Az európai ember azt gondolja, a rovarlárvák fogyasztása csak más kontinensekre jellemző, a felvilágosult és szigorú élelmiszer-biztonsági rendszerrel működő Európában ilyesmi nem fordulhat elő. Nos, az európai ember téved.
Az olaszországi Szardínia szigetén előállított tejterméket ugyanis nem minden alap nélkül nevezik a világ legveszélyesebb sajtjának.
Beköpik a legyek
A sajt alapja egy hagyományos juhsajt, amely az átlagosnál keményebb állagú. Készítése során a külső kérget részben eltávolítják, és a felületét kissé felnyitják. A sajtot ezután a szabad levegőn helyezik el, de nem védik, sőt, és ez a lényeg: a sajtra rászállnak a legyek, és lerakják benne a petéiket. Amikor a sajt már elég időt töltött így ahhoz, hogy a legyek rendesen „beköpjék”, letakarják, és megkezdődhet az érlelési folyamat. A petékből lassacskán lárvák fejlődnek, amelyek átrágják magukat a sajton, megváltoztatva annak szerkezetét és ízét.
A nyűvek emésztési folyamata során a sajtban intenzív, csípős íz jön létre, amely a gorgonzolára emlékeztet. A légylárvák által az emésztés során kiválasztódó sav a casu marzut puhává és kenhetővé teszi. Amint a sajt nagy részén átrágták magukat, a sajt fogyasztásra késznek tekinthető. A fogyasztás időzítése azonban döntő fontosságú: a lárváknak életben kell lenniük, különben a sajt elveszti jellegzetes ízét. Hagyományosan a nyűveket a sajttal együtt fogyasztják, ami a helyiek számára a kulináris élmény része. Ezek az apró lárvák akár 15 centiméterre is „felugorhatnak”, ezért fogyasztásuk óvatosságot igényel.
Több szempontból is veszélyes
A szakértők azonban kifejezetten óvnak az élő lárvák fogyasztásától és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság betiltotta a casu marzu értékesítését és előállítását, mivel túl kockázatosnak tarják. A veszélyt nem csak maguk a sajtlegyek jelentik. Az élő nyűvek, ha nem pusztulnak el, amikor a sajtot fogyasztják, kárt okozhatnak a gyomor- és bélfalban. Ez súlyos egészségügyi következményekkel járhat, például hányingerrel, hányással, fájdalmakkal és legrosszabb esetben véres hasmenéssel.
Egy másik probléma, hogy a legyek életmódjuk következtében rengeteg baktériumot hordoznak. Ezek között van például a szalmonella, amelyről köztudott, hogy mennyire súlyos, olykor halálos bélrendszeri tüneteket okoz. Ezenkívül a nyűvek emésztésük során az emberre veszélyes toxinokat termelnek.
Az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében egyes gyártók már tenyésztett, steril környezetben nevelt sajtlegyeket használnak. Ez azonban szintén illegális – de biztosak lehetünk abban, hogy a helyiek titokban továbbra sem mondanak le kedvenc ínyencségükről.
Fotó: Pixabay