Növénytermesztés

Mikroorganizmusok használata a növénytermesztésben

Hortidaily  

Az Európai Green Deal egy olyan stratégia, amelynek az a célkitűzése, hogy Európát a környezetbarát átalakulás útjára terelje, és amelynek végső célja az, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Ez az intézkedés az éghajlatváltozásra és a környezetromlás erőteljes folyamataira adott válasz. A stratégia a vegyszeres növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentését és a mezőgazdasági területek 25%-os biogazdálkodásra való átállását feltételezi. Ezért a mezőgazdasági termelés fejlesztésének egyik legfontosabb irányvonala az élő mikroorganizmusokat (pl. baktériumokat vagy gombákat) tartalmazó biokészítményeket foglalja magában. Az ilyen oldatokat a növényi biotizálás folyamataiban használják. Ennek során olyan mikroorganizmusokat alkalmaznak, amelyek segítik a növények növekedését és erősítik a környezeti hatásokkal és a kórokozókkal szembeni ellenálló képességüket.

A megfelelő módon előállított biokészítmények a növényre gyakorolt hatás mellett trágyázzák a talajt és semlegesítik a talajszennyező anyagokat. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység és a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok következtében a környezet biológiai egyensúlya felborul. A hasznos mikroorganizmusokat alkalmazó biokészítmények használata helyreállítja ezt az egyensúlyt. Ráadásul a jelenleg használt készítményekkel ellentétben nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a kórokozók ellenállóvá válnak a biopreparátumokkal szemben.

A Jagellói Egyetem és a Krakkói Mezőgazdasági Egyetem tudósai olyan készítménnyel álltak elő, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak. A kutatócsoport, amely évek óta tanulmányozza a növények és a mikroorganizmusok kölcsönhatását, olyan biokészítményeket fejlesztett ki, amelyek pozitívan hatnak egyes növényekre, és csökkenthető velük a vegyszerek használata.

A káposztafélék biotermesztése

„Ajánlatunk tárgyát a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növények növekedését gyorsító biokészítmény képezi. A kifejlesztett oltóanyag többlépcsős kutatás során pontosan kiválasztott mikroorganizmusokból áll. Növeli a növények biomasszájának mennyiségét és pozitívan befolyásolja a gyökérrendszer fejlődését. Az oltóanyag teljes mértékben helyettesítheti a műtrágyák alkalmazását a káposztafélék (Brassicaceae) termesztésében. Sikeresen használható a keresztesvirágú zöldségfélék palántáinak ipari termelésében a kiegészítő műtrágyázás csökkentésére vagy kiegészítésére. Ezért a kifejlesztett biokészítmény használata nemcsak a környezetvédelem, hanem a gazdasági előnyök miatt is alapvető fontosságú” – olvasható a csapat közleményében.

Mire képes az oltóanyag?

  • Lerövidíti az üvegházi termesztés időtartamát
  • Növeli a növények gyökereinek és hajtásainak zöld, illetve száraz tömegét
  • Növeli a levélfelületet
  • Növeli a szár átmérőjét
  • Lehetővé teszi a műtrágya használat csökkentését

Előnyök:

  • Lerövidíti a palántanevelés idejét
  • Korlátozza az energiafelhasználást
  • Növeli a termelési ciklusok számát egy adott időszakon belül
  • Gyorsabb alkalmazkodási készséget biztosít a szántóföldi viszonyokhoz

Ez a technológia szabadalmi bejelentés tárgyát képezi. A CITTRU UJ Technológiatranszfer Központ a találmány továbbfejlesztése és kereskedelmi hasznosítása érdekében együttműködésre nyitott vállalkozásokat keres.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Milyen apró bogarak ugrálhatnak a karalábé levelein?

2025. július 10. 04:37

Milyen apró, fekete bogarak ugrálhatnak a karalábé levelein? Kell ellenük permetezni?

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, II. – Tápanyag-visszapótlás – trágyázás

2023. október 3. 11:40

A tápanyag-visszapótlását a káposztafélék (fajták) tápanyagigényének megfelelően mennyiség és minőség (összetétel) szerint, az időzítés és kijuttatás módja, valamint a talajba munkálás szempontjai alapján kell tervezni és végrehajtani.

Bőrirritációt okozó növényi védelmi mechanizmusok

2021. május 20. 08:39

A mostani alkalommal ismeretterjesztési célból ismert példákon keresztül mutatunk be néhány, a kirándulások során olykor problémát okozó növényi védelmi mechanizmust.

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2. 08:10

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.