34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Növénytermesztés

Mikroorganizmusok használata a növénytermesztésben

Hortidaily  

Az Európai Green Deal egy olyan stratégia, amelynek az a célkitűzése, hogy Európát a környezetbarát átalakulás útjára terelje, és amelynek végső célja az, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Ez az intézkedés az éghajlatváltozásra és a környezetromlás erőteljes folyamataira adott válasz. A stratégia a vegyszeres növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentését és a mezőgazdasági területek 25%-os biogazdálkodásra való átállását feltételezi. Ezért a mezőgazdasági termelés fejlesztésének egyik legfontosabb irányvonala az élő mikroorganizmusokat (pl. baktériumokat vagy gombákat) tartalmazó biokészítményeket foglalja magában. Az ilyen oldatokat a növényi biotizálás folyamataiban használják. Ennek során olyan mikroorganizmusokat alkalmaznak, amelyek segítik a növények növekedését és erősítik a környezeti hatásokkal és a kórokozókkal szembeni ellenálló képességüket.

A megfelelő módon előállított biokészítmények a növényre gyakorolt hatás mellett trágyázzák a talajt és semlegesítik a talajszennyező anyagokat. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység és a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok következtében a környezet biológiai egyensúlya felborul. A hasznos mikroorganizmusokat alkalmazó biokészítmények használata helyreállítja ezt az egyensúlyt. Ráadásul a jelenleg használt készítményekkel ellentétben nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a kórokozók ellenállóvá válnak a biopreparátumokkal szemben.

A Jagellói Egyetem és a Krakkói Mezőgazdasági Egyetem tudósai olyan készítménnyel álltak elő, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak. A kutatócsoport, amely évek óta tanulmányozza a növények és a mikroorganizmusok kölcsönhatását, olyan biokészítményeket fejlesztett ki, amelyek pozitívan hatnak egyes növényekre, és csökkenthető velük a vegyszerek használata.

A káposztafélék biotermesztése

„Ajánlatunk tárgyát a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növények növekedését gyorsító biokészítmény képezi. A kifejlesztett oltóanyag többlépcsős kutatás során pontosan kiválasztott mikroorganizmusokból áll. Növeli a növények biomasszájának mennyiségét és pozitívan befolyásolja a gyökérrendszer fejlődését. Az oltóanyag teljes mértékben helyettesítheti a műtrágyák alkalmazását a káposztafélék (Brassicaceae) termesztésében. Sikeresen használható a keresztesvirágú zöldségfélék palántáinak ipari termelésében a kiegészítő műtrágyázás csökkentésére vagy kiegészítésére. Ezért a kifejlesztett biokészítmény használata nemcsak a környezetvédelem, hanem a gazdasági előnyök miatt is alapvető fontosságú” – olvasható a csapat közleményében.

Mire képes az oltóanyag?

  • Lerövidíti az üvegházi termesztés időtartamát
  • Növeli a növények gyökereinek és hajtásainak zöld, illetve száraz tömegét
  • Növeli a levélfelületet
  • Növeli a szár átmérőjét
  • Lehetővé teszi a műtrágya használat csökkentését

Előnyök:

  • Lerövidíti a palántanevelés idejét
  • Korlátozza az energiafelhasználást
  • Növeli a termelési ciklusok számát egy adott időszakon belül
  • Gyorsabb alkalmazkodási készséget biztosít a szántóföldi viszonyokhoz

Ez a technológia szabadalmi bejelentés tárgyát képezi. A CITTRU UJ Technológiatranszfer Központ a találmány továbbfejlesztése és kereskedelmi hasznosítása érdekében együttműködésre nyitott vállalkozásokat keres.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2. 08:10

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.

Hogyan lehetne távol tartani az apró fekete bogarakat a rukkolától?

2022. augusztus 8. 04:36

A rukkolám levelén apró lyukak jelentek meg, és parányi fekete bogarakat látok a környékén. A növény ettől még ehető? Kérem segítségét abban, hogy hogyan lehetne távol tartani ezeket a rovarokat, pontosan milyen bogárról van szó. Van-e mód arra, hogy a rovarok ellen ne kelljen permetszert használni?

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.