Életmód
Életmód

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

Magyar Pékszövetség

A második körös bírálattal véget ért a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások.

A két zsűribizottság a termékek titkosítása mellett pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően került ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.

A szakmai szervezet idén is 3 kategóriában írta ki versenyét. A Szent István napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat erre a versenyre fejlesztették az indulók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban.

A pénzdíjas verseny első fordulójában a szakmai zsűri pontozása alapján minden kategóriából a 9 legmagasabb pontszámot elért termék került be a bírálat második körébe.

Hagyományos technológiával

A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült.

Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, héjat, bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot. A kenyereket laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A bírálók ezeket a termékeket ugyanazon szempontok szerint értékelték, mint a Szent István napi kenyér kategóriájában indulókat, ám ezeknél az innováció mértékét és a termék ízharmóniáját is vizsgálták.

Sokrétű követelmények

A Sós sétáló sütemény kategóriájának követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A zsűri figyelt a termékek alakjára, illatára, ízére, esztétikus megjelenésére, a tészta bélzetére és a pékáru praktikus, séta közben könnyen fogyasztható kialakítására.

A két kenyér kategóriát ötfős, míg a Sós sétáló süteményeket négyfős szakmai zsűri bírálta pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

„A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Sérült madarat vagy fiókát találtam. Hogyan tovább?

2024. június 24. 07:10

Sokunkkal megesett már, hogy magatehetetlennek, segítségre szorulónak tűnő fiókát vagy sérült madarat találunk a földön. Mihez kezdjünk vele?

Támadnak a molyok? Van megoldás ellenük

2024. június 22. 10:10

Kikelésük után a lárvák felemésztik a gyapjút maguk körül, és a jellegzetes kis lyukakat hagyják maguk után.

A denevérek mezőgazdasági haszna

2024. június 19. 08:40

A napokban terjedt a hír, hogy valaki lecsapott egy denevéranyát egy seprűvel. Pedig a denevérek nemcsak védettek, hanem hasznosak is.

Ünnepi kenyérstatisztika

2019. augusztus 20. 06:20

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült.

Fermentáljunk! - A tartósítás másik szintje

2022. szeptember 8. 10:39

A fermentálás alapvetően sok odafigyelést igényel, de egy nagyon jó móka is egyben annak, aki szereti figyelni a változásokat az étele elkészülése közben.

Gabonafeldolgozás, kovászkészítés – Aratóünnepet tartanak Ópusztaszeren

2022. augusztus 19. 08:37

Aratóünnepet és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat tartanak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Rekord számú gazda vett részt a Magyarok Kenyere programban

2018. november 23. 13:07

A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz (!) magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén.