Gépészet
Gépészet

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Agrofórum Online

Új termékével rögtön Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert a Karintia Kft. a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

A program közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák adatainak rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazdálkodó mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei pedig jelentősen leegyszerűsödnek.

“A Farmdok egy farm menedzsment rendszer, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A GPS alapján működő program nagy segítséget jelent a termelőknek, használata nem igényel különösebb szaktudást és drága hardveres beruházást sem, hiszen ez traktortól és munkaeszközöktől független” – mondta el az Agrofórumnak a Karintia Kft. standján Andreas Prankl. A FARMDOK GmbH ügyvezető igazgatója hozzátette: a gazdálkodó kiválasztja a munkaműveletet a telefonján, valamint azt, hogy éppen milyen input anyagot kíván kijuttatni a területre, majd nyom egy START gombot. Innentől kezdve a program automatikusan végzi a dolgát, a telefon GPS-ével leköveti a traktor mozgását, és minden adatot rögzít. A nap végén egyetlen dolgunk van, rányomni a STOP gombra, amit követően az applikáció elvégzi a szükséges kalkulációkat. Ezeket aztán bármikor, bárhonnan elérhetjük okoseszközeink segítségével.”

Növényvédelemtől a költségszámításig

Mi mindenre is jó a Farmdok? A növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási adatok rögzítésére, raktárkezelésre, munkaszervezésre, a nyilvántartások kezelésére és költségszámításra is. A program egyik nagy előnye, hogy a felhasználó azt is látja, hol történt pazarlás a különböző munkafolyamatok során, így a jövőben jelentősen csökkenthetők a költségek, ami a Farmdok árát sokszorosan visszahozza.

“Egy másik példát említve: megtehetjük azt is, hogy ha az adott helyen például megbetegedést észlelünk a táblán, akkor a traktorból kiszállva készítünk egy fotót, amit a program az adott GPS ponthoz rögzít, és a későbbiekben ezt a területet nyomon tudjuk követni. De ennél is fontosabb, hogy a segítségével automatikusan elkészíthető a nitrátjelentés, illetve egyéb szükséges adminisztratív feladatok” – hangsúlyozta Andreas Prankl.

Gazdálkodók fejlesztették gazdálkodóknak

A Farmdok sikerének egyik titka, hogy a fejlesztők gyakorlatilag a permetezés, műtrágyaszórás, valamint egyéb munkafolyamatok során hozták létre az applikációt, hiszen Andreas Prankl családja Ausztriában gazdálkodik. “Bátyámmal mi magunk is gazdálkodunk, így a legtöbb felmerülő problémát, kihívást ismerjük, átéltük. Nap mint nap rengeteg feljegyzést kellett készítenünk, nagyon sok volt az adminisztráció, ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztünk egy rendszert, ami növeli a hatékonyságunkat. Ennek a 9 éves munkának a termése a Farmdok”.

A program 2017-ben jelent meg a piacon, ekkor azonnal ezüstérmes fejlesztéssé vált a világ egyik legnagyobb agrárkiállításán, a hannoveri Agritechnicán. 2018-ban pedig Ausztriában az év applikációjának választották a Farmdokot. A forradalmian új szoftver rövid idő alatt 45.000 felhasználóval büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy Magyarországon is díjat nyert. A program adaptációja a hazai viszonyokhoz a Karintia Kft. szervezésével folyamatosan zajlik. Amennyiben Ön is ingyenesen kipróbálná a Farmdok applikációt, látogasson el a www.farmdok.com/hu oldalra.

Case IH újdonságok az Agritechnicán

2019. december 10. 09:36

A Case IH új fejlesztéseinek széles skáláját (traktor, kombájn, bálázó) mutatta be a kiállításon, ahol az új LB436 HD bálázó a “Szalma és takarmány” kategóriában, míg a DataConnect az “Elektronika” kategóriában nyerte el az “Az év gépe 2020” díjat.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 3. 15:58

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

2019. január 15. 14:41

Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban! Magyarország agráripari csúcsrendezvénye január 23-26. között várja az érdeklődőket. Társkiállítások: Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet.

46 ezren nézték meg a kiállítást

2019. január 27. 10:17

A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak.

Gépinfo Képgaléria