Növénytermesztés

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

Agrofórum Online

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.

Az élelmezési burgonya vad rokonai nagy számban rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek – beépítve a termelésbe fogott fajtákba – biztosíthatják a megbízható hozamot és minőségi javulást idézhetnek elő. Miközben számos rokon fogyasztásra alkalmatlan, mégis olyan értékes paraméterrel rendelkeznek, melyek megőrzése a jövő számára elengedhetetlennek bizonyul az élelmezési rendszerek biztosítása érdekében.

Az International Potato Center (Nemzetközi Burgonya Központ) és Crop Trust által szervezett “Vadon élő burgonya rokonok felhasználása az elő-nemesítésben” című konferencián a szakértők megvitatták a vad rokonokban rejlő potenciál felhasználási lehetőségeit.

Benjamin Kilian, a Crop Wild Relatives (CWR) project vezetője elmondta: az időjárási körülmények változása arra kényszeríti a termelőket, hogy a lehető legtöbb lehetőséget kiaknázzák az ellenálló fajták kialakítása céljából – többek közt az idegen eredetű genetikai állományét is. A CWR project keretein belül immár 4500 minta került begyűjtésre a világ 24 országából és ebből csupán Peruból 300 vad burgonyafajt sikerült összegyűjteni, melyek szaporítása és konzervációja folyamatban van.

A CWR olyan globális, hosszútávú kezdeményezéseket gondozó program, amely célja, hogy a génbankok és a nemesítők közötti szakadékot áthidalva 19 nemesítési tervet támogasson 50 országban, 100 partnerszervezet közreműködésével.

A burgonyatermelést érintő betegségek, kártevők, valamint abiotikus stresszorok hatása a jövőben is érvényesülni fog. Ezek kivédése érdekében az nemesítést megelőző szakasz hosszadalmas és költséges folyamatán szükséges átesni, a burgonyatermelés számára hasznosítható értékes tulajdonságok feltárása érdekében.

A CIP és a Lengyel Növénynemesítési és Akklimatizációs Intézetb (IHAR) a szakemberei előnevelt csíraplazma használatának fejlesztésén dolgoznak, a termesztők számára optimális fajták kialakításáért. A csíraplazma hatékony felhasználásának ékes példája az 1960-as évektől kezdve történő mintegy 72, az IHAR által nemesített burgonyafajta, melyek a fitoftórával és egyéb kártevő szervezetekkel szemben folytatott küzdelemben segítik ennek az alapvető élelmiszernek az előállítását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Kalászos herbicidnek tervezve

2018. március 14. 09:29

A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.

Közös ügyünk a méhvédelem!

2019. június 20. 16:42

A méhekről sokaknak a finom méz jut először az eszébe, ám ezen állatok munkája ennél jóval összetettebb és fontosabb az emberiség számára. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amelyek termésbiztonságához a méhek és egyéb beporzók munkája elengedhetetlenül fontos.

Hogy vonultak a télbe az őszi kalászosok?

2022. december 15. 05:36

Az őszi árpa állományaiban 2022 őszén felszaporodott kórokozók ellen több helyütt védekeztek a gazdálkodók. A védekezéseket nagymértékben hátráltatta az árpatáblák talajának állapota is.

A zöldborsó integrált növényvédelme, I. rész: gyomszabályozás

2022. január 20. 16:21

A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.