Növénytermesztés

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

Agrofórum Online

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.

Az élelmezési burgonya vad rokonai nagy számban rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek – beépítve a termelésbe fogott fajtákba – biztosíthatják a megbízható hozamot és minőségi javulást idézhetnek elő. Miközben számos rokon fogyasztásra alkalmatlan, mégis olyan értékes paraméterrel rendelkeznek, melyek megőrzése a jövő számára elengedhetetlennek bizonyul az élelmezési rendszerek biztosítása érdekében.

Az International Potato Center (Nemzetközi Burgonya Központ) és Crop Trust által szervezett “Vadon élő burgonya rokonok felhasználása az elő-nemesítésben” című konferencián a szakértők megvitatták a vad rokonokban rejlő potenciál felhasználási lehetőségeit.

Benjamin Kilian, a Crop Wild Relatives (CWR) project vezetője elmondta: az időjárási körülmények változása arra kényszeríti a termelőket, hogy a lehető legtöbb lehetőséget kiaknázzák az ellenálló fajták kialakítása céljából – többek közt az idegen eredetű genetikai állományét is. A CWR project keretein belül immár 4500 minta került begyűjtésre a világ 24 országából és ebből csupán Peruból 300 vad burgonyafajt sikerült összegyűjteni, melyek szaporítása és konzervációja folyamatban van.

A CWR olyan globális, hosszútávú kezdeményezéseket gondozó program, amely célja, hogy a génbankok és a nemesítők közötti szakadékot áthidalva 19 nemesítési tervet támogasson 50 országban, 100 partnerszervezet közreműködésével.

A burgonyatermelést érintő betegségek, kártevők, valamint abiotikus stresszorok hatása a jövőben is érvényesülni fog. Ezek kivédése érdekében az nemesítést megelőző szakasz hosszadalmas és költséges folyamatán szükséges átesni, a burgonyatermelés számára hasznosítható értékes tulajdonságok feltárása érdekében.

A CIP és a Lengyel Növénynemesítési és Akklimatizációs Intézetb (IHAR) a szakemberei előnevelt csíraplazma használatának fejlesztésén dolgoznak, a termesztők számára optimális fajták kialakításáért. A csíraplazma hatékony felhasználásának ékes példája az 1960-as évektől kezdve történő mintegy 72, az IHAR által nemesített burgonyafajta, melyek a fitoftórával és egyéb kártevő szervezetekkel szemben folytatott küzdelemben segítik ennek az alapvető élelmiszernek az előállítását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

2019. január 16. 06:36

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.

Védekezés a szőlő lisztharmat ellen

2022. április 21. 10:47

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat, hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét.

Amikor nem ott és úgy jelentkezik….Tünetek alapján történő tápanyaghiány-diagnózis előnyei és hátrányai a zöldségtermesztésben

2022. szeptember 21. 14:22

A tápanyagellátással kapcsolatos fejlődési rendellenességek tünetei a legtöbb esetben megkülönböztethetők a fertőző betegségek szimptómáitól, de más abiotikus tényező okozta növekedési zavaroktól is (pl. növény toxikus anyagok hatása, klimatikus tényezőkkel összefüggő tünetek, stb.).

A szőlőlevelek és szerepük a szőlőtermesztésben

2018. október 18. 02:49

A jó szőlősgazda igyekszik kialakítani a fajta igényeihez a művelés- és metszésmódot, gondoskodik a szükséges tápanyagokról, s mindezt levélanalízissel ellenőrzi. A fitotechnikával, ezen belül a zöldmunkákkal termőegyensúlyt alakít ki a hajtások és a fürtök között.