Növénytermesztés

Gabonában úszkáló robot garantálja a hosszú és eredményes terménytárolást

Agrofórum Online

A legtöbb gazda a betakarítás után fellélegzik, pedig a munka java még csak ezután következik. Szárítással, tisztítással meg kell őrizni a learatott termény minőségét az értékesítésig. A szakszerűségben segíthet egy nemrég kifejlesztett, hasznos robot.

A szakszerű gabonatárolás része, hogy meg kell tisztítani a terményt a szármaradványoktól, gyommagvaktól és törtszemektől. Erősen ajánlott leszárítani a javasolt nedvességtartalomra, utána pedig a szellőztetésről, forgatásról sem szabad megfeledkezni, hogy a javasolt hőmérsékletet megtartsuk, és ezzel elkerüljük a kórokozók, mikroorganizmusok, rovarok és más problémák megjelenését.

A szakszerű gabonatárolás minimalizálja a minőségi és mennyiségi veszteséget, ezáltal maximalizálja a gazdálkodó hasznát. Változó, hogy egy adott termény meddig tárolható, ez elsősorban a nedvességtartalomtól és a hőmérséklettől függ.

A raktározás eredményességében segíthet a Crover nevű skót robot, amely nem csupán egy gépet takar, hanem egy komplex gabonatárolási menedzsmentet. Irányítható módon képes folyamatosan „feltúrni” a raktározott anyagot (legyen az szemes vagy őrölt), és miközben átmozgatja és szellőzteti, értékes adatokat is gyűjt arról.

A statikus megoldású, bizonyos pontokon elhelyezett szenzorokkal dolgozó felügyeleti rendszerekhez képest ez sokkal eredményesebb, hiszen nagyobb felbontást, illetve több ellenőrzési pontot biztosít a gazdák számára, akik így a terményeik állapotáról is hitelesebb képet kaphatnak.

A Crover-technológia lényege, hogy a robot szinte „úszkál” a terményben, amint az a lenti videóban is látszik. A szondája segítségével egészen a tároló legaljáig képes hatolni, onnan is értékes hőmérsékleti és nedvességadatokat gyűjtve.

A gyártó szerint a robotot búzában, árpában, rizsben, olajos magvakban, babban és különféle aprómagvakban is sikerrel tesztelték. Kialakításánál figyelembe vették a reológia legfrissebb eredményeit, ez a tudományág foglalkozik az egyes anyagok (jelen esetben a magvak) folyási tulajdonságainak vizsgálatával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Hibák a terménygázosítás során

2021. március 8. 10:47

Ez év tavaszán meglehetősen nagymértékben megemelkedtek a különböző gabonák, a kukorica és az olajos növények magjai esetében a tőzsdei árak. Ahogy az várható volt, megélénkült a szemes termények iránti kereskedői érdeklődés is és megindult a raktározott termények értékesítése is. Egyes esetekben ez csak megindult volna, de a már eladott áru mégsem tudott útnak indulni a benne tartózkodó, a vevő által nem igazán kívánt raktári kártevők jelenléte miatt.

Ha tél, akkor körteszezon

2018. október 5. 04:04

A körte évszázadokkal ezelőtt sokkal jelentősebb szerepet játszott az emberi táplálkozásban, mint manapság. Sok helyen alapvető élelmezési cikknek számított, sokkal inkább, mint az alma.

Terménygázosítás télen

2024. január 5. 05:40

Ha a raktár belül tiszta, csak fertőzéstől mentes termény található benne, akkor már fél sikert értünk el a raktári kártevőkkel szemben, viszont még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Minden raktárnak lehet valamilyen jellegzetessége, hibája, amely hajlamosító tényező a befertőződésre.

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.