Életmód

Süssünk árvácskás kekszet!

Agrofórum Online

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

A TikTok e heti trendje az árvácskás kekszekre fókuszál. Nem csoda, hisz szezonja van a növénynek, így ha kertünk vagy teraszunk van, bőségesen szedhetünk belőle.

Fontos, hogy csak a virágok fejét szedjük le óvatosan, a növény mindig maradjon a földben, hogy további virágokat hozzon. A leszedett virágokat finoman le kell öblíteni (legjobb áztatni), papírtörlőn megszárítani, majd a házi tésztából kiszúrt kekszek tetejére tenni.

Mert, bizony, az árvácska ehető és nem csak lélegzetelállítóan fest a kekszeken, de nagyon finom az íze is. Aki nem kedveli a kekszeket, teheti a virágokat gyümölcslevesbe, fagylaltokba, krémes desszertekbe, de salátákban, szendvicseken is nagyon különlegesen mutatnak.

Most azonban jöjjön egy könnyen elkészíthető házi kekszrecept – az árvácskák alá. Fontos tudni, hogy nem szabad megsütni a virágokat! Csak a kész kekszekre tesszük rá őket, így megmarad a színük, az ízük és a bennük lévő sok-sok értékes tápanyag.

Árvácskás keksz

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

  1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a tejfölt is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és egyenletes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába tekerve legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. fél centiméter vastagságúra), majd kiszúrjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kekszeket kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a tepsit, és amíg forró minden keksz, rájuk simítjuk az árvácskákat és hagyjuk kihűlni őket. Kihűlés után porcukorral szórjuk meg a kekszeket.

Az árvácskás kekszes videó itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.