Életmód, gasztronómia

A fokhagymát érdemes lefagyasztanunk?

Agrofórum Online

A fagyasztás népszerű módszer a zöldségek és fűszernövények tartósítására. A fokhagyma esetében azonban a jellegzetes íz intenzitása csökkenthet a fagyasztás során. Megfelelő szárítás mellette a fokhagymát egyébként is könnyen tárolhatjuk, akár hónapokig is.

A fokhagyma alapvetően fagyasztható, de a fagyasztás során az állaga romlik, és íze is veszít az intenzitásából. Ennek oka az allicin illékonysága, amely a fokhagyma ízéért felel.

Mivel a fokhagymát problémamentesen tárolhatjuk hónapokig, a fagyasztás nem az elsődleges tartósítási mód. Ha mégis fagyasztani szeretnénk, több lehetőség is rendelkezésre áll: fagyaszthatjuk az egész gerezdeket, akár hámozatlanul is, vagy fokhagymapasztát készíthetünk belőle.

Blansírozás és sokkoló fagyasztás

A fokhagyma aromájának megőrzésére kifejlesztettek egy eljárást, amely során a gerezdeket rövid ideig blansírozzák, majd sokkoló fagyasztással kezelik. A 100 °C-on 45 másodpercig történő blansírozás segíthet megőrizni a kéntartalmú vegyületeket és a fokhagyma struktúráját. Azonban ezt az eljárást nehéz otthoni körülmények között végrehajtani.

Meddig áll el a fokhagyma különböző tárolási módszerekkel?

A fagyasztott fokhagyma körülbelül fél évig tartható el. Ha száraz, szellős, árnyékos helyen tároljuk, szintén több hónapig friss marad. 16 °C körüli hőmérsékleten három-öt hónapig, 20-30 °C között pedig négy-nyolc hétig áll el. Fagyáspont körüli (0 °C) hőmérsékleten akár kilenc hónapig is friss maradhat.

A hűtőszekrény (kb. 4 °C) nem alkalmas a fokhagyma tárolására, mivel a fokhagyma nem kedveli a nedvességet, és gyorsan penészedhet.

Mi szól a fokhagyma fagyasztása mellett és ellen?

A fagyasztás során az aroma mellett az állag is károsodik. A kiengedett gerezdek sárgásra színeződhetnek és puhává válnak, ami mind az egész, mind az aprított fokhagymára igaz.

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fagyasztás jótékony hatással van a fokhagyma antioxidáns hatására. A fokhagymát évezredek óta használják természetes gyógyszerként. Az antioxidáns hatóanyagok segítenek megkötni a szabad gyököket és erősíteni az immunrendszert. Ugyanebben a tanulmányban azonban nem találtak különbséget az egészségvédő fenolok tekintetében a fagyasztott és a szárazon tárolt fokhagyma között.

Hogyan fagyasszuk le a fokhagymát?

Ha fokhagymát szeretnénk fagyasztani, válasszunk egészséges, kemény gerezdeket. A fokhagymának nem szabad rothadás jeleit mutatnia vagy kihajtania.

Fagyaszthatjuk egészben, de le is választhatjuk a gerezdeket, és azokat fagyaszthatjuk külön. A hámozott gerezdeket könnyebb kezelni kiolvasztás után, ezért érdemes előre megpucolni őket.

Tegyük a gerezdeket fagyasztózacskóba vagy dobozba, és jelöljük meg a tartalmat és a dátumot. Az apróra vágott fokhagymát légmentesen zárjuk le, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.

Fokhagymapaszta fagyasztása

A fokhagymapaszta (fokhagyma olajjal keverve) fagyasztása is lehetséges. Ehhez két rész olajat és egy rész fokhagymát használjunk. A megtisztított gerezdeket pépesítsük olajjal, majd gyorsan fagyasszuk le a pasztát egy zárható dobozban.

Fontos, hogy óvatosan járjunk el, mivel az olajban tartósított zúzott fokhagyma légmentesen zárva ideális környezetet teremt a Clostridium botulinum baktérium számára, amely botulizmust okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Poloskák elleni védekezés a lakásban

2023. október 20. 05:40

A különböző poloskafajok elleni növényvédelmi és lakásóvó védekezés felöleli a nyári és az őszi hónapokat. Míg nyáron a szívogató kártételükkel kell számolnunk a kert növényein, addig ősszel a hűvösebb idő elől behúzódó kis helikopterekkel kell megbirkóznunk.

Kína és India a világ két legnagyobb hagymatermelője

2021. április 26. 06:12

Egyértelműen Kína és India vezeti a hagymatermelő országok ranglistáját, ugyanis mindkét ország külön-külön is hétszer akkora termést tud felmutatni, mint a harmadik helyezett.