Növénytermesztés

A quinoa egyre szélesebb körben terjedhet

Agrofórum Online

A quinoa (sokak számára újdnoság, de kiejtése: ,,keen-va”) egyre népszerűbb, mint magas fehérjetartalmú, kellemesen dióízű, gabona jellegű termés, melyből kenyér- és tésztaliszt, levesek és gabonapelyhek alapanyagai, rágcsálnivalók, és alkoholos italok, például sör is előállítható.

Az USA-ban jelenleg Colorado és Nevada áll a quinoatermesztés élén, de az USDA Agrárkutatási Szolgálat (Agricultural Research Service – ARS) kutatói együttműködéssel, annak módját keresi, hogy miként lehetne támogatni a kedvező beltartalmi értékekkel bíró, az Andok vidékén őshonos pszeudo-gabona elterjedését, amelyet az ott élő őslakosok több ezer éve termesztenek alapvető élelmiszernövényként – olvasható a Szolgálat oldalán.

A kutatók többek között azt remélik, hogy a növényt sikerülhet felvértezni a kártevőkkel és betegségekkel, valamint a környezeti és éghajlati stresszhatásokkal, például a sós talajokkal és a szárazsággal szemben. Tervezik mindezt a quinoa amerikai termesztésének bővítése és a növekvő fogyasztói kereslet kielégítése érdekében.

A megoldást a növény gyökerén élő szimbionta baktériumok jelenthetik, amelyek jelenléte támogatja a növények életfolyamatait, és ellenállóbbá teszi azokat gombás fertőzésekkel szemben is.

A szakemberek célja, hogy feltérképezzék a baktérium lehetséges felhasználási lehetőségeit vetőmag-oltószerként, amely a quinoa termesztésének előnyére válhat a talajban való csírázástól a teljes érettség eléréséig és a betakarításig. Tágabb értelemben a kutatás illeszkedik a világszerte arra irányuló erőfeszítésekhez, hogy a quinoa, fehérjében, vitaminokban és rostokban gazdag álgabonaként, hozzájárulhat a világ élelmezésbiztonságához, különösen a korlátozott erőforrásokkal rendelkező régiókban. Az ENSZ 2013-at a quinoa nemzetközi évének nyilvánította a növény alkalmazkodó képességének, táplálkozási értékének és a krónikus alultápláltság elleni küzdelemben betöltött potenciális szerepe elismeréseként.

A vizsgálatok során a kutatócsoport értékelte a bolíviai és ecuadori quinoa-növények gyökereiről valamint föld feletti részeiről származó szimbionta baktériumtörzsek közel 500 izolátumának növekedést elősegítő tulajdonságait.

A csoport különösen öt paramétert, a baktériumok foszformobilizáló képességét, fitáz enzim, indol-ecetsav, és kitináz enzimek előállítását segítő tulajdonságát, valamint a Fusarium oxysporum patogén gombára vonatkozó szaporodásgátlását vizsgálták.

A Plant Health Progress folyóiratban megjelent eredmények szerint azok a baktériumtörzsek jöhetnek szóba a vetőmagoltásban, amelyek a fentebb említett öt tulajdonság tekintetében kedvező hatást mutattak.

További kutatások tárgyát képezi a technológia hidropóniás rendszerben való alkalmazhatósága is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

Nincs annál rosszabb ötlet, mint sós vízzel öntözni – kipróbálták, ez történt a növényekkel

2025. október 30. 09:10

Ha van elég víz a Földön, miért szomjaznak egyre többet a kultúrnövényeink? A sós víz öntözésben való felhasználási lehetőségeit kutatták, érdekes következtetésekre jutva.

Jelentős fejlesztés a bazsalikom fajtafejlődésében

2022. május 22. 05:44

A SAIS Seeds bazsalikomra vonatkozó génjavító kutatásainak eredményeként jött létre a Gentile (sa 1164) védett fajta.

Idén a zöld és a kétszínű krizantém a sláger

2018. november 1. 08:33

Tekintve az erősen szezonális jelleget, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel a krizantém esetében. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak.

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott

2023. április 27. 08:37

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott, és Olaszország északi részén is nehéz körülmények között növekednek a vízhiányos időjárás miatt az őszi vetések.