Életmód
Életmód

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Agrofórum Online

Az állati termékek növényi alapú alternatíváinak gyors növekedése azt jelentheti, hogy Európa és Észak-Amerika 2025-re eléri a húsfogyasztás „csúcsát”, ekkor a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd a várakozások szerint.

Egy tanulmány azt is előre jelzi, hogy a növényi alapú húsok élvezeti értéke 2023-ra megegyezik majd a szokásos húséval. A világ 10 kedvenc ételéből kilencnek 2035-re reális alternatívái lesznek a húshelyettesítők.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation jelentése szerint nagyon valószínű, hogy az alternatív fehérjék piaca 11 százalékot tehet majd ki a globális fehérje-piacon 2035-re. Egyre több ember eszik alternatív húst és tejtermékeket, mivel növekszik az aggodalom az állatállomány környezeti hatása és az állatok jóléte miatt. A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tenger gyümölcstermékek éves piaca 2035-re eléri legalább a 290 milliárd dolláros szintet.

„A leginkább szembetűnő az, hogy a fejlett gazdaságokban egyes esetekben 2025-ben a húsfogyasztás csúcsán leszünk” – mondta Decker Walker, a BCG agrárüzletágának vezetője a brit The Guardian című lapnak. „Ennyit érnek a beszélgetések és viták arról, hogy az alternatív fehérjék futurisztikusak, és hogy sok embernek nem felel meg a mesterséges hús. De a legtöbb ember nem veszi észre, hogy valójában már ott tartunk, hogy a hagyományos húsfogyasztás a történelem során először csökkenőben van. Az alternatív fehérjékre való áttérés globális következményei jelentősek lesznek.”

Ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik majd ki az a jelentés becslései szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területével megegyező termőföld szabadul fel az állatállomány támogatásától és 50 milliárd csirkével kevesebbre lesz szükség. Decker szerint a hús-alternatívák már olyan receptekben is meggyőzőek voltak, mint a bolognai spagetti, ahol a teljes ízprofilnak csak kis részét tették ki.

A tudósok szerint a hagyományos hús- és tejtermékek elkerülése a legjobb módszer a bolygóra gyakorolt környezeti hatások csökkentésére.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-ben az alternatív fehérjetermékek kétharmada növényi eredetű lesz, ötödét pedig mikrobák állítják elő. A ilyen típusú húst novemberben engedélyezték először értékesítésre Szingapúrban, bár a jelentés szerint az ilyen „hús” a 2030-as évek elejéig drágább marad, mint a hagyományos hús.

Bruce Friedrich, a Good Food Institute munkatársa szerint az alternatív fehérjék terén az innovációkat támogató kormányok kihasználják az előnyöket. „Hacsak nem csökken az ipari húsfogyasztás, a világ egyetlen kormányának sem lesz esélye teljesíteni az éghajlattal kapcsolatos kötelezettségeit. Itt az ideje, hogy a kormányok mindenhol felhasználják az állami pénzeket a közjó érdekében” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

2024. július 8. 13:10

A tanulmányok szerint napi háromnegyed csésze lencse fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a gyulladásos folyamatokat.

Megéri kézműves élelmiszereket vásárolni, vagy nem jelentenek jobb minőséget?

2024. július 8. 07:10

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelentős hányadot, a jövedelmük 21 és 40% közötti arányát költik élelmiszerekre.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

2024. július 6. 10:10

A zsíros kakas egyetlen gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább, mellette pedig kukoricát.

Az aszály miatt romlottak az orosz búzaexport kilátásai

2019. július 28. 12:39

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, június végén több régióban szokatlanul forró időjárási körülmények között kezdte meg a gabonafélék betakarítását.

Előrelépés a növényvédelmi előrejelzések terén

2021. július 16. 06:36

A növények különböző körülmények között változó illékony vegyületeket bocsátanak ki. A szenzorok az adott betegségek vagy növényi stressz szempontjából releváns illékony szerves vegyületek azonosításával figyelmeztethetik a felhasználókat a rendellenességekkel kapcsolatban.

Miért ültet rózsát a szőlősgazda a szőlősorok elé?

2019. május 23. 05:36

H. László kérdése: Többször láttam már, hogy a szőlősorok elé rózsát ültettek. Miért teszik ezt a gazdák?

Slimers a meztelencsigák elleni küzdelemhez

2023. július 6. 07:03

Egy 2,6 millió GBP értékű, Defra-finanszírozott projekt indult, hogy forradalmasítsa a mezőgazdasági termelők meztelen csigák elleni védekezését