Nagyvilág

Vanília: mind a mai napig kézzel termékenyítik

Agrofórum Online

Kapható többféle színű, formájú kis tasakban, műanyag flakonocskában az igazit pedig üvegkapszulába zárják, hogy semmihez sem fogható aromáját megőrizze. Hogy miről beszélek? Természetesen a vaníliáról, amely valamely formájában vagy szintetikus változatában szinte mindegyik háztartásban megtalálható.

Mint látni fogjuk, közel sem mindegy azonban, hogy melyikhez is nyúlunk, ha madártejet vagy „igazi” vaníliakrémet szeretnénk készíteni. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogy miért is mérik „aranyáron” ezt a fűszert (is).

Bár az ízét habozás nélkül képesek vagyunk megkülönböztetni más illatos fűszerekétől, de az már kevésbé ismert, hogy a vanilla planifolia hazája Mexikó, innen indult el világhódító útjára.

Bár legtöbbünk Madagaszkárt jelölné meg őshazájának, de az ottani ültetvényekre később érkezett meg, ám ezzel foglalkozzunk kicsit később. Jelenleg ugyan széles körben termesztik a trópusokon, de a vanília és Madagaszkár neve összeforrt. Mindezt jól tükrözi, hogy a világ vaníliájának 80%-át itt állítják elő, a planifolia vagy ismertebb nevén a madagaszkári-Bourbon vanília képében.

A Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis fajták, amelyeket Tahitin és Niuén termesztenek, vaníliatartalma lényegesen alacsonyabb, mint a madagaszkári rokoné. Az azonban mindegyikükben közös, hogy a kosborok népes családjába tartoznak.

Izgalmas ízek, érdekes növény

A vaníliaültetvények jellegzetes eleme a hosszú vékony oszlop, hiszen indaként nő, a levelei pedig vastagok, húsosak. A termés, a vaníliabab körülbelül 15 centiméter hosszúságú, tömör és zöld színű.

A vaníliának a trópusi klíma, pára kedvez, ezek nélkül nem, vagy igen nehezen fejlődik. Miután a palántákat elültetik, a türelmes várakozás ideje jön el, 3 évet kell várni ugyanis az első virágok feltünésére.

A virágokban (amelyek, mint az az orchideáknál megszokott, elképesztő szépségűek) rövid ideig gyönyörködhetünk, konkrétan csupán egy napig. Ez önmagában is fájdalmas, de a nagyobb gond, hogy ez idő alatt kell a virágokat megtermékenyíteni…

Igen, megtermékenyíteni, mégpedig kézzel, mivel azok a rovarok, kolibrik, amelyek erre képesek voltak, az egykori őshazában maradtak.

Kész kalandregény

Az aztékok után az európai hódítók is ráébredtek arra, hogy a vanília bizony jó, így nem meglepő, hogy a 16. században királyok kedvence volt. Egy idő után aztán a vanília eljutott szélesebb rétegekhez is, persze olyanokhoz, akik meg tudták az igencsak borsos árat fizetni érte.

Nem csak az ételek, hanem az életek fűszerezésre is használták, ugyanis úgy gondolták, hogy a vanília afrodiziákum. A megnövekedett kereslet miatt több trópusi gyarmaton is termelték, persze csak azt követően, hogy egy rabszolgafiú megoldotta a megtermékenyítés közel sem egyszerű problémáját.

1819-ben érkezett meg a fűszernövény az indiai-óceáni Bourbon szigetére, amely napjainkban Réunionként szerepel a térképeinkben, de az itt előállított fűszernövényben tovább él az egykori neve.

Történelmi források arról is megemlékeznek, hogy mindezt Philibert Bourdonnais kapitánynak és Perrotet botanikusnak köszönhetjük, akik egy tudományos expedíció „zsákmányaként” szállították ide az első palántákat Francia Guyanából.

Ha azt gondoljuk, hogy innentől kezdve áradt az illatos fűszerfolyam Franciaországba, akkor tévedünk, ugyanis több évtizedig a vanília csak dísznövényként funkcionált. Ugyanis, mint arra előzőleg utaltam, a rovarok, főként az apró, ma már ritka melipona méhek, és a kolibrik, amelyek Mexikóban a beporzást elvégzik, nem követték a vaníliát az egykori Bourbon szigetre.

Az első szüret

Erre 1841-ig várni kellett. Ekkor történt meg az, hogy egy tizenkét éves rabszolga, Edmond Albius rájött arra, hogy a virág termőjét kézzel is meg lehet termékenyíteni, ez pedig a következőképpen történhet: a sziromlevelek felhajtása után láthatóvá válik a pollent tartalmazó porzó, alatta pedig a bibe. Albius egy vékony kis pálca és az ujjai segítségével a porzót és a bibét összenyomta és… megszületett az illatos Bourbon vanília.

A század végén, a 200 tonna termésével Réunion a világ első számú vaníliatermelőjévé vált. A beporzásra pedig azóta sem sikerült jobb megoldást kitalálni, mint amire akkor ott, a 19. század közepén Edmond Albius rájött.

Franciául a beporzást Le geste d’Edmond-nak nevezik, vagyis Edmond mozdulatának. A felfedezésből számosan profitáltak, a feltaláló azonban nem, bár pár évvel később felszabadították rabszolgaságból, de „szabadalma” hasznából nem részesedett, csupán a nevét őrizte meg az utókor.

Visszatérve a termesztési viszontagságokhoz, a sikeres beporzást követően újra várakoznak a termelők, mivel 9 hónapra van szükség ahhoz, hogy kifejlődőn a bab. Amikor zölden leszüretelik, hiába keresnénk a jellegzetes vaníliaillatot, ugyanis nemhogy ez, de semmilyen illata sincs.

A babot a leszedését követően leforrázzák, majd újra hónapokig szárítják, mire megfeketedik, és az eredeti súlyának immár csak az egynegyedét teszi ki. A hüvelyes termés belsejében apró fekete magvakat találunk, ekkor azonban már csukott szemmel is tudjuk, hogy mit tartunk a kezünkben, a várva várt illat és íz mindent elárul. 

Mesterséges gyártás

Igen korán, 1874-ben állítottak elő először szintetikus vanilint, ez ma már a világ vaníliaigényének közel 90%-át elégíti ki. Aki kóstolt már igaz vaníliát, az jól tudja, hogy ez másolata csupán a vaníliának.

A számok nem hazudnak, a vanília nagyjából 171 aromaanyaga közül csupán egy komponenst tartalmaz. Ha meg akarunk arról győződni, hogy az adott termék ízét mi is biztosítja, pillantsunk rá az összetevők listájára. A szintetikus vaníliát vanillin (metil-vanillin) néven kell keresni.

A legismertebbek

Madagaszkári Bourbon vanília

Az 1800-as években létesített ültetvények közül az itt nemesített vanília örvend manapság a legnagyobb népszerűségnek. A korábban Ile de Bourbon névre hallgató Réunion után kapta ez a fajta a nevét, így vált ismertté a világon. Gyümölcsös illatú.

Mexikói vanília

Az aztékok által xanath-nak nevezett vaníliabab sötét csokoládé színű vagy fekete, illata tiszta és finom, édes és fűszeres.

Tahiti vanília

Szintén a mexikói vanília hibridje. Gyümölcsös, cseresznyés, meggyes, néha szilvás illatú. Kifejezetten javasolt gyümölcsös készítményekhez.

Indonéz vanília

Fás, füstös aroma jellemzi. Csokoládéhoz és karamellhez ideális jegyekkel bír.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Kevésbé ismert zöldfűszerek, amelyek megérdemlik a helyet a kertben II.

2023. április 17. 10:41

Melyik kevéssé ismert fűszernövény mellett dönt az idei szezonban?

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

Milyen levendulát ültessünk a kertbe?

2022. május 8. 07:13

A levendula egy sokoldalúan felhasználható fűszer- és dísznövény, a kertek és a szegélyek lenyűgöző kiegészítője.

Curryfű, currycserje és a fűszerkeverék

2022. szeptember 17. 05:36

A curryfű, a currycserje és a curry, mint fűszerkeverék lesz a mostani téma, mert sokan keverik ebben az esetben a dolgokat.