Életmód

Túró Rudi: a velünk élő, változó pöttyös történelem

Agrofórum Online

Magyarországon a hatvanas évek igencsak bővelkedtek meghatározó eseményekben, hogy csak egyet említsünk, ekkor fejeződött be a kollektivizálás harmadik hulláma is. Úgynevezett "hangulatjavító" termékek is megjelentek a közértek polcain. Az új gazdasági mechanizmus révén, 1968. június 17-én kezdte meg az első magyar palackozású Coca-Cola gyártását a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai üzeme, és ekkorra datálható az egyik "legmagyarabb" édesség, a Túró Rudi születése is.

Mint azt már többen, több helyen leírták a mai napig nagy közkedveltségnek örvendő hazai édesség egy moszkvai tanulmányút következménye, ugyanis az ottani tapasztalatok után döntött úgy egy tejipari szakemberekből álló csapat, hogy egy eddig idehaza nem ismert ízkombinációt alkotnak: Édes, enyhén citromos túrót, csokimázzal bevonva. A mű elkészülte után jött a következő probléma,

vagyis a névadás.

Ne feledjük, a hatvanas években járunk, amikor még a tejnek tej volt a neve, a vajnak vaj, nem igazán fordult elő, hogy egy élelmiszeripari termék elnevezésére, piacos megjelenítésére túl sok időt szánjanak annak előállítói. A névadásra elsőként Vaszkó Mihály pszichológust szólította meg a Budapesti Tejipari Vállalat, hiszen ő már akkor hangsúlyozta, hogy a reklám igenis fontos, lényeges és produktív dolog, hiszen javítja az értékesítési mutatókat. Vaszkó Mihály azonban nem vállalta a feladatot, hanem azt továbbadta kollégájának, Klein Sándornak.

Erkölcstelen, botrányos = Túró Rudi

Klein két hallgatójával látott neki a feladat megoldásának, munkájukat bravúrosan megoldották, kitalálták a termék teljes megjelenését. Klein pedig nevet adott, azt amelyet a mai napig mind ismerünk. Jó lenne azt hinni, hogy mai gondolkodásunkkal elképzelhetetlen az, hogy egy ilyen névből, hogy is lett országos botrány, de azt gondolom pontosan érthető ez ma is.  Visszaemlékezések szerint már dobozban volt az első adag Rudi, a hirdetések pedig nyomdában, amikor a Lapkiadó Vállalat reklám osztályának vezetője letiltotta az ahhoz kapcsolódó reklámokat. Az indokolás a következő volt:

Fenti erkölcstelen elnevezésű termék reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezem.

A termék megkezdhette diadalútját, de reklámok nem kísérték azt, mindennek pedig a közel sem mellékes hozadéka az volt, hogy a névadó reklám pszichológiai karrierjét keresztbe vágta ez az állásfoglalás.

Túró Rudi
Forrás: https://www.pottyos.hu/markatortenet.php

Siker, siker, siker

Az nem tudható, hogy ez a tiltás (amely természetesen kiszivárgott szélesebb körbe is) közrejátszott-e a termék sikerében, de az biztos, hogy az újszerű ízek és a magyar ízlés egymásra talált. Mindennek következtében a gyártás hamar kinövi eredeti helyét, Budapestről Mátészalkára költözött a hetvenes évek elején. Ezzel együtt elmondható, hogy a gyártásnak hosszú évekig komoly feladatot jelent kielégíteni a fogyasztási igényeket. Gondot jelenthetett volna a kezdetekben a termék rövid szavatossági ideje, amely csupán 3 nap volt és ebből is 1 napot az a logisztikán állt, ez azonban nem így történt. Mindennek magyarázata igen egyszerű,  hiszen a terméket, miután megérkezett a boltokba azonnal elkapkodták a vásárlók.

Szabolcsiak, fővárosiak előnyben

A kezdeti években a gyár körzetében, valamint a fővárosban forgalmazták a terméket, majd ahogy az előállított mennyiség növekedett, egyre több helyen vált elérhetővé az. A nyolcvanas években a mátészalkain kívül már két további üzem kezdte meg a Túró Rudi gyártását. A ma is ismert szlogennel, vagyis azzal, hogy a „A Pöttyös az igazi” szintén ekkortól találkozhatunk. A szavatosság területén is komoly előrehaladás történt, azt a fokozatos fejlesztés során 14 napra tudták megnövelni.

A filmsztár

A töretlen népszerűségét szintén jól tükrözi az, hogy Túró Rudi 1984-ben megkapja első filmes szerepét is, egy korabeli családi filmben, a „Kismaszat és a gézengúzok”-ban szerepelt, és mint közérdeklődésre számot tartó dologról a „Szomszédokban” is szó esik róla.

Winds of change,

vagyis a kilencvenes évek: a Pöttyöst már nyitó szalaggal is bonthattuk és immár találkozhattunk nagyobb családtagjával, az Óriás Pöttyös Túró Rudival, de olyan ízesített változatok is megjelentek a boltok polcain, mint pl., a sárgabarackos, az epres, a mogyorós. Mátészalkán továbbra is a hagyományos irányt szem előtt tartva dolgoztak a különböző ízesítések kifejlesztésén, így alapvetés volt az eredeti ízvilág megőrzése, a gyártási technológia korszerűsítése mellett.

Túró Rudi
Forrás: https://www.pottyos.hu/markatortenet.php

A kétezres években

Új dizájnnal és új iránnyal rukkolt ki a márka. Ez az új irány a limitált Bonbon volt, amely sikere a kezdeti évekhez hasonló helyzetet generált, a gyár eleinte nem bírta teljesen kiszolgálni az igényeket, folyamatosan elkapkodták ugyanis az újdonságot a boltok polcairól. A siker megmutatta a fejlesztőknek, hogy az irány jó, így sorra érkeztek az újabbnál újabb termékek, mint pl. GURU, Pöttyös Tejsüti, a Fitt Pöttyös Túró Rudi, joghurtos és étbevonattal. Azóta találkozhatunk a hagyományos ízvilággal olyan jócskán újragondolt formában is, mint a fagylalt vagy a Rudikornis.

Túró Rudi
Forrás: https://www.pottyos.hu/

Rudikornis

A Rudikornisra visszatérve, előfordulhat, hogy a csomagolásból kibontva, a fehér bevonattól megfosztva némileg megszeppenve szemléljük a kék színű túrót. A cég azonban a termék piacra dobását követően sietett megnyugtatni az aggódókat:

A kék szín ellenére nincs benne semmilyen mesterséges színezék – a Rudikornis a spirulina algakivonattól látványos belülről is.

Itt tartunk jelenleg az egyik „legmagyarabb” édesség történetében, amellyel valószínű, hogy a jövőben is számos új formában fogunk még találkozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Böjti aszaltszilvát és töltött káposztát is lehet kóstolni a Vörösmarty téren

2018. március 30. 06:50

Böjti aszaltszilvát, csorbát és szabolcsi böjti töltött káposztát is kóstolhatnak a Vörösmarty téren a Budapesti Tavasz Vásár látogatói.

Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről

2022. február 4. 04:36

Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?