technológiákat kell mérlegelniük, mint a precíziós öntözés, a csepegtető öntözés vagy a talajnedvesség-érzékelők. Ezek a technológiák egyrészt a természeti erőforrás kimerítésének elkerülése, másrészt a viszonylag alacsony vízszámla fenntartása érdekében is fontosak lesznek.

3. Talajgazdálkodás

Az éghajlatváltozással összefüggő gyakoribb és intenzívebb esőzések növelhetik a talajeróziót és a tápanyagok elfolyását, különösen, ha intenzív talajművelési gyakorlatokkal párosulnak. A jobb talajgazdálkodási stratégiák alapvető fontosságúak lesznek az illinois-i talaj termékenységének és víztartó képességének megőrzéséhez. E gyakorlatok közé tartozik a no-till vagy a konzerváló talajművelés, a takarónövények használata és a kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodási stratégiák alkalmazása.

A no-till módszer segít fenntartani a talajfelszínen egy réteg növényi maradványt, ami csökkentheti a vízpárolgást és megakadályozhatja a talajeróziót. A talajmaradványok folyamatos jelenléte elősegíti az összetapadás kialakulását és a talajban élő mikroorganizmusok növekedését. A talajaggregátumok olyan talajrögök, amelyek a talajrészecskék összekapcsolódásakor jönnek létre. Ez azért fontos a talaj egészsége szempontjából, mert lehetővé teszi a levegő, a víz és a gyökerek számára a talajon való áthaladást.

A takarónövények használata számos előnnyel járhat az aszályos körülmények kezelése és a mezőgazdasági rendszerek fenntarthatósága szempontjából. A talajtakaró növények vetése megakadályozhatja a talajeróziót, mivel a gyökerek mélyen a talajba hatolnak, ezzel helyben tartva azt azokban a hónapokban, amikor a haszonnövények, például a szója, nem hoznak termést.

A szója előtt hasznos lehet például az őszi vetésű rozs. Ez egy olyan növény, amely ősszel vethető, és a következő vegetációs időszakban gyomelnyomást biztosít, ha nem művelik meg. Jó választás lehet a takarónövénykeverék is.

A kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodási stratégiák rendkívül előnyösek lehetnek a talaj egészsége és a növények életereje szempontjából az aszályos időszakok alatt. Az olyan alapvető tápanyagok, mint a foszfor (P) és a kálium (K) megfelelő szintje segíthet a növények általános egészségének és ellenálló képességének fenntartásában.

4. Monitoring előrejelzés

Az időjárási minták nyomon követése egyre értékesebb eszköz lesz a szójatermesztők számára az aszályos körülmények proaktív kezeléséhez. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a vetési időpontok, a növényválasztás és az agronómiai gyakorlatok tekintetében, amelyek igazodnak a várható időjárási mintákhoz.

A gazdálkodók az időjárási előrejelzéseket felhasználhatják az öntözési ütemezés és a vízgazdálkodási gyakorlatok optimalizálására. Az öntözési tevékenységeknek az előre jelzett száraz időszakokhoz való igazításával a gazdálkodók biztosíthatják a víz hatékony felhasználását, és minimalizálhatják a szója számára a szárazság idején jelentkező aszályos stresszt.

5. Kockázatkezelési stratégiák

A kockázatkezelési stratégia kidolgozása létfontosságú minden mezőgazdasági művelet számára, ez különösen igaz az elkövetkező évekre, amikor az időjárási körülmények miatt nagyobb lesz a kockázat. A terménybiztosítás formájában nyújtott pénzügyi védelem biztonsági hálót jelent a gazdálkodók számára az aszály okozta súlyos terméskiesés esetén.

Egy másik kockázatkezelési stratégia lehet a jövedelemforrások diverzifikálása. A jövedelem diverzifikálása segíthet a gazdáknak csökkenteni az aszállyal szembeni sebezhetőségüket. Ez megvalósítható a termények diverzifikálásával, az állattenyésztés integrálásával vagy akár alternatív vállalkozásokkal. A gazdák megoszthatják kockázatukat, és csökkenthetik az egyetlen terménytől való függőségüket. Többféle, a terméskiesésre kevésbé érzékeny növény termesztése megbízhatóbb jövedelmet biztosíthat.

(Forrás: Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület / Fotó: Illinois Soybean Association/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Korrigálták pozícióikat a gabonakereskedők

2019. december 23. 05:32

A pénteki árjegyzés mozgását a szakértők főleg annak tudták be, hogy az ünnepke előtt korrigálták pozícióikat a kereskedők a piacon.

Négy napos drágulás után csökkent a kukorica ára

2020. május 30. 08:18

Európában ismét zömmel drágultak a gabonafélék, csak a kukorica kurzusa csökkent valamelyest.

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

2018. március 26. 16:41

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.

A nagy exportpiacok mozgatják a tőzsdei árakat

2019. augusztus 28. 07:36

A mostani emelkedés ellenére a búza árát állandó nyomás alatt tartja a globális piacon fokozódó verseny. Az orosz exportbúza ára például csökkent a határidős piacokon a többi termelőországgal folytatott verseny miatt.