Növénytermesztés
Növénytermesztés

Fontos fordulat a magyar műtrágyapiacon

Fontos fordulat a magyar műtrágyapiacon

MTI/AKI

A csökkenő áraknak köszönhetően csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben tavalyhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában.

A vizsgált időszakban a műtrágyák majdnem mindegyike – a kálium-klorid kivételével – olcsóbb lett, akad olyan is, amelyik majdnem feleannyiba kerül, mint egy éve (pl. mészammon-salétrom) – olvasható az MTI összefoglalójában. A közlemény szerint más mezőgazdasági inputanyagból is több fogyott éves összevetésben, a csapadékos idő 14 százalékkal növelte a gombaölők iránti keresletet.

Gyomirtóból ugyanakkor 16 százalékkal kevesebbet vettek a gazdák, amit az AKI azzal magyaráz, hogy a tavalyi készleteiket a szárazság miatt nem kellett felhasználniuk a termelőknek.

A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével nőtt (4–48 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év második negyedévéhez képest. A Fozát 480 ára 40 százalékkal, míg a Roundup Megaé 12 százalékkal esett vissza. A legnagyobb mértékben a Wing P ára, míg a legkisebb mértékben a Mospilan 20 SG-é emelkedett.

A növényvédők forgalma április elejétől június végéig összességében 6 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest.

A közlemény szerint a műtrágyapiac átalakulás előtt áll, az elmúlt három évben ugyanis jelentős ellátási problémákat okozott a járvány, a gyártáshoz szükséges anyagok drágulása és azok beszerzési nehézségei miatt.

Az EU szabályozása is arra ösztönzi a gazdákat, hogy a talajélet fenntartása szempontjából előnyösebb növényi és állati eredetű tápanyagokat, biostimulátorokat és talajoltó készítmények keressék. Ezek a készítmények a műtrágyához képest nagyobb biztonsággal állnak a termelők rendelkezésére.

(Fotó: Genezis Nitrogénművek/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.

A karbamid felhasználása

2023. november 7. 14:10

Gyártjuk az ipar számára ragasztó alapanyagként, de a mezőgazdaság számára szakmailag nem ajánljuk!

A műtrágyázás és öntözés meglepő hatásai a kukoricahozamokra

2023. december 11. 16:40

Milyen hatással van a kukoricára mono-, bi- és trikultúrában a műtrágyázás és öntözés? Erre is választ adnak a Debreceni Egyetem (DE) tartamkísérletei.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.