Gépészet
Gépészet

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó – Jászkisér 2019.08.17.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó – Jászkisér 2019.08.17.

Agrofórum Online

A szántás, a talajművelés alapeljárása, a sikeres növénytermesztés megalapozója volt évszázadokon át. A természeti feltételek (talaj, éghajlat, időjárás) és a gazdasági körülmények (üzemméret, költségek) változásának következtében a szántásról alkotott vélemények is módosultak.

Napjainkban a klímaváltozás és a gazdasági körülmények hatására egyes régiókban a szántást más módszerekkel helyettesítik, illetve technikáját módosítják. Az ágyekék helyett a váltvaforgató típusok, a fix fogásszélességű ekék helyett a változtatható kivitelek, a mély- és középmély helyett – ahol agrotechnikailag lehetséges – a sekélyszántás (10-18 cm) terjed. Vagyis egyértelműen állítható, hogy régiónkban a szántásos alapművelés hosszútávon megmarad, és végrehajtása alapvetően befolyásolja a talajelőkészítés-vetés minőségét és gazdaságosságát. Mindebből következik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközökkel, technikával és tudással valósítjuk meg az alapművelést.

A szántás legmodernebb eszközeiről, módszereiről és minőségéről legkönnyebben a szántóversenyeken szerezhetünk információt.

A szántóversenyek rendszerbe foglalásáról a Szántó világszövetség (World Ploughing Organization) 1952-es megalakulása óta beszélhetünk.

Az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor. Az alapszabály szerint a szövetség célja a következők szerint foglalható össze:

• fejlessze a szántás tudományát és gyakorlatát,
• népszerűsítse a szántó világversenyeket,
• segítse a bemutatók és kiállítások szervezését,
• nyújtson támogatást és segítséget a műszaki fejlesztéshez,
• alapozza meg az élelmiszertermelést a világ növekvő népessége számára,
• segítse a barátságot és a megértést a tagországok népei között és támogassa az együttműködést mindazon szervezetekkel és csoportokkal, amelyek ugyanezen célokért dolgoznak

A hazai szántóversenyek szervezése a XIX. század első felében kezdődött. Az első versenysorozat legnagyobb versenyeit 1866-1919, illetve 1925-1930 között rendezték. Az újkori versenyek három szakaszra bonthatók. Az Országos Felnőtt és Ifjúsági Szántóversenyek (1961-68) kisgépekkel és a World Ploughing Organization (WPO) szabályzata szerint működtek. A nagyméretű gépcsoportok terjedése és a KGST hatása az 1978-87 közötti időszakban dominált. A Magyar Szántóverseny Szövetség megalakulása és a WPO-hoz történő ismételt csatlakozás után 1995-ben indult újra a szántóverseny mozgalom. Mégpedig az eredeti programot folyamatosan bővítve először a nagygépekkel, majd váltvaforgató ekékkel és végül a fogatos szántással.

A néhai Táncos Ferenc kollégáival

A hazai szántóversenyek egyik fő helyszínévé Jászkisér vált, amelynek a megálmodója és rendezője Táncos Ferenc volt. A Jászkiséri Mg. Tsz. gépészeként (1966-1992), majd a Jászkiséri Agroszöv Rt. gépész főmérnökeként (1993-2001) kapcsolódott be a szántóverseny mozgalomba. Verseny szervezőként és ekefejlesztőként igen sikeres munkát végzett. Vezetésével alkották meg az első versenyekéket (Kverneland alapú ágy, majd váltvaforgató ekét), szakmai iránymutatásával nevelték ki a később magyar bajnokságokat nyerő versenyzőket (Kökény József, Farkas Gábor, Farkas Gáborné).

Farkas Gábor a korábbi országos bajnokság eredményhirdetésén

Kökény József a korábbi országos bajnokság eredményhirdetésén

Táncos Ferenc halála után a jászkiséri versenyek elmaradtak, de nyolc év után újraindult a hangulatos rendezvénysorozat, mivel a Farkas testvérek László és Gábor elhatározták, hogy népes családjuk bevonásával újraélesztik a hagyományt.

A döntés nem volt véletlen, hiszen Farkas Gábor a szántóversenyek hagyományát megteremtő Táncos Ferenc ösztönzésére kezdett foglalkozni a versenyszántással, és többszörös magyar bajnokként, világbajnoki résztvevőként fejezte be az aktív versenyzést. Bátyja, Farkas László pedig trénerként, segítőként vett részt a hajdani versenyeken, majd létrehozta Mezőgazdasági és Géptörténeti Gyűjteményét és szervezi a versenyt kísérő veterán gép- és gépésztalálkozót. Az atyai hagyományokat követendő, a szántóverseny és a kapcsolódó programok szervezésébe időközben bekapcsolódott Táncos Ferenc lánya, Ildikó is.

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A verseny a következő kategóriákban került megrendezésre: 2-3 testű ágyeke, 4-5 testű váltvaforgató eke, veterán (hobbi) eke, fogatos eke. Az utóbbi két kategória versenyzői tulajdonképpen bemutató szántást tartottak. A versenyzők munkáját a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszékének ifjú oktatói értékelték, Dr. Rádics János a Magyar Szántóverseny Egyesület vezetőségi tagjának irányításával.

A szántóverseny kezdete

Népviseletbe öltözött szurkolók

Pötyi papa a verseny doyenje

Az abszolút győztes, Farkas Máté a záróbarázda húzásához állítja ekéjét

Fogatos szántási bemutató

A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek: traktoros ügyességi verseny, veterán autó- és motorbemutató, íjász bemutató, gépmúzeumi bemutató (Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum, Gödöllő; Lábassy János Ipar- és Gyártörténeti Alapítvány, Törökszentmiklós).

A gödöllői múzeum bemutató pavilonja

A Lábassy Alapítvány bemutató pavilonja

A főszervezők és a bírói kar eredményt hirdet

A szervezők a látogatók számára nemcsak technikai, hanem kulináris lehetőségeket is biztosítottak a bográcsokban főzött helyi birkapörkölt és babgulyás kóstolásával. Az ízletes ebéd elfogyasztása után természetesen eredményhirdetéssel zárult a szántóverseny.

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

Traktorpiac: több mint száz traktort adott el a John Deere márciusban

2019. április 8. 09:54

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte a traktoreladások terén 109 darabbal, ami 30 százalékos piaci részesedést jelent. A második a Case lett 40 darabbal, míg harmadik a Fendt 27 eladással.

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.

Zetor traktort is nyerhetsz tombolán - Jön a II. Bodrogközi Traktoros Családi Nap

2018. július 17. 14:31

Idén augusztus 18-án, szombaton rendezik meg a Bodrogközi Traktoros Családi Napot Felsőbereckiben, ahol a programok között lesz többek között szlalomverseny és traktorhúzó verseny is.