Életmód
Életmód

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

Agrofórum Online

A növényekben dús városi környezet kialakítása mellett számos előny felsorakoztatható. A zöldövezeti lakások vonzerejében rejlő gazdasági potenciál, valamint az egészség fenntartásához szükséges körülmények előteremtése mind olyan tények, amelyek a növényi jelenlét fontosságát fémjelzik - olvasható a wur.nl oldalon.

A Wageningen University & Research (WUR) évek óta kutatja a zöld városok hatásait. Sok egyéb pozitív hatása mellett (a teljesség igénye nélkül) a városi növénytelepítés javítja a környezeti feltételeket, miközben elősegíti a biológiai sokféleség gyarapodását, csökkenti a levegő szennyezettségének mértékét, teret ad a víztárolás lehetőségének, valamint csökkenti a zajszennyezést és a meleg nyári időszakokban hűtő funkciót is betölt.

A WUR oldalán számos olyan információt találhatunk, amely a zöldfelületek fejlesztését szorgalmazza. A városok mintegy 70%-a, de a belvárosi területek akár 90%-a burkolattal fedett, így az esőzések alkalmával a vízelvezetés nehézségekbe ütközik. Az éghajlatváltozás növeli az intenzív csapadékesemények gyakoriságát, és ez a terhelés rendszerint túlmutat a vízelvezető rendszerek kapacitásán, amely áradásokhoz vezethet. Ennek megakadályozására a víz visszatartása, tárolása és elvezetésének megszervezése hozhat megoldást. A zöldtetők és a víz beszivárgását elősegítő szabad árokrendszerek kialakítása elengedhetetlen lesz a városok vízvisszatartó képességének javítása szempontjából.

Miután az urbanizált területek általában melegedésre hajlamosabbak, egy nyári nap után, különösen az éjszaka folyamán a város szívében gyakran öt-tíz fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a vidéki környezetben. Az extrém nyári hőmérséklet sokkal több emberéletet követel – derül ki az egyetem közleményéből. 2003 és 2006 forró nyarai 1000-2200-zal több halálos áldozatot követeltek Hollandiában. A fák, cserjék és egyéb zöldterületek a víz elpárologtatásával azonban csökkenthetik a városi életterek hőmérsékletét. (Miközben egy bitumentető akár 70 oC-ra is képes felmelegedni a nyári hőségben, addig a zöldtetők ugyanilyen körülmények között csak 32 oC-ra melegednek – olvasható a cikkben.)

Számos tanulmány hangsúlyozza, hogy a zöldfelületek jelenléte csökkenti a stressz mértékét. Első alkalommal, amikor ezt a hatást alaposan megvizsgálták, az eredmények annyira figyelemre méltónak bizonyultak, hogy a neves Science folyóiratban (Ulrich 1984) publikálták. Az egészségmegőrzéshez nagyban hozzájárulnak a növényekkel borított területek azzal, hogy teret biztosítanak a testmozgásnak. Hozadékuk továbbá hogy növelik a társas kapcsolatok kialakulásának valószínűségét a találkozási pontok számának növelésével, a kapcsolatépítés terének megteremtésével, és a kapcsolatokba történő energiabefektetés ösztönzésével. Megfigyelések támasztják alá, hogy az ilyen övezetben élők körében kisebb az egyes társadalmi-szociális problémák felbukkanása, mint például a bűnözésé. Gazdasági tekintetben az ilyen értelemben vett zöldítés növeli egy terület vonzerejét, jobb légkört teremtve mind a lakók, mind vállalkozói szféra számára.

A lombos növényzettel, kertekkel, fasávokkal, füves peremekkel, valamint virágos rétekkel és kis víztestekkel tarkított közparkok támogathatják az énekesmadár fajok, a rovarok és a sündisznók betelepülését, ezzel fokozva a városi területek biodiverzitását.

,,A ‘zöldítés’ nagy társadalmi és gazdasági értéket képvisel, amit egyre több érdekelt fél kezd belátni. Amennyiben ezt multifunkcionális megoldásként alkalmazzák – gondoljunk csak a vízvisszatartásra, a hőstressz csökkentésére, a lakókörnyezet romlásának megakadályozására, a testmozgás serkentésére -, tekinthetjük olyan befektetésnek, amely számos fronton megtérül.” – mondja Tim van Hattum a Green Climate Solutions programvezetője.

Forrás: https://www.wur.nl/en/show-longread/Seven-Reasons-to-Invest-in-a-Green-City.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

A mentális egészségi állapot komoly hatással lehet a mezőgazdasági termelékenységre

2024. február 22. 15:40

A mentális egészség mindenki számára létfontosságú a jóllét szempontjából, és kulcsfontosságú tényezője a munkahelyi és magánéleti teljesítménynek.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Gyömbér-citrom shot házilag – de mi is ez?

2024. február 15. 07:10

Az élelmiszerboltok polcain egyre-másra tűnnek a fémdobozos pici „gyömbér-shot”-ok. A vásárlók zöme gyanakodva nézi, mások kíváncsian olvasgatják, mi ez, a bevállalósabbak pedig (akik próbálták már), rámarkolnak és hármasával viszik el az apró italokat. De mi is ez a gyömbér-shot?

Mézgásodik a barackfa és a meggyfa. Mit tegyek?

2022. augusztus 23. 04:38

A barackon az elmúlt három évben, a meggyen pedig idén júliusban megjelent a mézgásodás. Mit tegyek?

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Miért megy tönkre hamar a cserepes fűszernövény?

2023. március 7. 05:36

Mi lehet az oka annak, ha a cserepes fűszernövény a megvásárlását követően hamarosan tönkremegy? Bizonyos, hogy a nem megfelelő ápolás áll a probléma hátterében? Nézzük most sorra a valós okokat!

"Marha" nagy luxus! - Vakarógépek működnek a dán tehenészetekben

2019. január 20. 05:33

Az automata vakarógép nem igényel kezelőt, a tehén szőre tisztább lesz, arról nem is beszélve, hogy élénkül a vérkeringés, és – állítólag – ez a stressz levezetésére is alkalmas.