Időjárás
Időjárás

Milyen lesz az idei tél? Nagyjából már látható, és nem sok jót ígér az előrejelzés

Milyen lesz az idei tél? Nagyjából már látható, és nem sok jót ígér az előrejelzés

Agrofórum Online

Lassan elbúcsúzhatunk Magyarországon a fehér karácsonytól, hiszen a nyáron túlzottan felmelegedő, majd lassan lehűlő Atlanti-óceán megakadályozza a hideg telek kialakulását.

Mindenki észrevehette, hogy az idei ősz enyhébb a megszokottnál. Még októberben is lengébb öltözékben járkálhattunk az utcán, nem volt ritka a 25–30 fok közötti hőmérséklet, és a jövőben nagy valószínűséggel ez lesz a tendencia.

Az igazi ősz novemberre köszöntött be, de így is elmondhatjuk, hogy 1901 óta a mostani a legmelegebb őszünk, akár 2-3 fokkal is meghaladtuk az átlaghőmérsékletet – tudhattuk meg a Sonline.hu hírportál podcastjából Somfalvi-Tóth Katalintól, a MATE Kaposvári Campus meteorológusától.

Meglátása szerint a jövőben hosszabbak lesznek a nyarak, már rég nem érkezik meg augusztus 20. után a korábban szokásos évszakváltó hidegfront. Ez a turizmusnak alighanem jót tehet, de a mezőgazdaságnak, és összességében az élővilágnak aligha, és mindez bolygószinten igaz.

Ennek ellenére nehéz több hónapra előre prognosztizálni, így ma még nem tudhatjuk, lesz-e hó idén télen, és ha igen, akkor mikor és mennyi. Az látszik, hogy az Atlanti-óceán vize sokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál, ez pedig előrevetíti, hogy többször érkeznek majd ciklonok, nedvesebb léghullámok, és azok nem feltétlenül lesznek hidegek.

Nagy valószínűséggel enyhe télre van kilátás, hiszen az óceán lehűlése nagyon lassú folyamat. Feltehetőleg lesznek hidegebb időszakok december-február között, ám sok eső is várható, sőt a melegebb tengerfelszín miatt erősebb viharciklonok is kialakulhatnak. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fehér karácsonytól el kell búcsúznunk Magyarországon.

(Fotó: Alain Audet/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7. 12:10

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

2024. május 22. 12:10

A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén a brazíliai Rio Grande do Sul államban.

Megjöttek a fagyosszentek, és kiderült, kell-e tartanunk tőlük

2024. május 13. 06:10

Kedden derült, napos idő lesz, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul.

Soha nem látott özönvíz pusztított az Egyesült Arab Emírségekben

2024. május 3. 11:10

Az Egyesült Arab Emírségekben óriási eső és áradás pusztított. Otthonok és üvegházak semmisültek meg a viharban.

Útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. december 4. 04:47

A zöldség-gyümölcs árusok, valamint a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

Hogyan ápoljuk télen a szobanövények leveleit?

2023. január 2. 04:36

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy hogyan ápoljam télen a szobanövényeim leveleit?

Mitől sárgul a szobanövények levele télen?

2022. december 26. 06:38

A szobanövények levelének téli sárgulását több tényező is okozhatja: fényviszonyok változása, tápanyaghiány vagy relatív tápanyaghiány, hirtelen hőmérsékletváltozás, vagy mindezek összessége.

Téli álmot alszanak a lepkék?

2022. december 30. 09:34

Tisztázzuk, hogy mit csinálnak ezek a szépséges rovarok a téli hónapokban!