Agrárhírek

Változó kistermelői szabályok

Agrofórum Online

Az agrárminisztérium 20/2021. (V. 17.) rendelete az élelmiszer-előállító létesítmények bejelentésére vonatkozó részletes szabályok mellett egyszerűsítést és bővülő lehetőségeket jelentő változásokat vezet be az élelmiszer-forgalmazók, vendéglátók és kistermelők számára. Ezáltal május 22-től a kistermelőket is érintő, fontos változások léptek életbe.

A legfontosabb változások, hogy kibővül az értékesítés területi lehetősége, és a jövőben már alkalmazottjuk is részt vehet a termelésben és értékesítésben. A kistermelő most már az általa megtermelt alapterméket és az alaptermékből általa előállított élelmiszert (például lekvárt, savanyúságot, sajtot, kolbászt) – saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesíthet a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Továbbra is kivételt jelent a sertés, a juh, a kecske, a szarvasmarha, a strucc és az emu húsa. Ezeket kizárólag saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve a régión belüli – tehát a gazdaságával azonos megyében lévő, valamint budapesti –, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesítheti a kistermelő.

A módosítás kiegészíti a kistermelői tevékenységbe bevonható személyek körét. Az értékesítés mellett a termelést és az előállítást is végezheti a kistermelővel egy háztartásban élő személy, valamint hozzátartozója (házastárs, bejegyzett élettárs, nagykorú gyermek, testvér, szülő, nagyszülő) és alkalmazottja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért kerül 1200 forintba egy liter narancslé a boltokban

2025. február 5. 16:10

A KSH adatai szerint 2024 decemberében 900 Ft-ért vehettünk egy kiló narancsot, a 100%-os gyümölcslé literje pedig 1170 Ft-ba került.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Megjelent a külterületi utak fejlesztését segítő pályázat

2025. február 4. 14:40

A felhívásra kizárólag a pályázati felhívás 3. mellékletében szereplő vidéki térségekben működő települési önkormányzatok vagy azok konzorciumai nyújthatnak be támogatási kérelmet.

15 ezer euróra pályázhatnak az őstermelők, kistermelők

2020. november 11. 15:28

Az Agrárminisztérium a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Veszélyhelyzet: lehet-e termelői piacot tartani?

2020. november 13. 17:30

Az már korábban biztos volt, hogy elmaradnak a karácsonyi vásárok, de mi a helyzet a termelői piacokkal, kézműves vásárokkal az általános rendezvénytilalom, idején?