Növénytermesztés

Gabonában úszkáló robot garantálja a hosszú és eredményes terménytárolást

Agrofórum Online

A legtöbb gazda a betakarítás után fellélegzik, pedig a munka java még csak ezután következik. Szárítással, tisztítással meg kell őrizni a learatott termény minőségét az értékesítésig. A szakszerűségben segíthet egy nemrég kifejlesztett, hasznos robot.

A szakszerű gabonatárolás része, hogy meg kell tisztítani a terményt a szármaradványoktól, gyommagvaktól és törtszemektől. Erősen ajánlott leszárítani a javasolt nedvességtartalomra, utána pedig a szellőztetésről, forgatásról sem szabad megfeledkezni, hogy a javasolt hőmérsékletet megtartsuk, és ezzel elkerüljük a kórokozók, mikroorganizmusok, rovarok és más problémák megjelenését.

A szakszerű gabonatárolás minimalizálja a minőségi és mennyiségi veszteséget, ezáltal maximalizálja a gazdálkodó hasznát. Változó, hogy egy adott termény meddig tárolható, ez elsősorban a nedvességtartalomtól és a hőmérséklettől függ.

A raktározás eredményességében segíthet a Crover nevű skót robot, amely nem csupán egy gépet takar, hanem egy komplex gabonatárolási menedzsmentet. Irányítható módon képes folyamatosan „feltúrni” a raktározott anyagot (legyen az szemes vagy őrölt), és miközben átmozgatja és szellőzteti, értékes adatokat is gyűjt arról.

A statikus megoldású, bizonyos pontokon elhelyezett szenzorokkal dolgozó felügyeleti rendszerekhez képest ez sokkal eredményesebb, hiszen nagyobb felbontást, illetve több ellenőrzési pontot biztosít a gazdák számára, akik így a terményeik állapotáról is hitelesebb képet kaphatnak.

A Crover-technológia lényege, hogy a robot szinte „úszkál” a terményben, amint az a lenti videóban is látszik. A szondája segítségével egészen a tároló legaljáig képes hatolni, onnan is értékes hőmérsékleti és nedvességadatokat gyűjtve.

A gyártó szerint a robotot búzában, árpában, rizsben, olajos magvakban, babban és különféle aprómagvakban is sikerrel tesztelték. Kialakításánál figyelembe vették a reológia legfrissebb eredményeit, ez a tudományág foglalkozik az egyes anyagok (jelen esetben a magvak) folyási tulajdonságainak vizsgálatával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

Raktári kártevők terménytételben történő elszaporodását, elhelyezkedését befolyásoló tényezők elemzése

2018. december 2. 04:38

A raktári kártevők elleni sikeres védekezés alapja a célszervezetek biológiai, ökológiai igényeinek ismerete. A kártevők előfordulását befolyásoló tényezőegyüttesből a nedvesség és a hőmérséklet hatása a legmeghatározóbb.

Terménygázosítás télen

2024. január 5. 05:40

Ha a raktár belül tiszta, csak fertőzéstől mentes termény található benne, akkor már fél sikert értünk el a raktári kártevőkkel szemben, viszont még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Minden raktárnak lehet valamilyen jellegzetessége, hibája, amely hajlamosító tényező a befertőződésre.

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.