Gasztronómia

Egészséges a halrudacska vagy sem?

Agrofórum Online

A halrudacskákat mindenki szereti, még azok is, akik amúgy nem esznek halat.

Hogy miért? Mert „eteti” magát, jobbára a finom panírja és a kellemes állaga miatt. Nem kell félnünk a szálkáktól és tudjuk, mennyire egészséges – de valóban az? A legtöbben valószínűleg el sem olvassuk a halrudas dobozokon a leírást. Mert mégis, mi lenne benne? Hal és panír, tömény omega-3, gondoljuk. De miért van némelyikben cukor?

Kódok és jelzések a dobozokon

Az egyik legújabb kutatás során (Marine Conservation Society, Egyesült Királyság) úgy találták, hogy 48 bevizsgált márka 85%-ban fenntartható forrásból származó halakat használt. Ennek ellenére a márkák többsége nem emeli ki ezt a termék csomagolásán, holott ez nem sok grafikai munkával járna.

A Birds Eye például egy kék logóval és egy pipával oldotta meg ezt a kérdést. Nagyjából egy olyan designnal, mint amivel például a gluténmentes ételeket címkézik fel. S hogy ez miért fontos? Hogy az emberek tudják azt, hogy amikor nem ilyen terméket vesznek, egyáltalán nem biztos, hogy nem fogyasztanak az egészségükre káros anyagokat.

A Birds Eye azonban ennél is többet közöl a vásárlókkal: a termék csomagolásának hátoldalán fel van tüntetve a hal származási helye.

Igaz, ezt kóddal teszi meg, de ha rákeresünk a 27-01E kódra, megtudhatjuk, hogy a halrúd konkrétan atlanti tőkehalból készült, amely az északkeleti Atlanti-óceánból, az északi sarkvidék keleti részéről vagy a Norvég-tengerből származik. Ráadásul hálók, vontatók, horgok, szűrők, valamint egyéb halászati eszközök segítségével lett kifogva.

Mit érdemes még tudni a halrudakról?

  • A halrudacskák omega-3-ban rendkívül gazdagok, ennek köszönhetően valóban érdemes gyerekeknek adni. Az omega-3 elősegíti a koncentrációs képesség növelését, az agyi teljesítmény, az agyműködést. Sok termék dobozán mindez ki is van emelve, érdemes elolvasni!
  • Nem árt azonban tudni, hogy az általában tőkehalból készült halrudacskákban lévő omega-3 kisebb mennyiségben van jelen, mintha az asztalra zsíros halak, például a lazac vagy a szardínia kerülne, hiszen ezekben az omega-3 mennyisége közel háromszorosa a tőkehalénak. Egyébként átlagosan minden halrúdban 0,17 g omega-3 zsírsav található.
  • A halrudacskák egyszerűen kisüthetők, és nem járnak sem rossz szagokkal, sem hulladékkal – gondoljunk csak a halpucolással járó pikkelyekre, szálkákra, belsőségekre és a sütéssel járó, olykor kellemetlen szagokra.
  • Gluténérzékenyeknek nem ajánlatos a halrúd (kivéve a GM verzió), hiszen hagyományos panírbevonat van a halakon: burgonyakeményítő, búzaliszt, só, lenmagolaj, zsemlemorzsa, fűszerek és repceolaj.
  • A legtöbb mai halrúdban nem szerepel a cukor az összetevők között. A Tesco Finest chunky elnevezésű tőkehal rudacskákban van, csak nem cukor, hanem glükózszirup néven van feltüntetve. Ezt, kiváltképp, ha valakinek figyelnie kell a vércukorszintjére, érdemes elkerülni.
  • A halrudacskákban nincs annyi tiszta halhús, mint a hagyományos nyers halfilében, de egyszerűbb elkészíteni és biztonságosabb a fogyasztása (a szálkák tekintetében). Nem mindegy azonban, milyen márkát választunk és milyen összetevők vannak feltüntetve a doboz hátoldalán.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megszabadulhat a felesleges zsírtól is savanyú káposztával

2024. november 22. 13:10

A savanyú káposzta gazdag probiotikum- és vitaminforrás. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például erősíti az immunrendszert.

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

2024. november 18. 07:10

A libatojás bár drága, mégis nagyon kelendő. Ennek oka, hogy egészségre gyakorolt kedvező hatással rendelkezik.

Ilyen méz nincs a magyarországi kereskedelmi láncoknál

2024. november 16. 10:10

A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna, Magyarországon évente 10 ezer tonna fogy el.

Egyetlen titka van a jó kávé főzésének

2024. november 15. 06:40

Csökkenteni kell az őrlés közbeni sztatikus elektromosságot, azaz az elektromos töltéseknek az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiányát.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.