Gépinfo
Gépinfo

Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Szlovéniában

Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Szlovéniában

Agrofórum Online

Augusztus 24-29. között került megrendezésre a szlovéniai muraparti városban, Gornja Radgonán az 57. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. A rendezvény a régió egyik kiemelkedő mezőgazdasági kiállításának mondható, hiszen több mint hét hektár kiállítási területen 32 országból mintegy 1850 kiállító mutatta be termékeit.


A kiállítás partnerországa az ausztriai Stájerország volt. Emellett Magyarország, Horvátország, Észak-Macedónia, Lengyelország, Bulgária és Vietnám is saját kiállítótérrel képviseltette magát. A számos szakmai rendezvény kísérte a kiállítást, amely közül volt magyar vonatkozású is. Intelligens döntések az agráriumban címmel magyar-szlovén üzleti találkozót rendeztek.

Magát a kiállítást a szlovén kormányfő Marjan Šarec nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a vásárt 57. alkalommal rendezik meg, amely szám közel azonos a szlovén gazdák átlagéletkorával. Kihangsúlyozta, hogy gazdaságátadás, a fiatal gazdák ösztönzése elsődleges cél a szlovén mezőgazdaság számára. Rámutatott arra is, hogy a jövőben a modernizáció, a digitalizáció nagy hatással lesz a gazdák, gazdaságok tevékenységeire, és reményei szerint megkönnyítik a mezőgazdasági munkavégzést.

Az ágazat fiatalításának fontossága, a modern termeléstechnológia, illetve a digitalizáció előnyei, annak hatékony hasznosulása mellett a környezetvédelmet, az életminőség javítását hangsúlyozta ki Phil Hogan Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, aki szintén jelen volt a megnyitó ünnepségen.

Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari miniszter beszédében rámutatott arra, hogy a kiállítás lehetőséget biztosít a mezőgazdasági termelők részére termékeik, munkájuk, életmódjuk bemutatására, népszerűsítésére. A kisgazdaságok által előállított helyi, kézműves termékek elengedhetetlen részét képezik a szlovén mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak. Ezen minőségi termékek léte és előállításuk további fejlesztése az ország mezőgazdaságának és a gazdák hírnevének növelése szempontjából elengedhetetlen.

Szlovénia területének jelentős része erdő, illetve legelő, kaszáló. Ennek kapcsán jelentős számú az erdészettel, illetve a gyepgazdálkodással kapcsolatos erő-, és munkagép volt látható a kiállított eszközök között. A szlovén traktorpiacon évente mintegy 1200-1400 erőgép talál gazdára. A birtokszerkezetre jellemző elaprózódottság és a domborzati viszonyok által determinált lejtős művelés az erőgépek esetében a kis-, közepes teljesítményű erőgépek dominanciáját vonja maga után az új gépek értékesítésekor. Így a Szlovéniában értékesített traktorok átlagos teljesítménye megközelítőleg 65 kW (88 LE).

Mindez a kiállításon is megmutatkozott. A nagy traktorgyártók 400-500 LE-t meghaladó látványos törzscsuklós erőgépeivel, illetve 10 m munkaszélességet meghaladó vágóasztallal rendelkező betakarítógépekkel nem találkozhattunk. Azonban a kis-, és közepes gazdaságok részére szánt erőgépekkel, speciális, lejtős művelésre szánt, vagy erdészeti célra felkészített traktorokkal igen.

Kiemelt figyelmet kaptak a gépkiállításon a szlovén mezőgépgyártás Magyarországon is ismert termékei, cégei. A kaszálók és legelők, illetve ültetvények művelésének gépesítésében megoldásokat biztosító INO Brežice, illetve a SIP Šempeter. A pótkocsik, illetve szervestrágyaszórók gyártója a Farmtech, amely cég a kiállítás nagydíját is elnyerte a „hazai gyártású új gép” kategóriában. Továbbá az ületvény, illetve erdészeti célú kis- és közepes teljesítményű törzscsuklós traktorokat továbbá ületvény és szántóföldi permetezőket gyártó Agromehanika (1., 2., 3. kép).

1. és 2. kép: Szlovén gépgyártók a vásáron

3. kép: Az egyik nagydíjas termék

Természetesen a nagy multinacionális mezőgépgyártó cégek legtöbbje képviseltetett magát a kiállításon.

Mezőgép kategóriában a kiállításon két nagydíjat, 27 aranyérmet, 10 ezüstérmet, 2 bronzérmet, és további egy különdíjat osztottak ki, a hazai és a külföldi kiállítók és gyártók termékei között.

Magyarország saját országstanddal képviseltette magát, amelyen magyar kézműves termékek bemutatása, kóstoltatása örvendett nagy népszerűségnek. (4. kép)

4. kép: A magyar országstand

A kiállítás a kitűzött célokat megvalósította, hiszen az évről évre idelátogató mintegy 120 ezer látogató igazolja, hogy van érdeklődés a mezőgazdasági termékek és azok előállítói iránt. Az ágazatban zajló innováció, technikai fejlődés nyomon követésének, továbbá a termeléshez, tenyésztéshez szükséges input anyagok, gépek forgalmazóival történő kapcsolattartásnak egyik kitűnő helyszíne az AGRA, Gornja Radgonán.

Dr. Magó László
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Gödöllő

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatait vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Túl van a 400. Kubota traktor értékesítésén a Két-KATA Kft.

2018. június 26. 12:09

A Két-KATA Kft. még csak 4 éve a Kubota márka kizárólagos hazai forgalmazója, a cég életében máris a 400. eladott traktor ünnepélyes átadására került sor.

Így száguld 140-nel a világ leggyorsabb traktora

2018. május 29. 08:29

A "Track-tor" néhány hónapja Guiness-rekordot döntött, ugyanis 140.45 km/h (87.27 mph) sebességgel száguldott végig egy régi brit repülőtéren.

Lejtmenetben a traktorpiac – de a John Deere jól fogyott

2018. július 9. 07:59

Az év első hat hónapjában 1543 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 21 százalékos visszaesés a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest.

A 25. John Deere traktor – Márkahűség mesterfokon

2018. június 23. 08:01

Kozsuch Kornél 1994 óta gazdálkodik Kondoroson. A mezőgazdaság szeretetét az édesapjától örökölte, de a zöld sárga szerelem már a saját szívéből fakad. A napokban vette át családja körében a 25. John Deere traktorát a KITE Zrt. vezetőségétől.