Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk. Épp ezért érdemes elolvasnunk az alábbi tippeket vásárlás előtt.
Tipp 1: A kivágástól számított időre mindig kérdezzünk rá
Mivel a tűzifa hiánycikk lett, gyakran előfordul, hogy „idő előtt” eladják, ami azt jelenti, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy megfelelő mértékben kiszáradjon. A legideálisabb az, ha a kivágásától számítva legalább egy év telik el a tűzifa felhasználásáig. A jelenlegi helyzetben Magyarországon gyakorlatilag nem lehet hozzájutni ilyen szárított tűzifához, és gyakran még a nem eléggé kiszárítotthoz is lehetetlen. Az erdőgazdaságok készletei a korábbi évek hidegebb téli időszaka alatt kimerültek, és még nem tudták feltölteni azokat, mert nem mindig áll rendelkezésre megfelelő munkaerő ehhez. Ennek oka, hogy az építőiparból kivándorolt óriási munkaerő után maradt űr egyszerűen beszippantotta a fakitermelésben dolgozókat.
Tipp 2: Telephelyen szerezzük be a tüzelőt, vagy ellenőrzött minőségű tűzifát vegyünk
Egyre inkább elterjedt, hogy a tüzelőt a világhálón árulják – gyakran meglepően kedvező áron. Ha úgy döntünk, hogy online vásárolunk, legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis ezeken a felületeken nem biztos, hogy ellenőrzött a minőség. Erre utal, hogy mára már fogalommá vált a „tűzifaátverés”. Sokszor például nagyon magas víztartalmú, kifejezetten frissen vágott fát egy vagy két évig szárítottként kínálnak. Találkozhatunk korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fával is, illetve a vegyszeres szennyezettség is gyakori. Épp ezért olyan eladótól szerezzük be a téli fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában szerepel, és őrizzük meg a kapott számlát egy esetleges panasz esetére.
Tipp 3: Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást
Ajánlott minél előbb megvásárolni a tűzifát. Egyrészt azért, mert megfelelően tárolva van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál nagyon fontos, hogy a tűzifa felülről védve legyen a csapadéktól, de oldalt hagyjunk helyet a szellőzésre. Kellő odafigyeléssel pár hónap alatt akár 30 százalékkal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke. Másrészt célszerű elegendő időt hagyni a faanyag megtalálására, hogy ne kényszerüljünk bele egy rossz ajánlatba pusztán az idő hiánya miatt.
Tipp 4: Keressük a kevésbé feldolgozott fát, amely olcsóbb és könnyebben elérhető
A legkényelmesebb megoldás természetesen az, ha kandallókész fát vásárolunk, amely azonban jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál. A faanyag feldolgozottságával arányosan ugyanis nő az ára és csökken az elérhetősége. A kandallókész és a feldolgozást igénylő tűzifa ára között akár 50-100 százalékos különbség is van. Ha spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, majd azt a megfelelő védőfelszerelésben otthonunkban a szükséges méretre fűrészelni, hasogatni.
Tipp 5: Gondoskodjunk egy nélkülözhetetlen társról a tűzifa darabolásához
Amennyiben a tűzifa rönkben érkezik hozzánk, nélkülözhetetlen lesz egy könnyű, egyszerűen használható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk. Ezeknek a paramétereknek tökéletesen megfelelnek a STIHL tűzifa-daraboláshoz ajánlott fűrészei, amelyek benzines, akkus és elektromos változatban is elérhetők. Benzines modellként a STIHL MS 170 vagy a STIHL MS 180 ajánlott, amelyek kis méretük ellenére nagy teljesítménnyel rendelkeznek. A STIHL MSA 120 C-BQ egy kivételesen könnyű akkus fűrész, míg a STIHL MSE 141 C-Q az elektromos kategória egyik könnyen kezelhető, jó vágásteljesítményű gépe.