Életmód, gasztronómia

A fokhagymát érdemes lefagyasztanunk?

Agrofórum Online

A fagyasztás népszerű módszer a zöldségek és fűszernövények tartósítására. A fokhagyma esetében azonban a jellegzetes íz intenzitása csökkenthet a fagyasztás során. Megfelelő szárítás mellette a fokhagymát egyébként is könnyen tárolhatjuk, akár hónapokig is.

A fokhagyma alapvetően fagyasztható, de a fagyasztás során az állaga romlik, és íze is veszít az intenzitásából. Ennek oka az allicin illékonysága, amely a fokhagyma ízéért felel.

Mivel a fokhagymát problémamentesen tárolhatjuk hónapokig, a fagyasztás nem az elsődleges tartósítási mód. Ha mégis fagyasztani szeretnénk, több lehetőség is rendelkezésre áll: fagyaszthatjuk az egész gerezdeket, akár hámozatlanul is, vagy fokhagymapasztát készíthetünk belőle.

Blansírozás és sokkoló fagyasztás

A fokhagyma aromájának megőrzésére kifejlesztettek egy eljárást, amely során a gerezdeket rövid ideig blansírozzák, majd sokkoló fagyasztással kezelik. A 100 °C-on 45 másodpercig történő blansírozás segíthet megőrizni a kéntartalmú vegyületeket és a fokhagyma struktúráját. Azonban ezt az eljárást nehéz otthoni körülmények között végrehajtani.

Meddig áll el a fokhagyma különböző tárolási módszerekkel?

A fagyasztott fokhagyma körülbelül fél évig tartható el. Ha száraz, szellős, árnyékos helyen tároljuk, szintén több hónapig friss marad. 16 °C körüli hőmérsékleten három-öt hónapig, 20-30 °C között pedig négy-nyolc hétig áll el. Fagyáspont körüli (0 °C) hőmérsékleten akár kilenc hónapig is friss maradhat.

A hűtőszekrény (kb. 4 °C) nem alkalmas a fokhagyma tárolására, mivel a fokhagyma nem kedveli a nedvességet, és gyorsan penészedhet.

Mi szól a fokhagyma fagyasztása mellett és ellen?

A fagyasztás során az aroma mellett az állag is károsodik. A kiengedett gerezdek sárgásra színeződhetnek és puhává válnak, ami mind az egész, mind az aprított fokhagymára igaz.

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fagyasztás jótékony hatással van a fokhagyma antioxidáns hatására. A fokhagymát évezredek óta használják természetes gyógyszerként. Az antioxidáns hatóanyagok segítenek megkötni a szabad gyököket és erősíteni az immunrendszert. Ugyanebben a tanulmányban azonban nem találtak különbséget az egészségvédő fenolok tekintetében a fagyasztott és a szárazon tárolt fokhagyma között.

Hogyan fagyasszuk le a fokhagymát?

Ha fokhagymát szeretnénk fagyasztani, válasszunk egészséges, kemény gerezdeket. A fokhagymának nem szabad rothadás jeleit mutatnia vagy kihajtania.

Fagyaszthatjuk egészben, de le is választhatjuk a gerezdeket, és azokat fagyaszthatjuk külön. A hámozott gerezdeket könnyebb kezelni kiolvasztás után, ezért érdemes előre megpucolni őket.

Tegyük a gerezdeket fagyasztózacskóba vagy dobozba, és jelöljük meg a tartalmat és a dátumot. Az apróra vágott fokhagymát légmentesen zárjuk le, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.

Fokhagymapaszta fagyasztása

A fokhagymapaszta (fokhagyma olajjal keverve) fagyasztása is lehetséges. Ehhez két rész olajat és egy rész fokhagymát használjunk. A megtisztított gerezdeket pépesítsük olajjal, majd gyorsan fagyasszuk le a pasztát egy zárható dobozban.

Fontos, hogy óvatosan járjunk el, mivel az olajban tartósított zúzott fokhagyma légmentesen zárva ideális környezetet teremt a Clostridium botulinum baktérium számára, amely botulizmust okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).