Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Klasszikus rántott ponty

Klasszikus rántott ponty

Agrofórum Online

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

A legtöbb helyen halászlé és/vagy rántott ponty készül, így mi is az utóbbival kezdjük a halas sorozatunkat, mert bár látszólag csak egy egyszerű, panírozott halról van szó, jó azért odafigyelni pár dologra, hogy tényleg finom is legyen.

Azt mondják, hogy ez az az étel, amit csak a vásárlásnál lehet elrontani, de ott nagyon. Ha nem friss a hal, akkor még a legtökéletesebb panírozás és a nagyi isteni tartármártása sem segít a pontyon. Ha sikerül friss pontyot venni, akkor nem is szabad sokat várni vele, legkésőbb másnap meg is kell sütni. Addig pedig szigorúan jégen kell tartani.

Vannak, akik duplán bundázzák, mások a zsemlemorzsa helyett inkább pankó morzsában forgatják meg, mi most a zsemlemorzsa helyett az egyik patkót szezámmagban forgattuk meg – így is nagyon finom lett.

Rántott ponty:

  • ponty szeletek

    citrom leve
    liszt
    tojás
    zsemlemorzsa / szezámmag

A ponty szeleteket besózzuk, rácsepegtetünk pár csepp citromlevet, és állni hagyjuk 10-15 percig.

Leöblítjük, és papírtörlővel megszárítgatjuk (ha túl nedves marad, akkor nem tapad meg majd szépen a bundája).

Következik a panírozás: megforgatjuk lisztben, majd tojásban és zsemlemorzsában, és bő olajban kisütjük. Közepes lángon először fedő alatt az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és azonnal tálaljuk is. Letakarni nem szabad!

Tartármártással, krumplipürével, ecetes-hagymás krumplival vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.