Gépinfo
Fizetett tartalom
Gépinfo
Fizetett tartalom

Pöttinger mechanikus függesztett vetőgépek: VITASEM 302, VITASEM 402

Pöttinger mechanikus függesztett vetőgépek: VITASEM 302, VITASEM 402

AGROTEC Magyarország Kft.

A mechanikus VITASEM vetőgép az innovatív talajművelés példája. Különösen a pontos magadagolás, magvezetés, az egyenletes vetésmélység és a vetőgép kényelmes kezelése teszik különlegessé. Precíz vetés sikeres betakarítás. Pontos, gyors, racionális: a vetéstechnikában a fent említett négy tulajdonság különös jelentőséggel bír.

A Pöttingernek ez, az egymással összeépíthető elemű vetőgépe eredményezi, hogy minden követelménynek megfelel. A függesztett VITASEM vetőgép akár önállóan, akár kombinációban is üzemeltethető. A stabil vázkialakítás minden terhelésnek ellenáll.

A hárompont függesztés (Kat 2) a stabil függesztőkészlettel és a harmadik pont két pozíciójával gyors csatlakoztatást tesz lehetővé.

A függesztő szerkezet a vetőgép tartállyal nagy stabilitást biztosít. A vetőmag tartály fedelének kivitele egyedülálló a mezőgazdasági gépek gyártásában. A fedéllemez nem hegesztett, hanem a tartó és a merevítés ragasztva van. Ezáltal nem látható hegesztési varrat. A VITASEM magtartályának fala olyan kialakítású, hogy minden szem a keverőtengely nélkül is a vetőegységhez jut.

Stabil, könnyűépítésű lemez gumitömítéssel és gázrugóval, két fokozatban nyitható, 85° vagy 103° Big-Bag zsákos töltéshez. A kapcsolóelem a vetőgép vázzal van összekapcsolva, a közép-válaszfal és az osztórekesz nagy stabilitást biztosít. A belső térben lévő terelő lemezzel elfelejthető az egyoldalra történő magadagolás. A vetőmag tartály töltöttségi szintjelző, szériakivitel.

A Multi-vetési rendszer minden vetőmag esetén precízen dolgozik. Tökéletes adagolás 0,7 kg/ha – 400 kg/ha-ig. A két, egybeépített adagolóelem a vetőkerék-házon belül lehetővé teszi a normál és az aprómagok adagolását is. A használata egy innovatív megoldáson alapul, mely egyértelműen javítja a vetés egyenletességét az apró magoknál is, és ehhez kapcsolódóan megkönnyíti az átállítást.

A vetéstechnika legfőbb célja a kivetett mennyiség redukálása és az optimális terítés. A két, egybeépített adagolóegység egy vetőházban van kombinálva. A vetőkerék egy vetőtengelyre van csapágyazva. Az előnye, hogy nem kell külön állítani a vetőkereket a normál és az apró magvaknál.

Egy beépített választófal a leeresztő elzáróban megakadályozza az átfolyást. A felhúzott átkötőhíd megakadályozza a kis magok átfolyását a normál vetőkerékre, így garantálja a magas vetés-egyenletességet. A rugózott, egyedileg állítható leeresztő könnyen kiválasztja az idegen anyagokat.

A szármaradványos vetésnél vagy növényi maradványos talajon a legjobb megoldás a domború vetőtárcsa. A Pöttinger ferdénjáró vetőtárcsája nyitja a talajt. Egy ugyanolyan kialakítású vonótárcsa eltávolítja a szalma és szármaradványokat a vetőbarázda útjából, és tiszta vetőbarázdát eredményez. Ezáltal az egyenletes magkivetés garantált. A csoroszlyanyomás állítás 25 kg-ig lehetséges. A csoroszlyanyomás központi állítása a vetőgép bal oldalán lehetséges. A pontos rugónyomás érték garantálja a csoroszlyanyomást az első és hátsó csoroszlyáknál is.

A magadagolóktól a csoroszlyákig teleszkópos vetőcsöveken jutnak el a magok.

Teleszkópos vetőcső felül rozsdamentes acélból készült, alul műanyagból kis súrlódási ellenállás érdekében. A kombináció által a mag statikus feltöltődése észrevehetően kisebb.

Minden VITASEM vetőgép alaptartozéka a 400 mm átmérőjű csipkés nyomjelző tárcsa hidraulikus működtetésű váltószeleppel, mechanikus szállításbiztosítóval.

Minden csoroszlya az egyenletes vetésmélység miatt visszatömörítő kerékkel van vezetve, átmérője 330 mm.

A tömörítőkerekeken kívül a Perfekt magtakaró pálcasor biztosítja a tökéletes elmunkálást. A Perfekt magtakaró kimondottan egyenletes felületet képez. A rövid és hosszú villás pálcák cserélhetőek, a talaj felszínére tökéletesen illeszkednek. Biztos a magtakarás a különlegesen sekélyen vetett magoknál is. Egyenletes magtakarás valósul meg minden vetésnél.

VITASEM vetőgép vezérléséért a Compass kezelőterminál a felelős. A Compass kezelőpult egy kényelmes, elektronikus kezelőegység, mely megkönnyíti a vetőgép kezelését és garantálja a szakszerű felügyeletet. Modern, több soros grafikus kijelzővel, kiemelt és hátsó világítású nyomógombokkal rendelkezik. Vezérli a művelőnyom kapcsolást, jelzi a sebességet, napi és összhektár számláló.

A művelőnyom kapcsolás a Compass kezelőegységen keresztül történik. Egy elektromágneses kuplung kapcsolja le a vetőkerekeket, művelőnyomonként maximum 3 vetőkerék kapcsolható ki. Ha betáplálják a vegyszerező munkaszélességét, a művelőnyom automatika kiszámolja a művelőút ritmust. Aszimmetrikus művelőnyom és különleges művelőnyom éppúgy beállítható, mint a hagyományosnak mondható szimmetrikus művelőnyom.

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

A békéscsabai AXIÁL pont elnyerte az AGRARTECHNIK Service Award díját

A Service Award-ot 2001 óta ítélik oda olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedően teljesítenek a díjazást megelőző versenyen.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

2018. március 6. 22:09

Gépészet Videó

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

2018. október 2. 06:45

Amazone: gyors váltás most az AD-P 01 vetőgéphez is

A megfelelő talajművelő eszközhöz QuickLink kapcsolóegységen keresztül csatlakozik.

2018. március 26. 11:43

iF Design Award 2018: 4 díjat nyert az Amazone

Az Amazone gépei a világszerte elismert iF Design Award idei díjátadóján egyszerre négy díjat nyertek el.

2018. március 23. 10:56