Gépinfo
Gépinfo

A robot már azt is tudja, hogy érett-e a paradicsom!

A robot már azt is tudja, hogy érett-e a paradicsom!

Syngenta blog

Korábban hallhattunk egy zöldségbetakarító robotról, amelynek manipulátorja nagyon hasonlít az emberi kézre. A robotika azonban szereti az egyszerű megoldásokat, úgyhogy itt egy újabb kísérlet eredménye.

A londoni King’s College egyik PhD hallgatója fejlesztette ki – a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület, az Agriculture & Horticulture Development Board támogatásával – a Growbot nevű mezőgazdasági robotot, aminek olyan egyszerű a kezelése, hogy semmiféle technológiai előképzést nem igényel.

Ezzel végül is azon az úton jár az agrár-robot fejlesztés, amin a személyi számítógépek is végigmentek. Az első házi komputerekbe ugyanis még parancsokat kellett beírni, hogy elvégezzék a feladatot, majd 1984-ben jött az Apple Macintosh. Ez egy radikálisan új grafikus felhasználói felületet mutatott: a felhasználók a szöveges parancsok helyett a monitoron megjelenő asztalon, a munkaműveletek ikonjaira kattintva kezelhették a számítógépet.

A robotok mezőgazdasági terjedése megállíthatatlan. Például a nyugati tehenészetekben egyre gyakrabban látni olyan robotkarokat, amelyek a tehenek tőgyét fertőtlenítik a fejés előtt.

A legkritikusabb terület azonban talán a gyümölcsszedés. A képünkön látható robot kezének két „ujjába” olyan érzékelőket építettek, amelyek utánozzák, ahogyan az ember ösztönösen használja tapintást, amikor megfog dolgokat. Ennek köszönhetően a kényes termény nem sérül a betakarítás során.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek!

2019. május 21. 10:39

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok És Agrárgépshow - Mezőfalván

2019. május 21. 08:13

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi meg az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalvára most is ingyenes a belépés.

Három modellel bővíti MF 3700-as traktorszériáját a Massey Ferguson

2019. május 18. 14:26

Az új 75, 85 és 95 LE teljesítményű MF 3700 AL verziók, most a kompakt szegmensben gazdálkodók igényeit elégítik ki, akik egy szőlőstraktornál robusztusabb, szélesebb és nagyobb teljesítményű gépet keresnek, de nincs szükségük nagy szántóföldi traktorra.

Sikeres kiállítást tudhat maga mögött az AXIÁL

2019. május 16. 07:17

Véget ért a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállított 1500 négyzetméteren. A mezőgazdaságigép-forgalmazó cég elsősorban az állattartás technológiájára fókuszált.

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel - Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

2018. október 26. 07:15

A svájci start-up cég olyan pont-permetező robotot fejlesztett ki, amivel a gazdálkodók herbicidköltségei jelentősen csökkenthetők.

Jövőre robotok lepik el Magyarországot

2018. december 28. 10:38

A kormány döntött a World Robot Olympiad 2019. nemzetközi verseny döntőjének magyarországi megszervezésének támogatásáról.

Robotok által gondozott zöldségeket forgalmazna egy áruházlánc

2018. december 21. 08:33

A brit Waitrose & Partners szupermarketlánc arra készül, hogy robotok által gondozott zöldségeket forgalmazzon.

Gázt adott a Yamaha! - Erősítenek a mezőgazdasági robottechnológiában

2018. december 1. 11:37

A 12 millió új-zélandi dollárt érő befektetés révén startup, a Robotic Plus 15 százaléka került japán kézbe.