Gépészet
Gépészet

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Agrofórum Online

Új termékével rögtön Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert a Karintia Kft. a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

A program közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák adatainak rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazdálkodó mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei pedig jelentősen leegyszerűsödnek.

“A Farmdok egy farm menedzsment rendszer, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A GPS alapján működő program nagy segítséget jelent a termelőknek, használata nem igényel különösebb szaktudást és drága hardveres beruházást sem, hiszen ez traktortól és munkaeszközöktől független” – mondta el az Agrofórumnak a Karintia Kft. standján Andreas Prankl. A FARMDOK GmbH ügyvezető igazgatója hozzátette: a gazdálkodó kiválasztja a munkaműveletet a telefonján, valamint azt, hogy éppen milyen input anyagot kíván kijuttatni a területre, majd nyom egy START gombot. Innentől kezdve a program automatikusan végzi a dolgát, a telefon GPS-ével leköveti a traktor mozgását, és minden adatot rögzít. A nap végén egyetlen dolgunk van, rányomni a STOP gombra, amit követően az applikáció elvégzi a szükséges kalkulációkat. Ezeket aztán bármikor, bárhonnan elérhetjük okoseszközeink segítségével.”

Növényvédelemtől a költségszámításig

Mi mindenre is jó a Farmdok? A növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási adatok rögzítésére, raktárkezelésre, munkaszervezésre, a nyilvántartások kezelésére és költségszámításra is. A program egyik nagy előnye, hogy a felhasználó azt is látja, hol történt pazarlás a különböző munkafolyamatok során, így a jövőben jelentősen csökkenthetők a költségek, ami a Farmdok árát sokszorosan visszahozza.

“Egy másik példát említve: megtehetjük azt is, hogy ha az adott helyen például megbetegedést észlelünk a táblán, akkor a traktorból kiszállva készítünk egy fotót, amit a program az adott GPS ponthoz rögzít, és a későbbiekben ezt a területet nyomon tudjuk követni. De ennél is fontosabb, hogy a segítségével automatikusan elkészíthető a nitrátjelentés, illetve egyéb szükséges adminisztratív feladatok” – hangsúlyozta Andreas Prankl.

Gazdálkodók fejlesztették gazdálkodóknak

A Farmdok sikerének egyik titka, hogy a fejlesztők gyakorlatilag a permetezés, műtrágyaszórás, valamint egyéb munkafolyamatok során hozták létre az applikációt, hiszen Andreas Prankl családja Ausztriában gazdálkodik. “Bátyámmal mi magunk is gazdálkodunk, így a legtöbb felmerülő problémát, kihívást ismerjük, átéltük. Nap mint nap rengeteg feljegyzést kellett készítenünk, nagyon sok volt az adminisztráció, ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztünk egy rendszert, ami növeli a hatékonyságunkat. Ennek a 9 éves munkának a termése a Farmdok”.

A program 2017-ben jelent meg a piacon, ekkor azonnal ezüstérmes fejlesztéssé vált a világ egyik legnagyobb agrárkiállításán, a hannoveri Agritechnicán. 2018-ban pedig Ausztriában az év applikációjának választották a Farmdokot. A forradalmian új szoftver rövid idő alatt 45.000 felhasználóval büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy Magyarországon is díjat nyert. A program adaptációja a hazai viszonyokhoz a Karintia Kft. szervezésével folyamatosan zajlik. Amennyiben Ön is ingyenesen kipróbálná a Farmdok applikációt, látogasson el a www.farmdok.com/hu oldalra.

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

A repce karógyökereinek kifejlesztve - HORSCH Focus vetőgép a Vas megyei gazdaságban

2019. augusztus 14. 10:02

Költségtakarékos, precíz és a száraz időszakokban is megfelelő indulást biztosít a növényeknek. A HORSCH Focus gabonavető gép egy menetben juttatja ki a műtrágyát és a vetőmagot a repce vetésekor.

Gépészet Képgaléria Videó

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

2019. augusztus 13. 05:37

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

Farmet Falcon - Sokoldalú vetőgép számos opcióval

2018. március 15. 12:43

A Farmet Falcon pneumatikus gabonavetőgép egy rendkívül sokoldalú eszköz, amely számos opcióval és méretben rendelhető.

Gépészet Videó

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Könnyebb és rövidebb lett az Omega direktvetőgép

2018. március 12. 18:57

A Bednar vetőgépe több vonatkozásban is megújult az előző szériához képest, a magtartályt a gyártó például mostantól műanyagból készíti.

Gépészet Videó

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó