Életmód, gasztronómia

A fokhagymát érdemes lefagyasztanunk?

Agrofórum Online

A fagyasztás népszerű módszer a zöldségek és fűszernövények tartósítására. A fokhagyma esetében azonban a jellegzetes íz intenzitása csökkenthet a fagyasztás során. Megfelelő szárítás mellette a fokhagymát egyébként is könnyen tárolhatjuk, akár hónapokig is.

A fokhagyma alapvetően fagyasztható, de a fagyasztás során az állaga romlik, és íze is veszít az intenzitásából. Ennek oka az allicin illékonysága, amely a fokhagyma ízéért felel.

Mivel a fokhagymát problémamentesen tárolhatjuk hónapokig, a fagyasztás nem az elsődleges tartósítási mód. Ha mégis fagyasztani szeretnénk, több lehetőség is rendelkezésre áll: fagyaszthatjuk az egész gerezdeket, akár hámozatlanul is, vagy fokhagymapasztát készíthetünk belőle.

Blansírozás és sokkoló fagyasztás

A fokhagyma aromájának megőrzésére kifejlesztettek egy eljárást, amely során a gerezdeket rövid ideig blansírozzák, majd sokkoló fagyasztással kezelik. A 100 °C-on 45 másodpercig történő blansírozás segíthet megőrizni a kéntartalmú vegyületeket és a fokhagyma struktúráját. Azonban ezt az eljárást nehéz otthoni körülmények között végrehajtani.

Meddig áll el a fokhagyma különböző tárolási módszerekkel?

A fagyasztott fokhagyma körülbelül fél évig tartható el. Ha száraz, szellős, árnyékos helyen tároljuk, szintén több hónapig friss marad. 16 °C körüli hőmérsékleten három-öt hónapig, 20-30 °C között pedig négy-nyolc hétig áll el. Fagyáspont körüli (0 °C) hőmérsékleten akár kilenc hónapig is friss maradhat.

A hűtőszekrény (kb. 4 °C) nem alkalmas a fokhagyma tárolására, mivel a fokhagyma nem kedveli a nedvességet, és gyorsan penészedhet.

Mi szól a fokhagyma fagyasztása mellett és ellen?

A fagyasztás során az aroma mellett az állag is károsodik. A kiengedett gerezdek sárgásra színeződhetnek és puhává válnak, ami mind az egész, mind az aprított fokhagymára igaz.

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fagyasztás jótékony hatással van a fokhagyma antioxidáns hatására. A fokhagymát évezredek óta használják természetes gyógyszerként. Az antioxidáns hatóanyagok segítenek megkötni a szabad gyököket és erősíteni az immunrendszert. Ugyanebben a tanulmányban azonban nem találtak különbséget az egészségvédő fenolok tekintetében a fagyasztott és a szárazon tárolt fokhagyma között.

Hogyan fagyasszuk le a fokhagymát?

Ha fokhagymát szeretnénk fagyasztani, válasszunk egészséges, kemény gerezdeket. A fokhagymának nem szabad rothadás jeleit mutatnia vagy kihajtania.

Fagyaszthatjuk egészben, de le is választhatjuk a gerezdeket, és azokat fagyaszthatjuk külön. A hámozott gerezdeket könnyebb kezelni kiolvasztás után, ezért érdemes előre megpucolni őket.

Tegyük a gerezdeket fagyasztózacskóba vagy dobozba, és jelöljük meg a tartalmat és a dátumot. Az apróra vágott fokhagymát légmentesen zárjuk le, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.

Fokhagymapaszta fagyasztása

A fokhagymapaszta (fokhagyma olajjal keverve) fagyasztása is lehetséges. Ehhez két rész olajat és egy rész fokhagymát használjunk. A megtisztított gerezdeket pépesítsük olajjal, majd gyorsan fagyasszuk le a pasztát egy zárható dobozban.

Fontos, hogy óvatosan járjunk el, mivel az olajban tartósított zúzott fokhagyma légmentesen zárva ideális környezetet teremt a Clostridium botulinum baktérium számára, amely botulizmust okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Téli öntözés fóliában: ennyi víz kell a hagymának

2025. december 23. 07:10

Télen fűtetlen fóliában a hagyma és a fokhagyma vízigénye alacsony, de az öntözési hibák súlyos betegségeket indítanak el.

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

2023. május 6. 09:38

Az egyik jele a fonálférgek jelenlétének a kertben az, hogy a gyökérzöldségek szinte ehetetlenek lesznek a sok kártétel miatt.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Mit tehetek, hogy tovább elálljon a tárolt fokhagyma?

2022. december 4. 04:37

Nagyon sok fokhagymám termett az őszi ültetésűből idén. Felszedés után úgy tároltam mostanáig, ahogy a „nagykönyvben” meg van írva: hűvös, szellős helyen. Szomorúan tapasztalom, hogy elkezdtek hajtani, gyakorlatilag az összes. Tanácsukat kérem, jövőre miket kell betartanom, hogy tovább elálljon a tárolt fokhagyma?