Nagyvilág

GMO kilátások Európában

https://news.yahoo.com/as-climate-change-threatens-european-agriculture-debate-over-gmo-crops-is-reignited-195549518.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAJ3ymS1Y9rD8ukBwQYc5SSnnrFlSO8vMktvMQj8NuOQ2BNa9o4T4z5SjwAACWfdEF9vx6KyU1z9p3dVWFwqCjSoa6_mhPPeKysY0Q4sf0PnW_egesBT6QYskY2LOsbxJQFHbnLFWx4wng-eSBDH7m7JB4nx3EFtplWAQXXx-WGAQ

A globális felmelegedés fokozódásával egyes szakértők az extrém hőmérsékleti viszonyokat és a szárazságot elviselni képes új (Genetically Modified Organisms/GMO-nak minősített) növényfajták használatát szorgalmazzák a mezőgazdaság további zavartalan működtetése érdekében. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az új géntechnológiai eljárásokkal előállított növények kulcsszerepet játszhatnak a termés kártevőkkel, betegségekkel és az éghajlatváltozás kihívásaival szemben való fenntartható védelmének kidolgozásában.

Európának vitatott múltja van a GMO-kkal kapcsolatban, amely szervezeteket 20 évvel ezelőtt határozottan elutasítottak, tartva attól, hogy a növények hogyan hathatnak az ökoszisztémákra és az emberi egészségre. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a növényi vetőmagokat ma már számos esetben génszerkesztéssel – a növény saját DNS-ének megváltoztatásával – állítják elő, felváltva a régi módszert, amely során egyszerűen új géneket ültetnek be egy idegen fajból, adott esetben baktériumból.

A génszerkesztés és a GMO-k közötti legnagyobb különbség az, hogy a génszerkesztés során nem kerül idegen DNS a növénybe – olvasható az egyik nemzetközi növényvédelmi technológiai vállalat biotechnológiai szabályozási csoportjának vezetőjének véleménye. Ehelyett a növény saját DNS-ét manipulálják, méghozzá sokkal gyorsabban, mint a hagyományos nemesítési eljárás során – olvasható a news.yahoo.com-on.

A génszerkesztett növényeket azonban az EU-ban GMO-ként kezelik, amely értelmében szigorú elbírálás alá esnek, a hagyományos növényekkel szemben. Még a géntechnológiával módosított állati takarmányok engedélyezése is fokozottan szabályozott. A jelenlegi szabályozás szerint az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó GMO-import engedélyezése körülbelül hat évet vesz igénybe, és több millió eurót költenek kockázatértékelési tanulmányokra, Petra Jorasch, a Euroseeds kereskedelmi szövetség növénynemesítési és innovációs érdekképviseletének vezetője szerint.

Sokan az élelmiszer-termelés néhány hagyományos megközelítésének ,,újragondolására” sarkallnak. A Spanyol Tudományos Társaságok Szövetsége a génmódosított növények engedélyezésének felgyorsítását sürgős reformként látja.

Az új géntechnológiák segíthetnek a növények nitrogénhasznosítási képességének javításában, a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében és olyan növények előállításában, amelyek kevesebb vizet, műtrágyát valamint növényvédő szert igényelnek – írta Diana Lenzi, a Fiatal Gazdák Európai Tanácsának elnöke.

Az EU-ból 2020-ban kilépő Nagy-Britannia nemrégiben enyhítette a génszerkesztett növények – például az árpa – szántóföldi tesztelésére vonatkozó korlátozásokat.

Egyes gazdák, fogyasztói csoportok és környezetvédelmi szervezetek azonban továbbra is ellenzik bármilyen biotechnológiával módosított növény elfogadását Európában.

Németország környezetvédelmi minisztere, Steffi Lemke szintén arra ösztönzi az EU-t, hogy maradjon a korábbi irányvonalán. Véleménye szerint az Európai Bizottság rossz irányba tesz lépést az új technológiai eljárásokkal létrehozott növények kockázatértékelésének felhígítására irányuló törekvéseivel. A jelenlegi uniós jogszabályok jó alapot biztosítanak a kockázatok szisztematikus elemzéséhez és ahhoz is, hogy a természetben nyomon követhetőek legyenek a géntechnológiával módosított szervezetek, valamint hogy a fogyasztók, az élelmiszeripar és a mezőgazdasági termelők szabadon választhassanak.

Mások (egyes nemesítő vállalatok mellett a társadalmi oldalt is megkérdezve ) nyitottabbnak bizonyulnak a génszerkesztett növényekben rejlő lehetőségekre. ,,Örömmel üdvözlök minden olyan technológiai előrelépést, amelyről bebizonyosodik, hogy biztonságos. Különösen, ha segít olyan problémák enyhítésében, mint az éghajlatváltozás, a vízfogyasztás, vagy a növényvédő szerek használata.” – mondta egy közép-spanyolországi gazdálkodó.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Klímaváltozás: tipikus-e a Föld jégsapkás jellege?

2025. március 15. 08:10

A Föld jégsapkás jellege a kutatások eredményei szerint nem bizonyul jellemző állapotnak földtörténeti szempontból.

Séta a múltban: az Alcsúti Arborétum példája

2025. január 15. 15:10

A látogatók élményszerűen tapasztalhatják meg a történeti kertek jelenkori, valamint egykori állapotát egyaránt.

Osztrák erdészeti napok Eisenstadtban

2025. január 11. 15:10

Kevés olyan színvonalas erdészeti szakkiállítás színezi az európai palettát, mint a tavaly, immár másodszorra megrendezett Osztrák Erdészeti Napok Eisenstadtban.

Szinte lehetetlen lesz hosszú távon fenntartani az alföldi erdőket

2025. január 7. 11:40

2024 nyara hazánkban és globálisan is a legmelegebb a mérések kezdete óta. A nyári középhőmérséklet 2,7 fokkal haladta meg az 1991-2020-as átlagot.

Toxint és GMO szennyezést mutattak ki az ukrán gabonából

2023. április 5. 09:03

Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Kína újabb génszerkesztett növényeket hagyott jóvá

2025. január 31. 09:40

17 új GMO fajtát hagytak jóvá, ami várhatóan ellenállóbb, tehát nagyobb termőképességű, kisebb inputanyagigényű növényeket jelent.

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3. 17:10

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

GMO kérdés szójában - avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

2018. július 9. 18:06

A fenti címmel küldött egy figyelemre méltó írást harangozó János bátyai szójatermesztő, aki – ahogy ez az írásából is kiderül – 42 éve foglalkozik (birkózik) e jeles hüvelyes növénnyel.