Életmód

Süssünk árvácskás kekszet!

Agrofórum Online

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

A TikTok e heti trendje az árvácskás kekszekre fókuszál. Nem csoda, hisz szezonja van a növénynek, így ha kertünk vagy teraszunk van, bőségesen szedhetünk belőle.

Fontos, hogy csak a virágok fejét szedjük le óvatosan, a növény mindig maradjon a földben, hogy további virágokat hozzon. A leszedett virágokat finoman le kell öblíteni (legjobb áztatni), papírtörlőn megszárítani, majd a házi tésztából kiszúrt kekszek tetejére tenni.

Mert, bizony, az árvácska ehető és nem csak lélegzetelállítóan fest a kekszeken, de nagyon finom az íze is. Aki nem kedveli a kekszeket, teheti a virágokat gyümölcslevesbe, fagylaltokba, krémes desszertekbe, de salátákban, szendvicseken is nagyon különlegesen mutatnak.

Most azonban jöjjön egy könnyen elkészíthető házi kekszrecept – az árvácskák alá. Fontos tudni, hogy nem szabad megsütni a virágokat! Csak a kész kekszekre tesszük rá őket, így megmarad a színük, az ízük és a bennük lévő sok-sok értékes tápanyag.

Árvácskás keksz

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

  1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a tejfölt is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és egyenletes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába tekerve legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. fél centiméter vastagságúra), majd kiszúrjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kekszeket kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a tepsit, és amíg forró minden keksz, rájuk simítjuk az árvácskákat és hagyjuk kihűlni őket. Kihűlés után porcukorral szórjuk meg a kekszeket.

Az árvácskás kekszes videó itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Bimbóskel: az értékes tápanyagok raktára

2022. május 1. 06:36

Cikkünkből kiderül, hogy a bimbóskelből nagyon jó ételeket lehet készíteni, amit akár még a kelbimbóért túlzottan nem rajongók is el fognak fogyasztani.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...