23℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Környezetvédelem

Idegen halfajok szállják meg vizeinket – és mi segítünk nekik

HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Egyre több idegenhonos halfaj jelenik meg és terjed el Magyarország természetes vizeiben. A jelenség hátterében nemcsak az éghajlatváltozás, hanem az emberi tevékenység, például az akváriumi halak szabadon engedése is áll.

A meleg vizű fürdők kifolyói és a Hévízi-tó különösen kedvező élőhelyet biztosítanak ezeknek a fajoknak. A szakértők szerint ez komoly veszélyt jelenthet az őshonos vízi élővilágra.

Folyamatosan nő az idegenhonos fajok száma

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói szerint az elmúlt 24 évben 89 új idegenhonos halfajt dokumentáltak hazánkban, így a természetes vizeinkben már 130 ilyen faj és hibrid fordul elő. A legfrissebb kutatás a Biological Invasions szaklapban jelent meg, és részletesen bemutatja az idegen fajok származási helyét, első megjelenésük időpontját és elterjedési mintájukat. Az adatok szerint a legtöbb jövevény melegkedvelő díszhal, amelyek gyakran akváriumi tartásból származnak.

Ezek közé tartoznak a Cichliformes rendbe sorolt szájköltő halak, a harcsafélék (Siluriformes), valamint a közelmúltban feltűnő, különösen agresszív viselkedésű kígyófejű halak (Anabantiformes) is.

A meleg vizek melegágya az elterjedésnek

A kutatók szerint a termálvizek, különösen a budapesti gyógyfürdők kifolyócsatornái és a Hévízi-tó olyan állandóan meleg mikroklímát biztosítanak, amely lehetővé teszi az idegen fajok egész éves túlélését. Ezek a vizek mesterséges menedékként működnek, ahol a fajok alkalmazkodhatnak a helyi viszonyokhoz. Sőt, hidegtűrőbb egyedek szelektálódhatnak ki, amelyek már a környező, természetes víztestekben is képesek megtelepedni.

A jövevényfajok jellemzően meleg vizes élőhelyekről, például budapesti gyógyfürdők kifolyóiban vagy a Hévízi-tóból kerülnek elő, ahol a számukra kedvező környezeti viszonyok egész évben biztosítják a túlélésüket
© HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
A jövevényfajok jellemzően meleg vizes élőhelyekről, például budapesti gyógyfürdők kifolyóiban vagy a Hévízi-tóból kerülnek elő, ahol a számukra kedvező környezeti viszonyok egész évben biztosítják a túlélésüket

Példaként említhető a szúnyogirtó fogasponty (Gambusia holbrooki), amely a Hévízi-tóból kiindulva több közeli vízteret is sikeresen kolonizált.

Emberi tényezők és klímaváltozás is gyorsítják a folyamatot

A jelenség nem magától alakul ki: sok esetben az akváriumtulajdonosok szándékosan engedik szabadon a megunt halakat a természetes vizekbe. Gyakran anélkül, hogy tisztában lennének annak következményeivel. A meleg víz mellett az éghajlatváltozás is hozzájárul a fajok túlélési és szaporodási esélyeinek növekedéséhez. Így ezek a fajok nemcsak alkalmi vendégek, hanem potenciálisan tartósan megtelepedő populációk lehetnek.

Az új fajok nemcsak versenytársat jelentenek az őshonos halfajok számára, hanem a táplálékláncokat is megbolygatják, veszélyeztetve a hazai vízi ökoszisztémák egyensúlyát.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több műanyag van a Tiszában, mint korábban hittük

2025. augusztus 31. 11:10

A PET Kupa keretében vett tiszaladányi Tisza-vízvizsgálat során 1000 literből több mint 150 mikroműanyag-részecske került elő – és ez csak a jéghegy csúcsa.

Talajminták segítenek megérteni a globális felmelegedést

2025. augusztus 30. 14:10

Ősi talajminták hőmérsékleti nyomai segítenek feltérképezni, hogyan hathat a jelenlegi CO₂-emelkedés bolygónk jövőjére.

Gombagyűjtés az erdőben: ennyi a megengedett

2025. július 29. 14:10

A gombagyűjtésnek is megvannak a jogi korlátai – ha nem tartjuk be, súlyos pénzbírságra számíthatunk.

Hőkamerás drónok mentik meg az őzgidák életét

2025. július 28. 08:10

Hőkamerás drónokkal új szintre emelik az őzgidák védelmét: a kaszálógépek előtti mentés modern módszereivel csökkentik az éves veszteséget – mutatjuk a részleteket!

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

A halból készült tej előnyei

2024. december 3. 08:10

Van egy ország, ahol ugyan kevés tejelő szarvasmarha él, de egy meglepő ötlettel abból készítenek „tejet”, amiből viszont sok van: halból.

Csökkenthető a hazai halgazdálkodás természetes vizekre gyakorolt hatása

2020. november 3. 14:00

A hazai halgazdálkodási létesítmények ökológiai hatása a velük összeköttetésben lévő vízfolyásokra könnyen minimalizálható lenne a Szent István Egyetem kutatóinak eredményei szerint. Minderre egy több éven át tartó, nemzetközi pályázat keretében végzett kutatómunka során derült fény, melynek fókuszában a szakértők vízminőségi vizsgálatai és halállomány-felmérései álltak.

Hazánk kincsei II. rész - A 2019-es év rovara és halfaja

2019. augusztus 27. 04:36

A Magyar Természettudományi Múzeum idén januárban is kihirdette a 2019-es év „legjei” szavazatgyűjtő verseny győzteseit. Voksolhattunk a szakma által nevezett madár-, rovar-, emlős-, hal-, és kétéltűfajokra, valamint a növény- és gombavilág képviselőire. Jelen cikkben a páratlan havasi cincér és a csendes vörösszárnyú keszeg kerül bemutatásra.