Gépinfo
Gépinfo

Géppremier az újságíróknak – Bemutatkozott a Versatile RSM 161 gabonakombájn

Géppremier az újságíróknak – Bemutatkozott a Versatile RSM 161 gabonakombájn

Agrofórum Online

A Vektor Holding Kft. március első napjaiban mutatta be a magyarországi gazdálkodóknak a Versatile új kombájnját, az RSM 161 gabonabetakarító gépet.

A Vektor Holding Kft. március első napjaiban mutatta be a magyarországi gazdálkodóknak a Versatile új kombájnját, az RSM 161 gabonabetakarító gépet. Az Oroszországban gyártott kombájn a forgalmazó szerint megállja a helyét a nagynevű versenytársak között is, a befektetés pedig viszonylag hamar megtérül.

Az új RSM 161 gabonakombájn március 1-jén és 2-án mutatkozott be a magyar gazdálkodóknak, ám a nagy premier előtt a Vektor Holding Kft. egy sajtónapot is szervezett, amelyen az hazai agrármédia szinte minden képviselője megjelent.

Pohárnok Pál ügyvezető a cég Vámosszabadiban található központjában elsőként a kft.-t mutatta be az újságíróknak (1. kép). „A Vektor Holding egy 1,5 milliárdos éves árbevétellel rendelkező kis vállalat a mezőgazdasági géppiacon. Emiatt aztán mindenért jobban meg kell dolgoznunk. A megoldást az jelenti, hogy személyre szabott ajánlatokat készítünk, kielemezzük az ügyfeleink vállalkozását, és ezek után ajánlunk gépet, szolgáltatást” – mondta el köszöntőjében, ami után feltette a sajtónapot mindvégig meghatározó kérdést: uniós támogatás nélkül megtérülő befektetés egy 50-70 milliós traktor, vagy egy 100 milliós kombájn, amely az év 10-11 hónapjában a szabad ég alatt, jó esetben szín alatt pihen? „A cégünk ezekre a kérdésekre mutat rá. A célunk, hogy a racionális, ésszerű döntések irányába tereljük a vásárlóinkat” – hangsúlyozta Pohárnok Pál, aki hozzátette: a kevésbé ismert termékek mögé komoly szakmai felkészültség szükséges ahhoz, hogy azokkal komoly eredményeket lehessen elérni.


1. kép: Pohárnok Pál ügyvezető előadása közben (Fotó: Gribek Dániel)

Versatile – A megtérülő betakarítógép

Bakonyi János, a Rostselmash EU Kft. ügyvezető igazgatója az oroszországi gyártót és annak történetét mutatta be előadása során (2. kép). Mint megtudtuk, a rostovi kombájngyár 150 ha-os területen fekszik, 8740 alkalmazottal dolgozik és évente mintegy 5200 darab betakarítógép elkészítésére alkalmas.


2. kép: Bakonyi János, a Rostselmash EU Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón (Fotó: Gribek Dániel)

Maga a gyár 1929-ben alakult Oroszországban, egy év múlva pedig az első vontatott gabonakombájn is megszületett, majd 1958-ban Európában elsőként kezdtek önjáró gabonakombájnokat gyártani – ezek voltak az SK-3 nevet viselő gépek. Óriási teljesítmény, bár a történelmet ismerve nem is annyira meglepő, hogy 1958 és 1973 között a rostovi üzemben 1 500 000 kombájnt gyártottak le.

„A Szovjetunió felbomlásával a gyár kissé ’megroggyant’, végül 2000-ben privatizálták, ami nagy lökést adott a gyártásnak. 2004-ben a gyártási palettát 20 különböző típussal bővítették, a tulajdonosok 2007-ben felvásárolták a Versatile kanadai traktorgyárát, majd ezt követően több észak-amerikai és további kanadai mezőgépgyártó vállalatokat, 2015-ben pedig legyártották a 2 680 000. kombájnt is” – számolt be az utóbbi évtizedek fejlődéséről Bakonyi János, aki hangsúlyozta, hogy az utóbbi 15 évben számos beruházást végeztek el a gyárban, aminek köszönhetően a gyártási szám is folyamatosan növekedett. Ezzel pedig a világ ötödik legnagyobb mezőgép-gyártójává nőtték ki magukat.

A jelenleg 16 kombájnmodellel rendelkező gyártó Oroszországban rakja össze a kombájnokat, többségében azonban európai és észak-amerikai beszállítóktól vásárolják az alkatrészeket, és fő egységeket, mint pl. motor, futómű hidraulika stb.

„Nagy előny, hogy könnyen kezelhető online alkatrész-katalógus is társul a magvásárolt kombájnok és traktorok mellé” – hívta fel a figyelmet Bakonyi János, aki arról is tájékoztatott, hogy a közelmúltban Győrben állították fel a gyártó EU-s alkatrészraktárát is 3500 különböző alkatrésszel, mintegy 12 000 tétellel. Ennek köszönhetően a magyar gazdálkodók 24 órán belül megkaphatják a szükséges alkatrészeket, de ritka és különleges esetekben a sürgősségi utánrendelés is maximum 48 órát vesz igénybe.

Az alkatrészek mellett egy egész héten, éjjel-nappal elérhető szervizcsapat is dolgozik azon, hogy a VERSATILE kombájnokat használó termelők a lehető leggyorsabb és legjobb szolgáltatást kapják meg. Bakonyi János előadása végén még megjegyezte, hogy az 5 évnél idősebb RSM kombájnokat is beszámítják az új gép árába, amelyet egyébként alapfelszereltséggel nagyjából 56 millió forintért lehet beszerezni.

24 hónap garancia, 380 lóerő

A kombájn részletes bemutatását ismét Pohárnok Pál ügyvezető vállalta magára, aki elsőként a gépre adott 24 hónapos garanciát, valamint a Versatile lízinget emelte ki. Utóbbi esetében lehetőség van 3 éves, kamatmentes részletfizetésre, de 4-5 éves futamidőre 2,5 %-os kamattal is tudnak megoldást ajánlani, amihez ráadásul a 13. hónapban egy ajándék szervizcsomagot is adnak bónuszként. A mezőgazdasági termelők további segítése érdekében a törlesztő-időszak évente kétszer, szeptemberben és decemberben van.

Pohárnok Pál előadásában a magyar piacon próbálta meg elhelyezni az RSM 161 arató-cséplőgépet (3. kép). Mint az már ismert, 2015-ben 345 db kombájnt értékesítettek a cégek itthon. Ez kiemelkedőnek számít hazánkban, hiszen előtte nagyjából 250 volt az éves átlagos darabszám. A magyar piac mintegy 90 %-át azonban három márka uralja. A CLAAS tavaly 155 db (45 %), a John Deere 93 db (27 %), a New Holland pedig 67 db (19 %) kombájnt értékesített Magyarországon, a többi gyártó – többek között a Versatile is – összesen mindössze 30 db-ot, ami 9 %.


3. kép: A Versatile RSM 161 kombájn munka közben (Forrás: rostselmash.com)

„Ebben a közegben kell minél jobb eredményt elérnünk” – hangsúlyozta a szakember, aki sokadszorra is feltette a kérdést: valóban szükség van 100 milliós kombájnra akkor, amikor a gép 10-11 hónapig csak áll és nem dolgozik? A kérdésre természetesen nem egyszerű a válasz, hiszen minden gazdaságnak más és más az igénye. A Versatile új kombájnja azonban sokak számára alternatíva lehet.

RSM 161 gabonakombájn

A 380 LE-s, 4 dobos gép cséplődob átmérője 800 mm, szélessége 1650 mm. Előbbi egy extra nagy méret a versenytársakhoz képest, azok főként 600 és 750 mm átmérővel rendelkeznek. A kombájn összes magleválasztó felülete 9,4 m2, az összes magtisztító felülete pedig 7,1 m2. A magtartály térfogata alapkivitelben 10 500 liter. A gépet a legkorszerűbb, 6 hengeres, 9 literes Cummins QSL 9 dízelmotor működteti.

„Ezekből az adatokból is látszik, hogy az RSM 161 abszolút versenytársa a többi kombájnnak” – húzta alá Pohárnok Pál, aki hozzátette, hogy a külsőn is sokat dolgoztak a gyártónál, így a megjelenése sem marad el más termékektől.

Az RSM 161 a magas terméshozamoknál is jól bevethető a gép, a nagy nedvességtartalmakat is jól kezeli, előnyei leginkább 1000 ha fölötti vetésterületnél használhatók ki. A Vektor Holding Kft. a kombájnt gabonatermesztőknek, és bérmunka-vállalkozóknak is ajánlja.

„Korszerű az irányítórendszer, egyszerű a beállítás és a kezelés, kényelmes és könnyen karbantartható, mindezek mellett pedig gazdag alapfelszereltséggel kínáljuk. 22 bejegyzett szabadalommal rendelkezik, a gabona esetében 6-7-9 méter, a kukoricánál 8-12 soros munkaszélességgel érhető el” – folytatta a bemutatást Pohárnok Pál.

A Power Stream vágóasztal garantálja az optimális terményáramot a ferdefelhordóhoz és a cséplőműhöz (4. kép). Bolygóműves kaszahajtással szerelt, ami biztosítja az egyenletes vágást, a nagy vágássebességet, az üzembiztonságot, a nyugodt járást, valamint a hosszú élettartamot és az alacsony szervizigényt. A motolla automatikus menetsebesség-szinkronizálása alapkivitel.


4. kép: A Power Stream vágóasztal garantálja az optimális terményáramot a ferdefelhordóhoz és a cséplőműhöz (Forrás: versatile.hu)

A ferdefelhordónál található egyedülálló hidraulikus gyorskapcsoló kuplung többszörösen csökkenti a szétszerelési időt (5. kép). A talajkopírozó rendszer és a kőfogó vályú alapkivitelben kapható.


5. kép: A ferdefelhordó és a kabin a Vektor Holding Kft. telephelyén (Fotó: Gribek Dániel)

A TETRA Processor cséplőmű egy különleges berendezés az RSM 161 kombájnban, amely lehetővé teszi a két fő dobkosár együttes állítását (6. kép). A kosárhézag a kabinból elektronikusan bármikor elől és hátul egymástól függetlenül állítható. A nyolc előzetes beállítást a fedélzeti számítógép tárolja, de a kezelő saját beállítási paramétereit is rögzíteni tudja.


6. kép: A TETRA Processor cséplőmű (Forrás: versatile.hu)

A mag, a pelyva és a szalma szétválasztását a 2 lépcsős OptiFlow tisztítóberendezés végzi, amely egy szabadalmaztatott rostafelfüggesztést tartalmaz mintegy 7,1 m2-es leválasztó felülettel (7. kép). Intenzívebb légáram, nagyobb esési magasság és egy oszlató fogsor a bordásasztal fölött optimalizálja a tisztítást. A hullámrosta technológiát a felső rostánál alkalmazzák. Ez a megoldás egyenletesebb levegőeloszlást garantál és csökkenti az eltömődés veszélyét. A ventilátor fordulatszáma egyébként a kabinból is szabályozható.


7. kép: A mag, a pelyva és a szalma szétválasztását a 2 lépcsős OptiFlow tisztítóberendezés végzi (Forrás: versatile.hu)

A 10 500 literes magtartály esetében érdekesség, hogy szintén alapkivitelben áll rendelkezésre egy tartályfenék-vibrátor, az ürítési sebesség pedig szintén a kabinból irányítható (8. kép).


8. kép: A Versatile RSM 161 kombájn felülnézetből a Vektor Holding Kft. telephelyén (Fotó: Gribek Dániel)

A géphez extra opcióként többek között pelyvaterítő és összkerék-hajtás is rendelhető.

Pohárnok Pál az RSM 161 kabinját is bemutatta, amely véleménye szerint ergonómiai szempontból minden igényt kielégít. A vezetőülés 5 fokozatban állítható, van benne érintőképernyős kezelőszerv, új szellőztető rendszerrel és új padlóborítással látták el. Utóbbi megnövelte a hangszigetelést is. A visszapillantó tükör pedig elektronikusan állítható.

A gépet egyelőre még csak álló helyzetben, fedél alatt tekinthettük meg, de a szezon beköszöntével a Versatile RSM 161 a gyakorlatban is megmutatja majd, hogy mire képes. A Vektor Holding Kft.-nél azonban úgy gondolják, hogy az új VERSATILE kombájn ár-érték arányban az egyik legjobb választás lehet a magyar földekre.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Átadták Debrecenben az Amazone-Werke Kft. új telephelyét

2019. szeptember 19. 11:47

Azt szeretnénk, ha ez az épület a gazdák, a gyártók és a szaktanácsadók közötti intenzív információ cserének lenne otthona.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

2019. augusztus 2. 11:16

Tágas, ergonomikusan berendezett fülke könnyíti meg az AVEO-ban a munkanapokat.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

Automatikus finombeállításokkal érkezik a Case IH új kombájncsaládja

2018. szeptember 14. 05:40

Drezdában megismerkedhettünk azokkal az újdonságokkal, amik még hatékonyabbá, még könnyebben kezelhetővé és még gazdaságosabbá teszik a Case IH legújabb szériáját.

Aratás előtt: Deutz-Fahr C9000 újratervezve

2018. május 30. 12:03

A Deutz-Fahr újratervezte a C9000 sorozat öt és hat szalmarázóládás kombájnját.

Gépinfo Képgaléria Videó