Gépinfo
Gépinfo

Önállóan dolgozó traktor és autonóm talajművelés – az agrártechnológia következő mérföldköve

Önállóan dolgozó traktor és autonóm talajművelés – az agrártechnológia következő mérföldköve

Agrofórum Online

Képzelje csak el! Egy traktor, amely nemcsak, hogy gondolkodik, hanem lát is. Egy traktor, amely mindig készen áll a munkára, függetlenül attól, hogy milyen korán vagy milyen késő van. Egy traktor, amely hagyja, hogy Ön és a kezelői más feladatokkal foglalkozzanak, miközben ő elvégzi a saját munkáját... magától.

Ön készen áll az autonóm gazdálkodásra?

Valószínűleg már most közelebb van hozzá, mint gondolná, ha olyan precíziós technológiát használ, mint a Starfire™ vevőegységek és az AutoPath™ vezérlés. És ha a térképeket, a talajművelési javaslatokat, valamint a gépi és szántóföldi adatokat kényelmesen át tudja vinni a traktorra és a traktorról a John Deere Operations Center™-be, akkor már több mint félúton van a teljes autonómia felé. Ezenkívül megismerkedhet más gépalapú technológiákkal és CommandCenter™ Automation 4.0 alkalmazásokkal is.

Nincs kezelő? Nem probléma. Ez a traktor egyedül is képes elvégezni az időigényes talajművelési munkálatokat.

Hogyan működik?

A rendszer olyan alkatrészeket és alkalmazásokat használ, amelyeket valószínűleg már ismer – például a StarFire™ vevőegységet, az AutoTrac™ fordulóautomatizálást és a John Deere Operations Center™ rendszert. De hozzáadtak néhány újítást is, hogy teljesen autonóm legyen:

  • 360 fokos kamerák
  • A fejlett kamerák 360 fokos látóteret biztosítanak a terepen lévő tárgyak észleléséhez és a távolság háromszögeléséhez.
  • Nagy sebességű processzor
  • Miközben a kamerákból képek áramlanak, egy nagy sebességű processzor minden egyes kép minden egyes pixelét kiértékeli.
  • Neurális hálózat
  • A mesterséges intelligencia rendezi a képeket, és meghatározza, hogy a terület biztonságosan áthajtható-e vagy sem… mindezt körülbelül 100 milliszekundum alatt.

Kézi vezérléssel… vagy szabadon

Az önműködő traktor teljesen felszerelt vezetőfülkével és kezelőszervekkel rendelkezik. Ha vezetni akarja… vezesse! De ha kevés embere van, szorít az idő, vagy egyszerűen csak több időt szeretne a családjával tölteni, akkor a gép a vezetőfülkéből való kiszállás után is fáradhatatlanul dolgozik Ön helyett, miközben Ön más, fontos dolgokkal foglalkozik.

Miért van szükségem az autonómiára?

Jól jönne egy plusz munkaerő? Egy olyan, aki sosem késik. Aki nem bánná, ha egész éjjel dolgoznia kellene. Ez az autonómia egyik szépsége. Olyan, mint egy plusz pár kéz. A másik, hogy így kicselezheti az időt. Azzal, hogy a traktorral több munkát végezhet, értékes perceket spórolhat meg a szűkös határidőkből, kijátszhatja az időjárást, és kihasználhatja a kedvező talajviszonyokat, ha az idő megfelelő. Ez több hektárt és nagyobb termelékenységet jelent, mindezt anélkül, hogy plusz munkaerőt kellene alkalmaznia.

Kövesse nyomon a munkáját. A munkát, amit Ön irányít

A John Deere Operációs Központ mobil használatával okostelefonon vagy táblagépen keresztül bárhol és bármikor figyelemmel kísérheti traktorát. Figyelmeztetéseket is kap, ha a traktor akadályt vagy mechanikai problémát észlel. Az élő videóhoz való hozzáférés pedig valós idejű képet ad arról, hogy a traktor mikor mit csinál.

Több szem többet lát

A fejlett kameratechnológiának köszönhetően az autonóm rendszer 360º-os képet ad a traktorról és a munkagépről. Az emberi szemhez hasonlóan megtalálja az akadályokat a táblán, meghatározza a távolságot és feldolgozza a képet… mindezt mindössze 100 milliszekundum alatt. Ha nem ismeri fel az anomáliát, automatikusan leáll és riasztást küld.

Forrás: https://www.deere.com/en/autonomous/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

A talajművelés fejlődéstörténete - Horizontális – vertikális – precíziós alapművelés

2018. október 7. 14:00

A talajművelési technológiát meghatározó alapművelés történhet forgatással és forgatás nélkül. Ennek előnyeit és hátrányait, valamint a rendelkezésre álló talajművelő eszközöket veszi sorra a Szerző.

Pöttinger az Agritechnicán

2019. november 25. 10:17

A cég fűkaszáit a jó talajkövetés, vágási minőség, alacsony vesztesség, egyszerű kezelhetőség és a precíziós munka jellemzi.

Minimalizáljuk a termőtalaj vízveszteségét – használjunk Mulcsmestert!

2020. június 25. 12:03

Ahogy mindnyájan tapasztaljuk, évről évre szélsőségesebb időjárással kell megbirkóznunk, s ez különösen nagy kihívások elé állítja a gazdálkodókat. Egyre inkább elsődlegessé válik a talaj vízveszteségének minimalizálása, s az értékes tápanyagok hatékonyabb megtartása, s erre kiváló munkaeszköz a mulcskultivátor.

KÖCKERLING ALLROUNDER: amikor a tökéletes még tökéletesebb

2024. február 5. 11:40

A tavasz közeledtével nem csak a természet megújulásának lehetünk szemtanúi. Nemzetközi partnereink sorra jelennek meg aktuális fejlesztéseikkel, új szériákkal, tökéletesebb modellekkel.