10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Növénytermesztés

Javul a termés minősége, ha a beporzók „jó úton” járnak

ScienceDaily

Az állatok által végzett beporzás a globális élelmiszer-termelés egyharmadához járul hozzá. Mégis kevés kutatást végeztek arról, hogy a beporzók, valamint a pollen és a terményfajták mely tulajdonságai hatnak a termés minőségére a termények táplálkozási, érzékszervi és kereskedelmi értéke szempontjából.

A beporzók az ültetvényeken bizonyos mozgásmintát követnek, ami meghatározza, hogy milyen növényfajtákat keresnek fel, ezen keresztül pedig befolyásolják a termények minőségét.

A Göttingeni Egyetem kutatói azzal érvelnek, hogy a beporzók munkájának általános támogatása eddig túlságosan nagy hangsúlyt kapott – a termés minőségének rovására. Ez utóbbi ugyanis javítható lenne a beporzók fajspecifikus viselkedésének és a terményfajták szántóföldi elterjedési mintáinak figyelembevételével.

A beporzás is összetett folyamat

Az állati beporzás a világ legfontosabb terményeinek kétharmada számára fontos, és becslések szerint évente több százmilliárd dollár értéket „termel”. A teljesen vagy részben állati beporzóktól függő növények (például számos gyümölcs, dióféle és hüvelyes) az étrendünkben található C-vitamin több mint 90 százalékát, valamint táplálkozási szempontból fontos karotinoidokat és antioxidánsokat tartalmaznak.

A méhek például növelik a repcemag tápértékét a többszörösen telítetlen zsírsavtartalom és az összes olajtartalom növelésével, vagy növelik az avokádó olajtartalmát és gyümölcstömegét. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja hangsúlyozza, hogy figyelmet kell fordítani a beporzó faj, a növényfajta és az átvitt pollen jellemzőire – és arra, hogy ez a hármas kapcsolat hogyan befolyásolja a termés minőségét.

Figyelembe kell venni a beporzó mozgásmintáit

A különböző fajták közötti pollenátvitel meghiúsulhat, ha a beporzók viselkedése vagy a növények elrendezése megváltozik. A termés minősége tehát nemcsak attól függ, hogy mely és hány beporzó aktív, hanem attól is, hogy a különböző fajok térben és időben hogyan lépnek kapcsolatba egymással.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a jövőbeni kutatásoknak nemcsak a mennyiségre, hanem sokkal inkább a termés minőségére kellene összpontosítaniuk. Hiszen a jobb tápanyag-összetétel a fogyasztók egészsége szempontjából is fontos. Ez magában foglalja a keresztbeporzás elősegítését a kultúrnövények sokféleségének és a virágpor minőségének figyelembevételével.

Emellett össze kell hasonlítani az önbeporzású és a keresztbeporzású fajták minőségét, és a termesztőterületeket és a környező tájat úgy kell alakítani, formálni, hogy a beporzók a lehető leghatékonyabban mozoghassanak.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

A parlagfű pollenszórása már okozhat allergiás tüneteket

2019. július 29. 08:06

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

Allergiás kertészkedik – mi az allergia?

2024. július 28. 05:40

Mi pontosan az allergia? Mi válthatja ki a szervezetünk allergiás reakcióját? Mi tesz minket allergiássá? Mi növeli az allergia kockázatát? Nézzük az alapokat!

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

2019. július 25. 09:10

Az elmúlt időszak igencsak bővelkedett időjárási anomáliában mind a hőmérséklet mind a csapadékot illetően. A csapadékhiány hatására a fűfélék és a természetes vegetáció egyéb fajai is szenvednek, elszáradnak, ezzel teret biztosítanak a szárazságtűrő fajok, a parlagfű számára.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.