Növénytermesztés

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

Agrofórum Online

A globális élelmiszerbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a növényfajok sokféleségének csökkenése, ha a hőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik.

A globális felmelegedés már most is átalakítja mindennapi életünket – viharokkal, áradásokkal, erdőtüzekkel és aszályokkal szerte a világon. Ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik, a globális élelmiszertermelés egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmány most pontosabb képet nyújt arról, hogy hol és hogyan befolyásolja a felmelegedés az élelmiszernövények termesztésének lehetőségeit.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a jövőbeli hőmérséklet-, csapadék- és szárazságváltozások miként érintik harminc jelentős élelmiszernövény-fajta termesztési feltételeit világszerte. Azt találták, hogy az alacsony földrajzi szélességű régiók jóval súlyosabb következményekkel szembesülnek, mint a közepes vagy magas szélességi körökön fekvő területek.

A felmelegedés mértékétől függően ezekben az alacsony szélességi régiókban a termelés akár felét is veszélyeztetheti az, hogy a klímaviszonyok alkalmatlanná válnak a növénytermesztéshez. Ezzel egy időben ezek a területek jelentős csökkenést szenvednének el a növényi sokféleség terén is.

A felmelegedés súlyosan csökkentheti a globális termőterületet
A felmelegedés súlyosan csökkentheti a globális termőterületet

„A fajok sokféleségének elvesztése azt jelenti, hogy egyes térségekben jelentősen lecsökkenhet az ott termeszthető növények köre. Ez csökkenti az élelmiszerbiztonságot, és megnehezíti a megfelelő kalória- és fehérjebevitel biztosítását is” – mondja Sara Heikonen, a kutatást vezető doktorandusz.

Kulcsfontosságú növények tömeges veszélyben

A felmelegedés súlyosan csökkentheti a globális termőterületet az olyan alapvető élelmiszernövények számára, mint a rizs, kukorica, búza, burgonya és szója. Ezek a növények a világ élelmiszer-energiafogyasztásának több mint kétharmadát teszik ki.

Emellett a trópusi gyökérzöldségek, például a jamgyökér – amelyek kulcsszerepet játszanak az alacsony jövedelmű térségek élelmiszerbiztonságában –, valamint a gabonafélék és hüvelyesek is különösen sérülékenyek.

Ezzel szemben a közepes és magas földrajzi szélességeken fekvő térségek várhatóan összességében megőrzik termőföldjeiket. Bár az egyes növénykultúrák termesztési zónái változni fognak. Ezekben a régiókban valószínűleg még a növényfajok sokfélesége is növekedni fog.

„Például a mérsékelt égövi gyümölcsök, mint a körte, termesztése gyakoribbá válhat az északi régiókban” – magyarázza Heikonen.

Több a kockázat, mint hinnénk

A tanulmány vezető szerzője, Matti Kummu professzor azonban arra is figyelmeztet, hogy ha a klimatikus feltételek kedvezőek is, más tényezők akadályozhatják a mezőgazdaságot ezekben a térségekben. „Megmutattuk, hogy megvan a klimatikus potenciál, de például a melegedés új kártevőket és szélsőséges időjárási eseményeket is hozhat, amelyeket a modellünk nem vett figyelembe.”

Mit tehetünk? Megoldási lehetőségek a globális kihívásokra

Számos, a felmelegedés által leginkább veszélyeztetett alacsony szélességi terület már most is több szempontból sérülékeny. Ezek a régiók gyakran küzdenek az élelmiszerellátás problémáival, és gazdasági, valamint rendszerszintű tényezők miatt kevésbé ellenállók, mint az északi országok.

„Sok alacsony szélességi területen – különösen Afrikában – a hozamok alacsonyak a világ hasonló adottságú térségeihez képest. A terméshozam növelhető lenne műtrágyához és öntözéshez való hozzáféréssel, valamint az élelmiszer-veszteségek csökkentésével a termelési és tárolási lánc mentén.

Azonban a folyamatos globális felmelegedés sok bizonytalanságot hoz ezekbe a becslésekbe, így valószínűleg még több intézkedésre lesz szükség – például megfelelő növényfajták kiválasztására és új nemesítési technikák bevezetésére” – mondja Kummu.

Alkalmazkodási stratégiák és javaslatok

Kummu szerint míg az alacsony szélességű országok döntéshozóinak a lemaradásokat kell csökkenteniük. A közepes és magas földrajzi szélességű térségekben a gazdáknak és politikai döntéshozóknak nagyobb rugalmasságra lesz szükségük.

A felmelegedés valószínűleg megváltoztatja, hogy milyen növényeket lehet termeszteni ezekben a régiókban. További változások is várhatóak a globális élelmiszerrendszert érő nyomások hatására. Ezekhez a változásokhoz való alkalmazkodás és azok kezelése rugalmasságot és alkalmazkodóképességet követel meg, ahogy a klímaváltozás hatásai kibontakoznak.

„Ha biztosítani akarjuk jövőbeni élelmiszerrendszerünket, akkor egyszerre kell mérsékelnünk a klímaváltozást, és alkalmazkodnunk kell annak hatásaihoz” – mondja Heikonen. „Még ha a legnagyobb változások az Egyenlítő környéki térségeket is érintik, a globalizált élelmiszerrendszeren keresztül mindannyian érezni fogjuk a hatásokat. Együtt kell cselekednünk ezeknek a problémáknak a megoldásához.”

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Dr. Robert L. Nielsen, a “Corn Guy” Magyarországon! – Videó

2019. január 17. 12:06

Dr. Robert L. Nielsen a konferencián a kukorica termesztésével, agronómiájával kapcsolatos kutatási eredményeit, precíziós technológiákkal kapcsolatos tapasztalatait osztja meg velünk.

Mi a talajuntság? Mit tehetünk ellene?

2022. április 13. 04:38

Mit jelent pontosan a talajuntság fogalom? Milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban házikertben, gyümölcsösben?

Az ukrán-orosz háború ára – folytatásos körkép

2023. január 4. 14:32

2022. december 20-án volt 10 hónapja, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Eddig több tízezer ukrán civil vesztette életét, köztük több száz gyermek is. Emberek milliói váltak menekültté, és kényszerültek biztonságosabb helyre költözni. Becslések szerint mintegy hárommillió ukrán állampolgár tatózkodhat külföldön, főként európai országokban.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.