Növénytermesztés

Gabonában úszkáló robot garantálja a hosszú és eredményes terménytárolást

Agrofórum Online

A legtöbb gazda a betakarítás után fellélegzik, pedig a munka java még csak ezután következik. Szárítással, tisztítással meg kell őrizni a learatott termény minőségét az értékesítésig. A szakszerűségben segíthet egy nemrég kifejlesztett, hasznos robot.

A szakszerű gabonatárolás része, hogy meg kell tisztítani a terményt a szármaradványoktól, gyommagvaktól és törtszemektől. Erősen ajánlott leszárítani a javasolt nedvességtartalomra, utána pedig a szellőztetésről, forgatásról sem szabad megfeledkezni, hogy a javasolt hőmérsékletet megtartsuk, és ezzel elkerüljük a kórokozók, mikroorganizmusok, rovarok és más problémák megjelenését.

A szakszerű gabonatárolás minimalizálja a minőségi és mennyiségi veszteséget, ezáltal maximalizálja a gazdálkodó hasznát. Változó, hogy egy adott termény meddig tárolható, ez elsősorban a nedvességtartalomtól és a hőmérséklettől függ.

A raktározás eredményességében segíthet a Crover nevű skót robot, amely nem csupán egy gépet takar, hanem egy komplex gabonatárolási menedzsmentet. Irányítható módon képes folyamatosan „feltúrni” a raktározott anyagot (legyen az szemes vagy őrölt), és miközben átmozgatja és szellőzteti, értékes adatokat is gyűjt arról.

A statikus megoldású, bizonyos pontokon elhelyezett szenzorokkal dolgozó felügyeleti rendszerekhez képest ez sokkal eredményesebb, hiszen nagyobb felbontást, illetve több ellenőrzési pontot biztosít a gazdák számára, akik így a terményeik állapotáról is hitelesebb képet kaphatnak.

A Crover-technológia lényege, hogy a robot szinte „úszkál” a terményben, amint az a lenti videóban is látszik. A szondája segítségével egészen a tároló legaljáig képes hatolni, onnan is értékes hőmérsékleti és nedvességadatokat gyűjtve.

A gyártó szerint a robotot búzában, árpában, rizsben, olajos magvakban, babban és különféle aprómagvakban is sikerrel tesztelték. Kialakításánál figyelembe vették a reológia legfrissebb eredményeit, ez a tudományág foglalkozik az egyes anyagok (jelen esetben a magvak) folyási tulajdonságainak vizsgálatával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Még több gabona jöhet! - Bővült a Concordia Közraktár nemzetközi vasúti átrakója

2018. május 17. 10:30

Korszerű csarnoktárolóval bővítette ceglédi vasúti átrakótelepének kapacitását a Concordia Közraktár Zrt. Az 1200 négyzetméteres épületével a telep teljes gabonatároló képessége 30 000 tonnára nőtt.

Tavasszal is lehet jó minőségű takarmányt etetni

2021. augusztus 6. 09:46

A legdrágább takarmány az, ami megromlik és ki kell dobni.

Terménygázosítás télen

2024. január 5. 05:40

Ha a raktár belül tiszta, csak fertőzéstől mentes termény található benne, akkor már fél sikert értünk el a raktári kártevőkkel szemben, viszont még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Minden raktárnak lehet valamilyen jellegzetessége, hibája, amely hajlamosító tényező a befertőződésre.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.