Megújuló energia
Megújuló energia

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

Agrofórum Online

Dave Duttlinger, egy indianai gazda még 2019-ben adott bérbe egy napelemes cégnek 180 hektár földet a gazdaságából. Eltelt néhány év, és 2022-ben már csak távolról figyelhette, ahogy sárgásbarna porcsíkok borítják be a területét.

Hogy mi történt időközben? A károk minimalizálására és a talaj megőrzésére vonatkozó megállapodások ellenére az alvállalkozók az útépítéshez és a napelemállványzat felszereléséhez a földet egyengetni kezdték – ami erózióhoz vezetett.

Ezt tetézte, hogy finom szemű homokot szórtak a talajra, így a napelemek alatt lévő sárgásbarna homokon már nem maradnak életben a növények. Duttlinger hangsúlyozza, hogy soha többé nem fog tudni termeszteni ezen a területen. A NextEra Energy Resources LLC, a projekt anyavállalata csak a szerződés 2073-as lejárta után ígérte a károk ellenőrzését.

A legtermékenyebb termőtalajok egyike – volt

Főleg az Egyesült Államok középnyugati részén van fellendülőben a napenergia, ugyanis a földárak kedvezőek, ráadásul számos állami ösztönzőt kínálnak. Ez a fellendülés azonban azzal a veszéllyel jár, hogy Amerika legtermékenyebb talajai károsodhatnak. Indianában és más, alapvetően mezőgazdasági termeléssel jellemezhető államokban elsőrangú termőföldek tűnhetnek el a napenergia-projektek miatt, ami hosszú távon hatással lehet a terméspotenciálra.

Duttlinger azzal, hogy a földjeit napenergia termelésére adta bérbe, magas, hektáronként 1900-3200 dollár körüli bevételre tehet szert. És bár az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a területei közül néhányat a legtermékenyebb talajok közé sorolt, csak 520 dollárt kaphatott volna értük, ha gazdálkodásra adja bérbe. Ám így is kérdés, hogy jó döntést hozott-e.

Egyes napenergia-célú fejlesztéssel foglalkozó cégek megpróbálják legalább részben összehangolni a mezőgazdasági hasznosítást és a napenergia-projekteket, például úgy, hogy szarvasmarhákat legeltetnek a panelek körül. Ám így is aggályok merülnek fel a talajminőségre és a helyi gazdaságokra gyakorolt hosszú távú hatásokkal kapcsolatban.

Jelentős földterület-veszteség a napenergia miatt

A megújuló energiaforrások hasznosításának fellendülése egy olyan időszakban következik be, amikor a földterületekért folyó verseny egyre fokozódik. 1997 óta 76,2 millió hektár termőföld szűnt meg létezni lakó-, kereskedelmi és ipari projektek miatt.

Bár a napenergia hozzájárulása ehhez a veszteséghez kisebb, mint az építkezéseké, még mindig jelentős. A tudósok megállapították, hogy az USA összes szántóterületének körülbelül 0,02 százalékát borítják napelemek. Bár a napenergia-kapacitás jelentősen növekszik, vita tárgya, hogy ez mennyire összeegyeztethető a szén-dioxid-csökkentési célokkal.

A napenergia-projektek veszélyeztethetik az élelmiszer-termelést?

Az American Farmland Trust kutatói azt jósolják, hogy az új napenergia-projektek 83 százaléka a mezőgazdasági területeken fog megvalósulni, ami veszélyeztetheti a jövőbeli élelmiszer-termelést. Ezen aggályok ellenére a szakértők azzal érvelnek, hogy a napenergia fejlesztése szükséges az energetikai átmenet előmozdításához.

Sok gazdálkodót nem tart vissza, hogy a termőföld minősége romlik, mivel jobban járnak földjük bérbeadásával napenergia-termelés céljára, különösen, amikor a kukorica ára alacsony. Hangsúlyozzák, hogy ez stabilabb bevételi forrást biztosít számukra, mint a hagyományos gazdálkodás.

Ön hogyan döntene? Mennyit jelent a mérleg egyik serpenyőjében a lényegesen nagyobb és stabilabb bevétel, amit a napelemes cégek biztosítanak? Amikor a másik serpenyőben ott vannak ennek a még mindig viszonylag új iparágnak a mezőgazdasági termelésre és a talajminőségre gyakorolt hosszú távú hatásai. Hiszen tény, hogy a termőföldre és a megújuló energiaforrásokra is szükség van. Ezek között kell megtalálni azt az egyensúlyt, ami mindannyiunk és a Föld számára is a hosszú távú jövőt jelenti.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hiedelmek és a valóság a napelemrendszerekkel kapcsolatban

2024. május 21. 11:10

A napelemrendszerek működéséről még manapság is sokan csak feltételezésekre hagyatkoznak. Egy szakértő segít fényt deríteni a valóságra.

Tündérmese és a valóság: energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel

2024. május 12. 12:10

A Másfélfok szerzője bemutatja, miért korlátozott a BECCS technológia (energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel) gyakorlati alkalmazása.

Kék-zöld tetőkkel bővítenék a szivacsvárosok kapacitását

2024. május 10. 12:10

A csapadéktároláson túl is rengeteg az előnye a szivacsvárosoknak. A csapadék felfogására szolgáló terület mérete tovább nőhet a kék-zöld tetőkkel.

2000 tehénnek elegendő takarmányt fogyaszt a skót biogázüzem

2024. május 9. 09:10

A Skóciában lévő birtokon az év minden hónapjában végeznek betakarítást. Egy óriási, 2 MW teljesítményű biogázüzemet látnak el a terménnyel.

Több ponton változott a termőföld védelméről szóló törvény

2020. január 1. 17:37

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény módosításával változnak a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóság felé történő bejelentéssel végezhető tevékenységek köre.

Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly

2023. június 20. 12:42

Tavaly 19 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 21 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, az árak emelkedése viszont továbbra is töretlen, 2022-ben 3,2 százalékkal nőtt az eladott termőföldek átlagos hektárára.

Egyre drágább termőföldet venni Romániában

2018. augusztus 16. 10:38

A piacon jelentős felhajtó erőt képvisel a külföldi spekulánsok érdeklődése, tekintettel arra, hogy a legmagasabb romániai árak még mindig csak felét-harmadát teszik ki a legolcsóbb németországi, vagy hollandiai területek árának.

Az ukrán földpiac megnyitása ellen tüntettek Kijevben

2019. december 18. 13:03

A parlament november 13-án első olvasatban már megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. október 1-jétől feloldják Ukrajnában a termőföld adás-vételének 2001 óta érvényben lévő moratóriumát.