Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

Agrofórum Online

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitónapján dr. Nagy István agrárminiszter is bejárta a kiállítást a HUNGEXPO területén. A szakpolitikus a körbevezetés során a vasvári székhelyű Karintia Kft. standját is meglátogatta, ahol a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. Az egyik legfontosabb kérdésem természetesen az volt, hogy továbbra is kiemelt támogatás kíséri-e a fehérjenövény hazai termesztését.

Büszkék vagyunk a nemesítőházakra”

„Célkitűzésünk továbbra is az, hogy legalább 100 000 hektáron 300-350 ezer tonna, garantáltan GMO-mentes szóját hazai körülmények között elő tudjunk állítani. Ha ezt meg tudnánk tenni, akkor nagyon nagyot lépnénk előre abban, hogy ki tudjuk váltani az import, GMO-s szóját. Ez pedig nagyon fontos lenne a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára, amihez mi támogatásokat adunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére dr. Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette: nagyon büszkék a különböző nemesítőházakra, amelyek folyamatosan újabb és újabb fajtákkal jönnek elő, amik egyre jobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz és egyre nagyobb hozamra képesek.

A szakpolitikus kitért arra is, hogy a zöldítéssel együtt hektáronként mintegy 125-130 ezer forint állami támogatást tudnak a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani, ami véleménye szerint kellően ösztönző lehet. „Azt gondolom, hogy már a zöldítésen túl is tudunk versenyképesen, úgy szóját termelni, hogy az megérje a magyar gazdálkodóknak” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Komoly feladat áll még előttünk”

Ahhoz, hogy a kitűzött célokat a magyar kormány elérhesse, még sokat kell tenni, hiszen a kezdeti fellendülés után a mögöttünk álló szezonban csökkent a szója vetésterülete. „Ne felejtsük el, hogy most mindössze 65-70 ezer hektáron termesztünk szóját, hiszen a kezdeti nagy fellendülés után visszaesett a vetésterület. Nyilván ennek az egyik oka a zöldítés megváltozott feltételei, illetve az, hogy akik nem voltak képesek technikai megújulással jó minőséget előállítani, azok veszteségesen dolgoztak, és ezért sokan abba is hagyták a szója termesztését. 65 ezer hektárnál nekünk komoly feladatunk van, hogy támogatásokkal rábírjuk a gazdálkodókat arra, hogy legalább 100 ezer hektáron vessenek szóját” – húzta alá dr. Nagy István.

De mi várható a következő támogatási ciklusban? – vetődött fel a kérdés a Karintia Kft. standján. Az agrárminiszter szerint a szójatermesztés ösztönzésére az előző évekhez hasonlóan jelentős forrásokat szeretnének elkülöníteni.

„A jövőben is kiemelt támogatásra számíthatnak a szójatermesztők, ám ennek van egy feltétele. Ha ugyanis támogatjuk a gazdálkodókat, akkor az semmiképpen sem elfogadható, hogy a Magyarországon megtermelt, kiváló minőségű, GMO-mentes szója egy az egyben elhagyja az országot, kiköt Ausztriában, ahol feldolgozzák, majd onnan drágán visszavásároljuk, és úgy használjuk fel” – hangsúlyozta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy éppen ennek érdekében a hazai szójafeldolgozás fejlesztése is kiemelt feladat, hogy az itthon előállított és támogatott szója a magyar gazdaságot erősítse.

Szójával tehát a következő ciklusban is érdemes lesz foglalkozni, hiszen továbbra jelentős forrásokra lehet számítani. Ettől függetlenül azonban fontos kiemelni, hogy e fehérjenövény támogatás nélkül is rentábilis lehet, ha ahhoz jó minőségű vetőmag, összehangolt agrotechnológia és megfelelő szakmai tudás párosul.

Jó évre számítanak az uniós őszi búza termesztők

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban.

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

A szokásosnál enyhébb és szárazabb volt a 2018/19-es tél

A 2018/19-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24°C, ez mintegy 1,3 fokkal haladja meg az 1981–2010-es sokéves átlagot.

Gombatermesztők: nem kell építési engedély a fóliasátorhoz

Egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

2018. március 8. 10:24

A savanyú, a normál és a lúgos

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

2018. március 8. 09:36

Talajélet Videó

Terményárak: új termésű árszintek ó-termésű készletekre

Az elmúlt napokban a vevők részéről a kínálat agresszív és jelentős megugrásáról érkeztek hírek, van olyan piacunk, ahol a vevői igénnyel szemben 10-szeres kínálat jelent meg.

2019. március 4. 12:48

Génmódosított szójával csaltak áfát

A nemzetközi bűnszervezet az árut szlovák, cseh, lengyel "bukó cégeken" pörgette át. A szóját a sor végén lévő székesfehérvári társaságok vásárolták fel, majd a be nem fizetett áfát levonták a fizetendő adóból, sőt jogtalanul vissza is igényelték.

2018. február 6. 09:58