Életmód, gasztronómia

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tojásra, van, aki a magas koleszterintartalma miatt nem kedveli, és olyanok is akadnak, akik azért viszolyognak tőle, mert a hírek megint arról szólnak, hogy a tojásexportőr országokban madárinfluenza tombol. Bármelyik is az indokunk, a tojást, ha nem is egyszerűen, de elhagyhatjuk az étrendünkből.

De mivel helyettesíthetjük a tojást? Hiszen minden tésztaétel, süteményrecept, a bundás húsok, fasírtok, és számtalan más finomság, ami nap mint nap az asztalunkra kerül, tojást tartalmaz.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mivel tudjuk pótolni a receptekből kimaradó tojást. Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának – így hát mindig az étel típusának megfelelően kell alternatívát találnunk. Mi az alábbiakat javasoljuk:

  • 1 ek chiamag vagy őrölt lenmag + 3 ek víz – Teljes kiőrlésű süteményekben használható.
  • 1/2 érett villával szétnyomott banán – Süteményekben használható, nedvesebbé, rugalmasabbá teszi a tésztát.
  • 1/4 csésze almapüré/gyümölcs – Édes ételekhez adhatjuk, pl. zabpelyhes kekszekhez, gyümölcskenyerekhez.
  • 1/2 csésze selyem tofu – Desszertekhez, tortákhoz, süteményekhez, krémes szószokhoz, pitékhez adható. (A hazai bioboltokban és webáruházakban kapható a selyem tofu.)
  • 1/2 csésze kemény tofu – Omlettekhez, szendvicsekhez, sült rizshez adható – utóbbit wokban kell összepirítani a rizzsel. A kemény tofu szerkezete hasonló a rántottához.
  • 2 ek kukoricakeményítő vagy liszt – Szószokhoz, levesekhez vagy pudingokhoz adható. Fontos, hogy használat előtt keverjük össze hideg vízzel.
  • 2 ek nyílgyökérpor – Szószokhoz, levesekhez, pudingokhoz. Könnyen oldódik, nyílgyökérliszt és nyílgyökér keményítő néven lehet a legtöbb boltban megtalálni.
  • Tojáspótló/tojáshelyettesítő (por) – A csomagoláson található utasításokat követve nagyon könnyen használható ez a termék.
  • Vegán tojás (növényi fehérjékből készült) – Süteményekhez és rántottákhoz ajánlják, állítólag egészen hasonlít a hagyományos tojáshoz. Webes bioboltokban kapható.
  • Fekete só (Kala Namak) – Rántottához ajánlják, tojás illata van.

Most pedig lássunk néhány finom tojásmentes ételt!

„Tojáskrémes” szendvics

Hozzávalók: 450 g kemény selyem tofu, 6 római saláta levél, 12 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1/4 tk kurkuma, 1/4 tk őrölt kömény, 1 tk só, 2 tk mustár, 30 ml vegán majonéz, 1 apróra vágott újhagyma, 2 karikára vágott paradicsom.

Elkészítés: Villával összetörjük a tofut egy tálban, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát, majonézt, mustárt, sót, köményt, kurkumát és fokhagymát. Homogén krémmé keverjük, majd kenyerekre kenjük, és frissen felkarikázott paradicsomot teszünk rá, majd a tetejére egy szelet kenyeret. Az így elkészített szendvicsek három napig is elállnak a hűtőben, így érdemes többet előre elkészíteni és jól záródó dobozban tárolni.

Tofu rántotta (4 adag)

Hozzávalók: 430 g kemény tofu, 1 gerezd fokhagyma, 120 g felaprított hagyma, 120 g zöldpaprika, 120 g piros paprika, 180 g gomba, 1/4 tk kurkuma, 1 tk őrölt kömény, 1 mk őrölt fekete bors, 1 tk só

Elkészítés: 60 ml vizet teszünk egy serpenyőbe, majd azon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paprikát és a gombát. A villával összetört tofut a kurkumával és a fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez – és pár perc alatt megpirítjuk. Szép, rántotta állagú ételt kapunk, amit érdemes friss pirítóssal vagy tortillával tálalni, mert úgy különösen jól kijön az íze.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Koronavírus - Zökkenőmentes a tojástermelés, de szükség lenne a húsliszt engedélyezésére

2020. március 23. 10:05

Egyelőre biztosított a magyarországi tojástermelés a koronavírus-járvány idején is, mindössze az importszója-ellátásban vannak kisebb zavarok, aminek kiváltára azonban lehet megoldást találni.

Egyre több itthon az import tojás

2018. március 28. 14:14

Nagy segítséget jelent a választásnál a tojáson található kódszám, amely amellett, hogy megjelöli, mely országból, mely megye és járás mely termelőjének istállójából származik az adott termék, azt is megmutatja, hogy milyen tartástechnológia mellett termelték.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

2024. szeptember 25. 09:40

A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.