Gépészet
Gépészet

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Agrofórum Online

Új termékével rögtön Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert a Karintia Kft. a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

A program közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák adatainak rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazdálkodó mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei pedig jelentősen leegyszerűsödnek.

“A Farmdok egy farm menedzsment rendszer, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A GPS alapján működő program nagy segítséget jelent a termelőknek, használata nem igényel különösebb szaktudást és drága hardveres beruházást sem, hiszen ez traktortól és munkaeszközöktől független” – mondta el az Agrofórumnak a Karintia Kft. standján Andreas Prankl. A FARMDOK GmbH ügyvezető igazgatója hozzátette: a gazdálkodó kiválasztja a munkaműveletet a telefonján, valamint azt, hogy éppen milyen input anyagot kíván kijuttatni a területre, majd nyom egy START gombot. Innentől kezdve a program automatikusan végzi a dolgát, a telefon GPS-ével leköveti a traktor mozgását, és minden adatot rögzít. A nap végén egyetlen dolgunk van, rányomni a STOP gombra, amit követően az applikáció elvégzi a szükséges kalkulációkat. Ezeket aztán bármikor, bárhonnan elérhetjük okoseszközeink segítségével.”

Növényvédelemtől a költségszámításig

Mi mindenre is jó a Farmdok? A növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási adatok rögzítésére, raktárkezelésre, munkaszervezésre, a nyilvántartások kezelésére és költségszámításra is. A program egyik nagy előnye, hogy a felhasználó azt is látja, hol történt pazarlás a különböző munkafolyamatok során, így a jövőben jelentősen csökkenthetők a költségek, ami a Farmdok árát sokszorosan visszahozza.

“Egy másik példát említve: megtehetjük azt is, hogy ha az adott helyen például megbetegedést észlelünk a táblán, akkor a traktorból kiszállva készítünk egy fotót, amit a program az adott GPS ponthoz rögzít, és a későbbiekben ezt a területet nyomon tudjuk követni. De ennél is fontosabb, hogy a segítségével automatikusan elkészíthető a nitrátjelentés, illetve egyéb szükséges adminisztratív feladatok” – hangsúlyozta Andreas Prankl.

Gazdálkodók fejlesztették gazdálkodóknak

A Farmdok sikerének egyik titka, hogy a fejlesztők gyakorlatilag a permetezés, műtrágyaszórás, valamint egyéb munkafolyamatok során hozták létre az applikációt, hiszen Andreas Prankl családja Ausztriában gazdálkodik. “Bátyámmal mi magunk is gazdálkodunk, így a legtöbb felmerülő problémát, kihívást ismerjük, átéltük. Nap mint nap rengeteg feljegyzést kellett készítenünk, nagyon sok volt az adminisztráció, ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztünk egy rendszert, ami növeli a hatékonyságunkat. Ennek a 9 éves munkának a termése a Farmdok”.

A program 2017-ben jelent meg a piacon, ekkor azonnal ezüstérmes fejlesztéssé vált a világ egyik legnagyobb agrárkiállításán, a hannoveri Agritechnicán. 2018-ban pedig Ausztriában az év applikációjának választották a Farmdokot. A forradalmian új szoftver rövid idő alatt 45.000 felhasználóval büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy Magyarországon is díjat nyert. A program adaptációja a hazai viszonyokhoz a Karintia Kft. szervezésével folyamatosan zajlik. Amennyiben Ön is ingyenesen kipróbálná a Farmdok applikációt, látogasson el a www.farmdok.com/hu oldalra.

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

Versatile 335 - Kanadai traktor kompromisszumok nélkül

2018. április 2. 11:37

A Versatile 335 egy új széria, amely Tier IV F motorral a 265-365 lóerőtartományban érhető el. Nagy a tengelytáv, és az önsúlya, utóbbinál 16 tonna is elérhető.

Gépészet Videó

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

2018. március 12. 19:39

A Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők.

Új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca

2019. január 24. 10:04

Az agárminiszter szerdán az Agromashexpo és Agrárgépshow szakkiállításon jelentette be, hogy új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó