Növénytermesztés

Az éghajlatváltozás kedvez a parlagfűnek

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Az éghajlatváltozás következtében a növényeket károsító és a terméshozamot csökkentő károkozókkal szembeni védekezés és a kezelések ütemezése is jelentősen megváltozhat. Míg a kultúrnövények gombás fertőzései kapcsán elmondható, hogy a csapadék nélküli meleg időjárás nem kedvez a betegségek kialakulásának és terjedésének, addig sajnos a gyomnövényeknél más a helyzet.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency – EPA) szerint a magasabb hőmérséklet és a levegő megnövekedett szén-dioxid koncentrációja lehetővé teszi, hogy a parlagfű és más egyéb gyomnövények nagyobb mennyiségben termeljenek allergén polleneket, ugyanis elősegíti azok csírázását. Ugyanezt támasztják alá a Nemzetközi Parlagfű Társaság (International Ragweed Society – IRS) kutatóinak eredményei is. Mindez azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás akár 6-24 nappal hosszabb allergiaszezont vagy magasabb pollenkoncentrációjú levegőt eredményezhet.

Az enyhe tél és a magasabb hőmérséklet hosszabb vegetációnak és korábbi vagy elhúzódó pollenszórásnak adhat helyet Magyarországon is. Az újabb egyedek megjelenése és az egyes fajok virágzásának egyidejűsége erősítheti az allergiás reakciók hatását. A parlagfű jelenléte a közegészségügyi kockázat mellett, jelentős termés- és jövedelemkiesést eredményez a gazdaságok számára. Mivel a parlagfű még mindig elsődleges gyomnövényként szerepel hazánkban és jelentősége az éghajlat felmelegedésével csak tovább nőtt, érdemes és egyben törvényi kötelezettség odafigyelni a megfelelő irtására.

A hazánkban leggyakoribb ürömlevelű parlagfű, az Ambrosia artemisiifolia rendkívül jól alkalmazkodó, szívós növény és irtása komoly gondot okoz a mezőgazdaságban. Noha a növényvédőszer technológia fejlődése, a hatóanyagkutatás és növénynemesítés segítette a parlagfű elleni harcot, a napraforgóban továbbra is gondot okoz a maradéktalan irtása, mivel a két növény azonos rendszertani családba tartozik. A gyomirtószer toleráns napraforgó állományban már lehetséges az irtása, de ebben az esetben a vetőmag toleranciája határozza meg az alkalmazható gyomirtószert, ami szintén egyfajta korlátot szab a gazdák számára. Valamint nem ad megoldást a túlfejlett egyedek ellen.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat élen jár a növényvédelmi megoldások fejlesztésében, hogy olyan megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, melyek hatékonyan segítik őket a gyomnövények elleni védekezésben, hogy terméseikből kihozhassák a maximumot. A vállalat posztemergens, valamennyi hagyományos és herbicid-toleráns napraforgóban alkalmazható gyomirtó szere, a Viballa™ egyedülálló más gyomitó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózis mellett is kiváló hatékonyságú. A termék hatóanyaga az Arylex™, a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, amely más Corteva gyomirtó szerekkel együtt a kultúrnövények széles körében segíti a gazdálkodók eredményességének javítását és a megfelelő minőségű élelmiszer alapanyag előállítását.

A vállalat termelői visszajelzései alapján a Viballa™ nagyra növekedett parlagfű esetén is tökéletes hatást mutat és biztonságossá teszi a napraforgótermesztést. A Corteva gyomirtó szere új hatásmódot hoz a napraforgó gyomirtásba, ezért a rezisztencia megelőzésének is hatékony eszköze, melynek használatával a gazdálkodók hatékonyan vehetik fel a harcot a parlagfű ellen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tavaszi gyomokra tavaszi gyomirtó szer – Xanadu WG

2022. február 28. 08:31

Magyarországon az elmúlt tíz évben felerősödött az őszi kalászos gyomirtó készítmények használata, így a tavaszi kalászos gyomirtó szerek fejlesztése kissé háttérbe szorult. De nem szabad elfeledkeznünk a tavaszi kalászos gyomirtó készítményekről sem, mert vannak olyan helyzetek, ahol csak a tavaszi gyomirtás lehetőségével tudunk élni.

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval?

2023. április 2. 04:38

Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?

Kukorica gyomirtásra készülve szakértői szemmel

2021. május 17. 09:28

A talajok gyommagtartalma kimeríthetetlennek látszik. Ráadásul a magok gyakran elfekszenek 15-20, de nem ritka, hogy 40 évig is, megőrizve csírázóképességüket. Csírázásuk mostoha körülmények között is bekövetkezik, kezdeti fejlődésük jóval gyorsabb a kapás kultúrnövényeknél.