Növénytermesztés
Növénytermesztés

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatt a brazil mezőgazdaság egyik fellegvárának számító Mato Grosso tartomány Rondonópolis városában a helyi vezetés bezáratott minden nem a létfontosságú ellátáshoz kapcsolódó szolgáltató és ipari egységet.

A helyben is jelen lévő Abiove szójababtermelő cégcsoport vitatja a döntés jogszerűségét. A vállalat ügyvédje Frederico Favacho szerint ilyen döntés meghozatalához nincs hatásköre a városvezetésnek – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

Frederico Favacho nem csak Rondonópolisban, hanem a Bahia államban és Minas Gerais államban is vitatja hasonló korlátozások jogszerűségét. Utóbbi helyeken nem az Abiove nevében támadhatta meg az óvintézkedéseket az ügyvéd. Egyes információk szerint a kínai Cofco és az amerikai székhelyű gabonakereskedő a Bunge lehet az ügyfele.

Frederico Favacho szerint a brazíliai lépések károsak lehetnek a régió szójabab és szójaolaj-előállító cégeinek, és érvényben lévő kereskedelmi szerződések teljesítését nehezítik.

A John Hopkins Egyetem online adatbázisa szerint Brazíliában hétfő estig 1629 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. Közülük 25-en haltak meg, és ketten gyógyultak már fel.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagok segítenek a növényeknek legyőzni a hőséget

2024. június 21. 11:40

A globális felmelegedés hatására a növények gyorsabban nőnek. Emiatt több nitrogénre és foszforra van szükségük.

Aratnak Békésben, a repcével gond van, az árpával viszont elégedettek

2024. június 20. 08:40

Jelenleg Békésben az őszi árpa az aratás végéhez közelítve hektáronként 5–7 tonnás termésmennyiségekkel örvendezteti meg a gazdákat.

Búza: csalódást okozó év várható Franciaországban

2024. június 19. 10:10

Nehéz megjósolni a várható hozamot, miután az eső miatti vetésátütemezés nagyon változatossá tette a terméskörülményeket.

Itt vannak a legjobb magyarországi kukorica-, búza- és repcefajták

2024. június 18. 08:40

A NAK a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy azokon kívül is számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.

Valutaleértékelés zavarhatja meg a terménypiacokat

2023. december 8. 08:10

Amerikában inkább drágultak a terményárak, míg Európában vegyesebb összképet és több eladót lehetett látni.

Romlanak a búza keresleti kilátásai

2020. június 17. 04:38

A párizsi árutőzsdén kicsit javult a hangulat az előző naphoz képest. A repce és a kukorica drágult, ám a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa tovább csökkent.

Terményárak: ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019. április 23. 10:38

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Brazília segíti Argentínát az agrártermékek szállításban

2020. április 22. 11:17

Az évtized legalacsonyabb vízszintje alakult ki a vízi szállítási útvonalon, így ez a szituáció arra kényszeríti az argentin exportőröket, hogy kevesebb szóját és egyéb gabonaféléket rakodjanak a teherszállító hajókba.