Időjárás
Időjárás

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

Agrofórum Online

A szélsőséges időjárás okozta természeti csapások gyakorisága Európában, beleértve az Egyesült Királyságot is, jelentősen megnőtt: az elmúlt két évben közel 50%-kal több ilyen káresemény fordult elő, mint a korábbi években.

Ez az eszkalálódás a kontinens mezőgazdaságára nézve súlyos következményekkel jár. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági ágazata, amely már most is az éghajlati változások okozta kihívásokkal küszködik, bizonytalan jövő elé néz.

A skót mezőgazdaság 2018-ban több mint 161 millió fontot meghaladó veszteséget szenvedett el a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Ez a tendencia rávilágít arra, hogy az ágazatnak sürgősen alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.

Két év alatt 48%-kal nőtt a szélsőséges időjárási események száma

Egy új tanulmány rávilágít az egyre súlyosbodó válságra és arra, hogy a 2022 februárját megelőző évtől kezdve egészen 2024 februárjáig 48%-kal növekedett a szélsőséges időjárási események száma. A tanulmány szerint ugyanebben az időszakban a jelentős jégesők száma 72%-kal emelkedett.

A szerzők rámutattak arra, hogy a vállalkozásoknak robusztus kockázatkezeléssel és az ellátási források diverzifikálásával fel kell készülniük a jövőben várható eseményekre.

Hogyan enyhíthetők a negatív hatások?

A szélsőséges időjárás azonban nemcsak az élelmiszer-ellátási láncokat zavarja meg, de az európai és globális élelmiszer-termelésre is hatással van, ami élelmiszerhiányhoz és áremelkedéshez vezet. Egyetlen jégeső például 40 millió euró értékű kárt okozott a termésben a spanyolországi Valencia régióban. Olaszország, amely az EU rizstermelésének felét adja, 2023-ban jelentős hiányt szenvedett az aszályok és áradások miatt, ami az észak-európai burgonyatermelést is érintette.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a termesztők vizsgálják meg az olyan lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetik az éghajlati katasztrófák hatásait. Ilyenek például az előre hozott betakarítás és az olyan védőanyagok használata, mint a jégesőnek ellenálló hálók vagy a többrétegű alagutak. Ezek az intézkedések kulcsfontosságúak az élelmiszer-ellátás stabilitásának biztosításához az egyre kiszámíthatatlanabbá váló globális éghajlati viszonyok közepette.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Viharkár és 190 ezer villámcsapás Ausztriában

2024. július 17. 10:40

Óriási károkat, árvizeket, iszaplavinát okoztak Ausztria-szerte az elmúlt napok viharai. 5000 hektárnyi termény is az időjárás áldozatául esett.

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7. 12:10

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

2024. május 22. 12:10

A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén a brazíliai Rio Grande do Sul államban.

Megjöttek a fagyosszentek, és kiderült, kell-e tartanunk tőlük

2024. május 13. 06:10

Kedden derült, napos idő lesz, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul.

A 2022-es év volt a harmadik legmelegebb hazánkban

2023. január 19. 11:41

A 2022-es év volt a harmadik legmelegebb Magyarországon 1901 óta, több hónap is az átlagnál legalább 2 Celsius-fokkal melegebb volt, a nyári középhőmérséklet pedig országosan a legmagasabb volt a 20. század kezdete óta.

PrecMet agrometeorológiai hálózat – időjárásadatok egyenesen a szántóföldről

2020. június 10. 13:44

Sorozatunk negyedik részében a PrecMet alkalmazást szeretnénk bemutatni, mely a KITE Zrt. és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában. Ezt a digitális modult, valamint a PrecSat alkalmazást nyilvánossá tettük mindenki számára, így megtekinthetők az országban elhelyezett meteorológiai állomások adatai, valamint figyelemmel kísérhetők egy adott tábla műhold által vizsgált jellemzői.

Kevesebb búza lesz?

2019. június 27. 07:41

A szélsőséges időjárás miatt az előzetes becslések alapján várt 5 millió tonna búza helyett akár 20 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdák – nyilatkozta a Népszavának a GOSZ tiszteletbeli elnöke. A kukorica egyelőre jól bírta az idei időjárási viszontagságokat, s jókor jött neki az eső is.