Gépészet
Gépészet

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Agrofórum Online

Új termékével rögtön Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert a Karintia Kft. a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

A program közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák adatainak rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazdálkodó mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei pedig jelentősen leegyszerűsödnek.

“A Farmdok egy farm menedzsment rendszer, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A GPS alapján működő program nagy segítséget jelent a termelőknek, használata nem igényel különösebb szaktudást és drága hardveres beruházást sem, hiszen ez traktortól és munkaeszközöktől független” – mondta el az Agrofórumnak a Karintia Kft. standján Andreas Prankl. A FARMDOK GmbH ügyvezető igazgatója hozzátette: a gazdálkodó kiválasztja a munkaműveletet a telefonján, valamint azt, hogy éppen milyen input anyagot kíván kijuttatni a területre, majd nyom egy START gombot. Innentől kezdve a program automatikusan végzi a dolgát, a telefon GPS-ével leköveti a traktor mozgását, és minden adatot rögzít. A nap végén egyetlen dolgunk van, rányomni a STOP gombra, amit követően az applikáció elvégzi a szükséges kalkulációkat. Ezeket aztán bármikor, bárhonnan elérhetjük okoseszközeink segítségével.”

Növényvédelemtől a költségszámításig

Mi mindenre is jó a Farmdok? A növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási adatok rögzítésére, raktárkezelésre, munkaszervezésre, a nyilvántartások kezelésére és költségszámításra is. A program egyik nagy előnye, hogy a felhasználó azt is látja, hol történt pazarlás a különböző munkafolyamatok során, így a jövőben jelentősen csökkenthetők a költségek, ami a Farmdok árát sokszorosan visszahozza.

“Egy másik példát említve: megtehetjük azt is, hogy ha az adott helyen például megbetegedést észlelünk a táblán, akkor a traktorból kiszállva készítünk egy fotót, amit a program az adott GPS ponthoz rögzít, és a későbbiekben ezt a területet nyomon tudjuk követni. De ennél is fontosabb, hogy a segítségével automatikusan elkészíthető a nitrátjelentés, illetve egyéb szükséges adminisztratív feladatok” – hangsúlyozta Andreas Prankl.

Gazdálkodók fejlesztették gazdálkodóknak

A Farmdok sikerének egyik titka, hogy a fejlesztők gyakorlatilag a permetezés, műtrágyaszórás, valamint egyéb munkafolyamatok során hozták létre az applikációt, hiszen Andreas Prankl családja Ausztriában gazdálkodik. “Bátyámmal mi magunk is gazdálkodunk, így a legtöbb felmerülő problémát, kihívást ismerjük, átéltük. Nap mint nap rengeteg feljegyzést kellett készítenünk, nagyon sok volt az adminisztráció, ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztünk egy rendszert, ami növeli a hatékonyságunkat. Ennek a 9 éves munkának a termése a Farmdok”.

A program 2017-ben jelent meg a piacon, ekkor azonnal ezüstérmes fejlesztéssé vált a világ egyik legnagyobb agrárkiállításán, a hannoveri Agritechnicán. 2018-ban pedig Ausztriában az év applikációjának választották a Farmdokot. A forradalmian új szoftver rövid idő alatt 45.000 felhasználóval büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy Magyarországon is díjat nyert. A program adaptációja a hazai viszonyokhoz a Karintia Kft. szervezésével folyamatosan zajlik. Amennyiben Ön is ingyenesen kipróbálná a Farmdok applikációt, látogasson el a www.farmdok.com/hu oldalra.

A Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza Párizsban megkapta a „Machine of the year 2019“ elismerést

2019. június 24. 11:03

Az elismerést az új technológiával érdemelte ki, amely közvetlenül a vágószerkezet mögött képes a rend egyesítésre.

Fendt Momentum - az okos vetőgép

2019. június 17. 10:50

A Fendt gyártmány-portfóliója kiegészült a Momentum vetőgéppel, amely jelenleg még csak Braziliában kapható.

LAFORGE DynaTrac univerzális munkagép kapcsoló berendezés

2019. június 11. 12:47

A DynaTrac interfész a traktor hátsó függesztőművén helyezkedik el, és GPS vagy kamera által szabályozva mozog keresztirányban biztosítva azt, hogy munkagép 2,5 cm pontossággal kövesse a traktort.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Pneusej vetőgépek - Nagy területteljesítmény akár 100 lóerős traktorral is

2018. március 2. 18:01

A Pneusej több mint 20 éve van jelen a vetőgéppiacon, kezdetben az Accorddal, majd onnan kiválva saját csapatával fejlesztette termékeit.

Gépészet Videó

Világítótorony a gazdáknak - Fliegl Tracker járműfelismerő rendszer

2018. január 23. 18:18

A Fliegl adathordozók a nyomonkövetés mellett a biztonságot is növelik a betakarítás csúcsidejében.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

2019. január 15. 14:41

Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban! Magyarország agráripari csúcsrendezvénye január 23-26. között várja az érdeklődőket. Társkiállítások: Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet.

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

2018. január 28. 11:51

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.